Ι. Ζουργός στο Πρώτο: Το τεχνολογικό μας μέλλον γεννά αβεβαιότητες – Αυτό είναι το βασικό ερώτημα των επόμενων δεκαετιών

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Ισίδωρος Ζουργός, Συγγραφέας, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή το νέο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο «Παλιές και Νέες Χώρες» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

«Η μεταμορφωτική δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων»

«Είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα» δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο σχετικά με το βιβλίο συμπληρώνοντας παράλληλα το εξής «ουσιαστικά είναι η ιστορία μιας σχέσης ανάμεσα σε μια δυναμική γυναίκα της Θεσσαλονίκης και σε έναν ονειροπόλο και αμήχανο άνδρα που έχει καταγωγή από την Αθήνα. Μέσα από τη σχέση τους εμφανίζονται πραγματικότητες της εποχής, η βιομηχανική επανάσταση του 19ο αιώνα, η νεωτερικότητα και οι καινούργιες αξίες. Έχουμε επίσης και τα πολιτιστικά και τοπογραφικά σχέδια τριών πόλεων της εποχής δηλαδή της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της Ερμούπολης. Περισσότερο όμως, νομίζω πως έχει να κάνει με τη μεταμορφωτική δύναμη της σχέσης. Για τις παραμέτρους αυτές των ανθρώπινων σχέσεων, οι οποίες στο τέλος μπορούν να μεταμφιεστούν, να βγάλουν κάποια άλλα αποτελέσματα. Και προφανώς υπάρχουν και πάρα πολλές σημάνσεις του 19ου αιώνα και πέρα από την Ελλάδα».

Ερωτηθείς, εν συνεχεία-μιας και το βιβλίο έρχεται πρώτο σε πωλήσεις-υπάρχει κάποιο μυστικό της επιτυχίας ο κ. Ζουργός σημειώνει «δε νομίζω ότι υπάρχει μυστικό. Ένας συγγραφέας, οποιοσδήποτε συγγραφέας προσηλώνεται, υπηρετεί, βγάζει σκέψη, συναίσθημα και ανάλογα με το προϊόν, με αυτό το οποίο θα παραχθεί, ξεκινάει και το ταξίδι του βιβλίου. Το όποιο ταξίδι του βιβλίου προφανώς πέφτει και πάνω στις προσδοκίες των αναγνωστών, στις επιθυμίες των αναγνωστών και ανάλογα ταξιδεύει πολύ ή λιγότερο, αγαπιέται, συζητιέται ή και κρίνεται (…). Το πιο σημαντικό όμως, από όλα είναι να νιώθει ο συγγραφέας ότι αυτό που ήταν να κάνει το έκανε, το έδωσε, έλυσε την εξίσωση μέσα του και από κει και πέρα έστειλε το βιβλίο ως ένα μπουκάλι στο πέλαγος».

Τέλος, αναφορικά με το πώς βλέπει τη σημερινή πραγματικότητα του Έλληνα, ο κ. Ισίδωρος Ζουργός απαντά «νομίζω ότι ζούμε μια μεταβατική εποχή, ίσως περισσότερο εμείς σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Υπάρχει ένα τεχνολογικό μέλλον το οποίο γεννάει αβεβαιότητες ακόμα και την ίδια τη φύση και την πράξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αυτό γεννάει μια ανασφάλεια. Προφανώς υπάρχει και μια επιπλέον δυσκολία στην Ελλάδα που είναι όταν νεωτερικά μηνύματα έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και οι κοινωνίες έχουν αλλάξει. Νομίζω ότι ακροβατούμε ανάμεσα στα στοιχεία της παράδοσης που θέλουμε να κρατήσουμε, αλλά και σε κοινωνικές κατακτήσεις οι οποίες μας χτυπούν την πόρτα. Είναι μια μεταβατική εποχή, αλλά η τεχνολογία τελικά είναι αυτή η οποία θα φέρει και τη μεγαλύτερη αμηχανία. Αυτό νομίζω ότι είναι ίσως το βασικό ερώτημα των επόμενων δεκαετιών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος