I. Ν. Γρηγοριάδης στο Πρώτο : Ασθενής διεθνώς η θέση της Τουρκίας (audio)

Σε διεθνή δυσχέρεια η Τουρκία μετά την απόφαση απέλασης των 10 ευρωπαίων πρέσβεων που αναμένεται να λάβει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ερντογάν, σε απάντηση της έκφρασης ανησυχίας τους για τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.

Για την κατάσταση στη γείτονα χώρα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τη λαϊκή δυσαρέσκεια και το έλλειμμα σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8, την εκπομπή “Ναι μεν αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, επικεφαλής του προγράμματος της Τουρκίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όπως είπε, η κατάσταση για τον ίδιον τον Ερντογάν είναι δύσκολη δεδομένης της κατάστασης στην οικονομία και της αδυναμίας της κυβέρνησής του να απαντήσει σε οποιοδήποτε από τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η τουρκική λίρα έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Υπάρχει μία κατάσταση στο εσωτερικό που είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στην τουρκική κοινή γνώμη. Είναι ευκολότερο να υπάρξει μία παράσταση του προβλήματος ως μια προσπάθεια του ξένου παράγοντα να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία με έναν τρόπο που εμφανίζει τον ίδιο να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του τουρκικού κράτους.

Η θέση της Τουρκίας και της κυβέρνησης Ερντογάν είναι πάρα πολύ ασθενείς διεθνώς και δυσχεραίνει περαιτέρω από την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την υπόθεση Καβάλα.

Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης, οι πρέσβεις απέφυγαν να διατυπώσουν την έκκλησή τους με έναν τρόπο που θα μπορούσε να φανεί σαν παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας. Απλώς αναφέρθηκαν στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος και δεσμεύεται από τις αποφάσεις του.
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και φαίνεται να επωφελείται η κυρία Ακσενέρ. Οι δημοσκοπήσεις την τοποθετούν περίπου στο 20%. Φαίνεται να έχει επιτύχει να εκφράσει αυτή τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος