Ισπανία: Το 88% των Ισπανών άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως – To 90% έχει λάβει την πρώτη δόση

Η Ισπανία με τους εμβολιασμούς είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο καθώς έχει εμβολιάσει πλήρως το 88% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.

Οι αιτίες είναι πολλές αλλά κατ’ αρχήν οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Επιπλέον η πρωτοβάθμια περίθαλψη η οποία ανέλαβε και το βάρος των εμβολιασμών με τα 13.000 Κέντρα Υγείας αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα και οι Ισπανοί το προσέχουν ως κόρη οφθαλμού.

Η αρχική έκπληξη με το πρώτο κύμα κορονοϊού που έπληξε τη χώρα και οδήγησε στο τρίμηνο λοκντάουν όλης της Ισπανίας κινητοποίησε όλους τους μηχανισμούς αυτού του συστήματος το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε κύματα κορονοϊού για να φθάσει σήμερα ο δείκτης κρουσμάτων επταημέρου να βρίσκεται στα 20,69 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ο δείκτης των τελευταίων 14 ημερών να βρίσκεται στα 42,51 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η Ισπανία πλέον έχει περάσει στο πράσινο χρώμα σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμα βρίσκονται στο κόκκινο ή στο πορτοκαλί.

Επίσης το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας από τις 17 Αυτονομίες λειτούργησε αποτελεσματικά λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ τους καθώς επιδίωκαν η μία με την άλλη να φέρουν τα καλύτερα στοιχεία εμβολιασμού και να μειώσουν τα κρούσματα. Υιοθετήθηκαν γι αυτό διαφορετικά μέτρα σε κάθε περιοχή ανάλογα με τον δείκτη κρουσμάτων. Οι 17 Αυτονομίες κυβερνώνται από όλα τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου και η μεταξύ τους αντιπαλότητα λειτούργησε υπέρ των πολιτών.

Στην Ισπανία επίσης το ποσοστό αντιεμβολιαστών σε σχέση με άλλες χώρες ήταν μόνο 4% ενώ οι έντονοι οικογενειακοί δεσμοί πολύ νωρίς έδειξαν ότι για να μπορούν να συναντηθούν μεταξύ τους οι οικογένειες θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον με το πρώτο κύμα του κορονοϊού οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι πολίτες υπήρξαν και τα πρώτα θύματά του γεγονός που οδήγησε στην έντονη συνειδητοποίηση της προστασίας τους μέσω των εμβολιασμών.

Τα ΜΜΕ έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο καθώς τοποθετήθηκαν υπέρ των εμβολιασμών αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι δεν αμφέβαλαν για τα εμβολιαστικά οφέλη. Επιπλέον και με βάση τις έρευνες που παρουσιάστηκαν αν δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί, αντί για 87.030 θύματα που μετράει η Ισπανία μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό ο αριθμός αυτός θα εκτοξεύονταν στις 400.000. 

Σήμερα 37,07 εκατομμύρια Ισπανών , δηλαδή το 88% ηλικίας άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως ενώ το 90%  (37,89 εκατομμύρια) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Ήδη οι άνω των 60 ετών καλούνται για να λάβουν και την τρίτη δόση εμβολίου. Στην Ισπανία δεν ισχύει κανένα περιοριστικό μέτρο πλην της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αν και οι πολίτες συνεχίζουν να την χρησιμοποιούν παντού. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι απαραίτητο ειδικότερα σε όσους ταξιδεύουν ή στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Η χωρητικότητα πλέον σε δημόσιους χώρους φθάνει το 100%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος