Ισπανία: Δεν θα συμμετέχουν στις εκλογές του Ιουλίου οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος μετά τον καταποντισμό τους στις τοπικές εκλογές

Η Εθνική Επιτροπή του κόμματος των Θιουδαδάνος σε επείγουσα συνεδρίαση της σήμερα αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις γενικές εκλογές στις 23 Ιουλίου στην Ισπανία, προκειμένου να μην υποστεί άλλη εκλογική καταστροφή από αυτήν που υπέστη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Adrián Vázquez, τόνισε ότι «το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, η προσφορά του φιλελεύθερου κέντρου στην Ισπανία δεν ήταν ισχυρή».

Δεν εμφανίζονται στις εκλογές, είπε ο Vázquez, αλλά διευκρίνισε ότι ούτε «τα παρατάνε», οπότε θα «περιμένουν τον επόμενο εκλογικό κύκλο», δηλαδή τις ευρωεκλογές του 2024, για να «επανοπλιστούν». Εν τω μεταξύ, το κόμμα πρόκειται να διοργανώσει τον Ιούλιο, μία πολιτική συνέλευση, όπου θα συζητήσουν το μέλλον τους.

Υπήρξαν στελέχη του κόμματος που ζήτησαν πολιτικές ευθύνες από την ηγεσία για τα αποτελέσματα της Κυριακής που σηματοδοτούν μια τεράστια οπισθοδρόμηση για το κόμμα που δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί σε καμία από τις αυτονομίες στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές, χάνοντας όλες τις έδρες που έλαβαν το 2019.

Το χειρότερο ήταν ότι το κόμμα έμεινε επίσης εκτός από το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης, όπου είχε την αντιδημαρχία σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα ( PP). Σε αυτά τα άσχημα νέα προστέθηκε επίσης ότι η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής του κόμματος Patricia Guasp, δεν μπόρεσε να επικυρώσει εκ νέου την έδρα της στο τοπικό κοινοβούλιο στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Το καταστατικό των Ciudadanos ορίζει ότι ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία πρέπει να επιλεγεί μέσω προκριματικών εκλογών, μια εσωτερική διαδικασία που το κόμμα θα πρέπει να συγκαλέσει άμεσα.

Η πτώση των Ciudadanos άρχισε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια ώσπου ο Αλμπέρτ Ριβέρα, ο ιδρυτής του, αποχώρησε από το κόμμα μόλις με 10 βουλευτές στις γενικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2019, όταν μόλις λίγους μήνες πριν, είχε 57 έδρες. Σιγά σιγά, και από ήττα σε ήττα, ο πολιτικός σχηματισμός οδηγήθηκε στο αποτέλεσμα της Κυριακής.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: από τους 2.787 δημοτικούς συμβούλους που είχαν, έχουν μείνει με λιγότερους από 400 στα δημοτικά συμβούλια και δεν έχουν καταφέρει να μπουν σε καμία περιφερειακή βουλή. Ο συνολικός αριθμός ψήφων σε όλη την Ισπανία ήταν ένα πενιχρό 1,35%, όταν μόλις πριν από πέντε χρόνια οι Ciudadanos ήταν σε θέση να κυβερνήσουν τη χώρα.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος σε συνέντευξή της δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι των Θιουδαδάνος δεν θα μείνουν “ορφανοί”.

Είναι η ίδια ιδέα που επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (PP) ότι θέλουν να «ενώσουν την κεντροδεξιά ψήφο» και έτσι να μπορέσουν να υλοποιήσουν «την αλλαγή» στον πολιτικό κύκλο που θα σήμαινε «το τέλος του Σαντσισμού».

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος