Τουρκία: Το σκηνικό για τις δημοτικές εκλογές και οι συνέπειες ανάλογα με τα αποτελέσματα

Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών  ήταν το θέμα της εκπομπής του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, αν μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους το «σκάνδαλο με τις στοίβες χαρτονομισμάτων» αλλά και πόσο η εξέλιξη των εκλογών και ιδιαίτερα στην  Πόλη θα κρίνουν το μέλλον του Ερντογάν για το υπόλοιπο της θητείας του ή να γίνουν η αφετηρία για μια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού της γείτονος χώρας ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν προς απάντηση στην επί σειρά πολλών ετών ανταποκρίτρια στην Τουρκία Αριάνα Φερεντίνου. Ακόμη, συζητείται το ποια είναι η κατάσταση με την ακρίβεια, το στεγαστικό, τον φόβο για επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και κατά πόσο παραμένει στο τραπέζι το μεγαλόπνοο σχέδιο δημιουργίας μιας διώρυγας, ώστε να αποφεύγεται για μέρος της ναυσιπλοΐας η διέλευση από τον Βόσπορο.

Οι δημοσκοπήσεις για Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη

Τουρκία: Το σκηνικό για τις δημοτικές εκλογές και οι συνέπειες ανάλογα με τα αποτελέσματα
Αριάνα Φερεντίνου

Η Αριάνα Φερεντίνου ερωτάται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για τις δημοτικές εκλογές.  Σε ό,τι αφορά τη Κωνσταντινούπολη ο νυν δήμαρχος της πόλης και υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικου κόμματος Ιμάμογλου εμφανιζόταν να προηγείται στις περισσότερες του υποψηφίου του κόμματος του Ερντογάν ΑΚP Κουρούμ από μικρότερη έως μεγαλύτερη διαφορά. Eπίσης, στην  Άγκυρα, ο υποψήφιος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς και νυν δήμαρχος της πρωτεύουσας ήταν συνήθως μερικές μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο της Λαϊκής Συμμαχίας (AKP – MHP) Τουργκούτ Αλτινόκ. Και τέλος, στη Σμύρνη, παραδοσιακά πόλη των κοσμικών της Τουρκίας που σχεδόν πάντα μένει στα χέρια του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο υποψήφιος του CHP Τζεμίλ Τουγκάι βρισκόταν μπροστά από τον υποψήφιο της Λαϊκής Συμμαχίας Χαμζά Νταγ. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα για τους υποψήφιους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, πως σε αντίθεση με τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, σ ’αυτές κατεβαίνουν μόνοι ή με μικρές συμμαχίες. Την προηγούμενη φορά είχαν υποστηριχθεί από τα  άλλα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Καλό Κόμμα (İYİ) της Ακσενέρ  και το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, που τώρα διαθέτουν δικές τους υποψηφιότητες.

Το «σκάνδαλο με τις στοίβες χαρτονομισμάτων»

Το προηγούμενο διάστημα εμφανίστηκε στα ΜΜΕ βίντεο που καταγράφει στελέχη της οργάνωσης του CHP στην Κωνσταντινούπολη να μεταφέρουν πολλές δεσμίδες χαρτονομισμάτων σε σάκους μέσα σε κάποιο γραφείο. Με την δημοσιοποίηση του βίντεο υπονοήθηκαν παράνομες πράξεις χρηματισμού και διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται τα εν λόγω στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του θέματος έχει ήδη επιληφθεί η τουρκική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, το CHP αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για διαφθορά και χρηματισμό, λέγοντας ότι τα χρήματα ήταν η προκαταβολή για την αγορά του νέου κτηρίου της τοπικής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη το 2019 και ότι το υλικό προέρχεται από την κάμερα του γραφείου ενός νομικού που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το κόμμα κατηγόρησε μάλιστα τον εν λόγω δικηγόρο για τη διαρροή του υλικού και επέμεινε ότι αυτός προσπάθησε να εκβιάσει το κόμμα, παρ’ όλο που το οπτικό υλικό δεν είχε καμία σχέση με «εγκληματική ενέργεια». Ο ίδιος ο Ιμάμογλου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκαν χρήματα για οποιονδήποτε κακόβουλο σκοπό και δήλωσε ότι το βίντεο ήρθε στην επιφάνεια ως μια προσπάθεια των αντιπάλων του που επιδιώκουν να τον «ανατρέψουν πριν από τις εκλογές». Ο Ερντογάν από την πλευρά του, αναμειγνυόμενος στην υπόθεση, υποστήριξε ότι «παιχνίδι έγινε ακόμη πιο βρώμικο με τις στοίβες των μετρητών», τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το βρώμικο παιχνίδι με ψέματα». Έσπευσε δε να συμπληρώσει ότι «ο λαός θα τους καταστήσει υπόλογους για τα σχέδιά τους στις 31 Μαρτίου», που είναι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών. Η Αριάνα Φερεντίνου εξηγεί για το που βρίσκεται αυτή η υπόθεση και πόσο είναι πιθανό να επηρεάσει τους εκλογείς στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δημοτικές εκλογές και ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης θα κρίνουν το μέλλον του Ερντογάν ;  Τα σενάρια για το μετά

Πολλοί αναλυτές θεωρούν αυτές τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας και κυρίως της Πόλης ως ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της χώρας συνολικά. Στη συζήτηση εξετάζεται το τι θα σημαίνει  η διατήρηση της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τον Ιμάμογλου ή το αντίστροφο.

Π.χ. αν κερδίσει ο Κουρούμ αυτό θα σημαίνει ότι όχι μόνο ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επιτύχει το σκοπό του να κατακτήσει εκ νέου την Κωνσταντινούπολη που έχασε το 2019 από τον Ιμάμογλου, αλλά και πως θα μπορέσει να την ενσωματώσει με πόρους και προϋπολογισμό μεγέθους χώρας στους μηχανισμούς της κεντρικής διοίκησης. Η νίκη του Κουρούμ θα σημάνει επίσης μιας μεγάλης κλίμακας πολιτική εδραίωση και ενοποίηση της εξουσίας του ΑΚΡ. Και επί πλέον θα ανοίξει την πόρτα στον Ερντογάν ώστε να δημιουργήσει μια περισσότερο κλειστή εκτελεστική εξουσία για να εξισορροπήσει τους μηχανισμούς ελέγχου μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, με την υποστήριξη του κυβερνητικού εταίρου του Μπαχτσελί.

Αν πάλι κερδίσει ο Ιμάμογλου, αυτό θα θεωρηθεί ήττα όχι του Κουρούμ, αλλά του Ερντογάν προσωπικά, που θα έχει μάλιστα χάσει από το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη φορά μετά από 5 χρόνια.  Επίσης, η διατήρηση της έδρας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης από τον Ιμάμογλου θα σημαίνει ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι θέλουν να σταθούν ενάντια στο σενάριο όπου η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλήρως υπό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Τέλος, αν ο νυν δήμαρχος φτάσει να κερδίσει δύο φορές τον Ερντογάν  αναμένεται να αναδειχθεί στον φυσικό ηγέτη όχι μόνο του CHP αλλά συνολικά της αντι-Ερντογάν αντιπολίτευσης. Kαι πάντως, μια  νέα νίκη του Ιμάμογλου θα σημάνει ευρύτερες αλλαγές των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών στην Τουρκία.

Η ακρίβεια και το στεγαστικό της Πόλης-Οι φόβοι για μεγάλο σεισμό

Αρκετές μετρήσεις δείχνουν πως η Κωνσταντινούπολη έχει καταστεί μια ιδιαίτερα ακριβή πόλη για τα μειωμένα εισοδήματα των κατοίκων της, ενώ καταγράφεται κι ένα σημαντικό στεγαστικό πρόβλημα. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα για τις δημοτικές εκλογές της Πόλης, με τον υποψήφιο του ΑΚΡ, Μουράτ Κουρούμ  να υπόσχεται πως εάν εκλεγεί στο αξίωμα, ο δήμος θα πάρει πρωτοβουλίες για να χτιστούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια 650 χιλιάδες κατοικίες. Εφόσον υλοποιούνταν κάτι τέτοιο, η δυναμικότητα των νέων κατοικιών θα αντιστοιχούσε σε πληθυσμό περίπου 2.5 εκατ, με τα δεδομένα μιας μέσης τουρκικής οικογένειας. Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης έχει αυξηθεί από 8 εκατομμύρια σε 16 εκατομμύρια από τον σεισμό του 1999. Ωστόσο, τα πολύ τελευταία χρόνια τα επίσημα στοιχεία δείχνουν για πρώτη φορά μια αργή, αλλά υπαρκτή, μείωση του πληθυσμού της Πόλης και μετακίνηση μέρους των κατοίκων τους σε γειτονικές μικρομεσαίες πόλεις, τάση που αποδίδεται στο υψηλό κόστος διαβίωσης, στην κακή ποιότητα ζωής, το κυκλοφοριακό, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος κλπ, αλλά και στους φόβους για τους κινδύνους και τις συνέπειες από έναν μεγάλο σεισμό που επίκειται, όπως προειδοποιούν πλέον αρκετοί ειδικοί.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο μιας Διώρυγας

Το εξαγγελθέν έργο μιας Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης είναι ένα από τα μεγαλόπνοα σχέδια της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ωστόσο, πρόσφατα  Διοικητικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε όλα τα σχέδια για το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονταν με τη δημιουργία μιας νέας πόλης στα περίχωρα της με την ονομασία «Γενίσεχιρ». Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, τα σχέδια δεν ήταν σύμφωνα με τις πολεοδομικές αρχές, τις τεχνικές προδιαγραφές και την υφιστάμενη νομοθεσία, η δε απόφαση έρχεται μετά από μακροχρόνιο νομικό αγώνα που ξεκίνησε ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των σχεδίων.

Να σημειωθεί πως αν κατασκευαζόταν αυτή η Διώρυγα θα είχε 360 μέτρα πλάτος και είκοσι μέτρα βάθος, με σκοπό να περνά από εκεί ένα μέρος του όγκου των πλοίων που διαπλεύει τα στενά του Βοσπόρου, πολλές φορές με καθυστερήσεις μερικών ωρών. Στην επιχειρηματολογία υπέρ της Διώρυγας είναι η μείωση αυτών των καθυστερήσεων, η βελτίωση της ασφάλειας της τουρκικής μεγαλούπολης μιας και από τον Βόσπορο περνούν πολλά τάνκερ με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και η είσπραξη τελών, στο βαθμό που η διέλευση από τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια είναι σήμερα δωρεάν βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936. Τα αντιεπιχειρήματα έχουν να κάνουν με τα τεράστια ποσά που θα χρειαστεί η κατασκευή ενός τέτοιου καναλιού, οι περιβαλλοντικές ή ενδεχομένως και σεισμολογικές επιπτώσεις, καθώς και το αμφίβολο νομικό καθεστώς μιας τέτοιας νέας διέλευσης για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, μια και αυτή δεν θα καλύπτεται από την Συνθήκη του Μοντρέ. Η Αριάνα Φερεντίνου εξηγεί πάντως πως τα σχέδια για τη Διώρυγα έχουν αναβληθεί μια και προτεραιότητα θα δοθεί στην αντισεισμική θωράκιση της Πόλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος