Ι. Παπαφλωράτος: Σημειολογική η μάχη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη – Η Τουρκία δεν φεύγει από τις πάγιες θέσεις της

Σύνοψη
  • Ο Ερντογάν με την ρητορική υψηλών τόνων έναντι της Ελλάδας θέλει να υφαρπάξει κάποιες ψήφους ακραίων εθνικιστών
  • Η εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη είναι κομβικής σημασίας. Θα έχει αντανάκλαση και στις κινήσεις του Ερντογάν στο εξωτερικό

Προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη έναντι του εκλεκτού υποψηφίου του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ δίνουν τα προγνωστικά στην Τουρκία ενόψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών. Για το διακύβευμα αυτών των εκλογών μίλησε στο EΡTNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» o νομικός – διεθνολόγοςIωάννης Παπαφλωράτος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά και στις θέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Ερντογάν επέλεξε να εμπλακεί προσωπικά στις εκλογές

«Είναι σημειολογική αυτή η μάχη» δήλωσε ο κ. Παπαφλωράτος λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να εμπλακεί σε αυτήν προσωπικά. «Δεν άφησε κάποιο περιθώριο ούτως ώστε σε περίπτωση ήττας να χρεώσει στον υποψήφιο του το δυσμενές αποτέλεσμα. Άρα, εμπλεκόμενος ο ίδιος σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα υποστεί τη φθορά» δήλωσε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Και όπως επισήμανε ο νικητής στις δημοτικές εκλογές, που αναμένεται να είναι ο Ιμάμογλου, θα είναι από τώρα αντίπαλος για τις επόμενες εθνικές εκλογές είτε επιλέξει να κατέβει ο ίδιος, είτε βάλει κάποιον από το περιβάλλον του.

«Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι κομβικής σημασίας. Φυσικά θα έχει και αντανάκλαση και στις κινήσεις του στο εξωτερικό περιβάλλον. Ήδη βλέπουμε ότι έχει υιοθετήσει μια ρητορική υψηλών τόνων αυτός αλλά και άλλα στελέχη του κόμματός του και έναντι της Ελλάδος. Προφανώς θέλει να υφαρπάξει κάποιες ψήφους ακραίων εθνικιστών, οι οποίες ούτως ή άλλως προς τον υποψήφιό του, τον κ. Κουρούμ θα εκινούντο», σημείωσε.

Σχολιάζοντας πώς εκλαμβάνει την εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν αλλά και στελεχών του AKP η Αθήνα επισήμανε ότι «δεν την ακούμε με ευχάριστο τόνο» προσθέτοντας ότι εάν ηττηθεί ο εκλεκτός του Ερντογάν -επειδή έχει εμπλακεί προσωπικά- θα δει να υπάρχει ένα μεγάλο πλήγμα στο γοήτρου του και στο κύρος του εκτιμώντας ότι δεν θα είναι παντοδύναμος.

Αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ και εάν εντάσσεται σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης δήλωσε ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια από τουρκικής πλευράς, μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους να αλλάξει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, την προσέγγισή της έναντι της Δύσης και δη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο η ενδεχόμενη συνάντηση στις 9 Μαΐου στις ΗΠΑ θα είναι η πρώτη επίσκεψη επί προεδρίας Μπάιντεν, λίγους μήνες προ των προεδρικών εκλογών καθώς τώρα του δόθηκε το πράσινο φως.

Στα θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών εκτίμησε ότι εκτός από την επιστροφή της προκαταβολής που είχαν δώσει οι Τούρκοι για τα F-35 θα είναι και το θέμα του Καυκάσου, όπου φαίνεται ότι οι Αζέροι θα κινηθούν εναντίον των Αρμενίων καθώς και το βόρειο Ιράκ. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι «προφανώς θα επιμείνουν στη διατήρηση των γραμμών υδάτων στο Αιγαίο. Αυτή είναι πάγια βούληση της αμερικανικής πλευράς. Όμως υπάρχουν και σημεία τα οποία υφίστανται διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών», σημείωσε ο κ. Παπαφλωράτος.

Η Τουρκία έχει σηκώσει πολύ τους τόνους για την Κύπρο

«Οι Αμερικανοί θα πιέσουν σίγουρα για το θέμα της Ουκρανίας. Θέλουν πολύ αυστηρότερη τήρηση του εμπάργκο έναντι της Ρωσίας και κυρίως τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Εκεί ο κ. Ερντογάν θα δοκιμαστεί, διότι ξέρουμε ότι έχει αναπτύξει αυτή τη σχέση με τη Ρωσία, η οποία είναι πολυεπίπεδη. Δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Ετοιμάζεται δεύτερος σταθμός, Υπάρχει η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, υπάρχει ο κόμβος φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία σύγκλισης μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας τα τελευταία χρόνια. Θα εγκαταλείψει αυτό τον άξονα προς χάρη της Ουάσινγκτον; » διερωτήθηκε ο νομικός και διεθνολόγος.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, «σίγουρα για την Τουρκία ένα θετικό βήμα εάν πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη και θα δούμε τι αντανάκλαση θα έχει στο Αιγαίο» υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία έχει σηκώσει πάρα πολύ τους τόνους στην Κύπρο. Δεν είναι ήρεμα ύδατα εκεί. Αντιθέτως, προκαλεί, επιμένει στη λύση των δύο κρατών και δυναμιτίζει κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ. Επομένως, η Τουρκία δεν φεύγει από τις πάγιες θέσεις της. Θα προσπαθήσει να προσαρμόσει κάποιες εξ αυτών στις αμερικανικές βουλήσεις».


Σχετική είδηση:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος