Ινώ Αφεντούλη (ΝΑΤΟ) στο Πρώτο: Δεν θα θέσει ο Ερντογάν ζήτημα αποστρατικοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ – Δεν το θεωρώ καν θέμα (audio)

«Δεν το θεωρώ καν θέμα» το ενδεχόμενο να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε η Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Νομίζω ότι δόθηκαν πολύ επαρκείς επεξηγήσεις από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, γιατί δεν μπορεί αυτό να συμβεί. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτές τις δηλώσεις που έχουν ήδη γίνει και είναι πάρα πολύ ακριβείς σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να συζητηθεί και τι δεν μπορεί να συζητηθεί σε μια σύνοδο κορυφής, όπου η ατζέντα είναι απολύτως καθορισμένη και όπου υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των σχέσεων με την Ρωσία το οποίο θα κυριαρχήσει. Υπάρχει το ζήτημα του στρατηγικού δόγματος το οποίο ειδικά αυτή την περίοδο είναι πάρα πολύ  αποφασιστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν συναντήσεις με χώρες όπως η Αυστραλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ουκρανία, η Γεωργία. Άρα μιλάμε για μια συνάντηση πάρα πολύ φορτωμένη και με καυτά θέματα», εξήγησε η ίδια.

Αναφορικά με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η κυρία Αφεντούλη τόνισε ότι σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διεύρυνση, οι χώρες μπαίνουν πολλές φορές στον «πειρασμό» να τακτοποιήσουν ζητήματα τα οποία θεωρούν ζωτικής σημασίας για τις ίδιες, προβάλλοντας αντιρρήσεις. «Αυτό είναι μια πρακτική που δεν συμβαίνει πρώτη φορά, είτε στο ΝΑΤΟ είτε στην ΕΕ», επισήμανε υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένα πρόσφατο προηγούμενο με την επίκληση του δικαιώματος της χρήσης βέτο από την Ελλάδα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. «Αυτό συνέβαινε για πάρα πολλά χρόνια  με αποτέλεσμα η ένταξη της χώρας να γίνει μόνο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεχομένως να μην είναι συγκρίσιμα τα θέματα, αλλά η κάθε χώρα ορίζει τις προτεραιότητές της με βάση το πώς βλέπει τα εθνικά της ζητήματα. Μπορεί για εμάς να ήταν ένα μείζον θέμα, για άλλες χώρες δεν ήταν καθόλου θέμα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα», υπογράμμισε το στέλεχος Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η κυρία Αφεντούλη εκτίμησε ότι «είναι πολύ πιθανό να έχουν “λειανθεί” οι “γωνίες” στις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, γιατί γίνονται διαπραγματεύσεις καθημερινά, αλλά δεν είναι βέβαιο.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος