Ι. Λιανός στην ΕΡΤ: Θα επιβάλλουμε μέτρα για τα καύσιμα εφόσον χρειάζεται

Array

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις“, μεταξύ άλλων για τον κλάδο των πετρελαιοειδών. “Είναι ένας κλάδος που κοιτάμε από το 2020, οπότε υπήρξε από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού μία έρευνα, η οποία ήταν εσωτερική. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κλάδο, ξεκίνησε μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2021 ένας αυτεπαγγέλτος ελέγχος κι έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι στα διυλιστήρια, στις εταιρείες χονδεμπορίας για να συλλεχθεί υλικό και η συγκεκριμένη αυτεπάγγελτη έρευνα συνεχίζεται. Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2022 η χαρτογράφηση της αγοράς” τόνισε και συνέχισε:

Είμαστε μία από τις τρεις επιτροπές επανταγωνισμού σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε ξεκινήσει έρευνες στον συγκεκριμένο τομέα. Οι άλλες δύο είναι η Αυστρία και η Γερμανία. Τα αποτελέσματα αυτής της χαρτογράφησης έδειξαν ότι υπήρχαν διάφορα ζητήματα, διάφορα θέματα ενδεχομένως στρεβλώσεων ανταγωνισμού και συνεπώς γι αυτό το λόγο η Επιτροπή ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες τη συγκεκριμένη κανονιστική έρευνα, η οποία είναι μια ιδιαίτερα παρεμβατική ενέργεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο“.

“Αυτή τη στιγμή η χαρτογράφηση έχςι δείξει ότι υπάρχει ασυμμετρία και στα τρία στάδια της συγκεκριμένης αλυσίδας. Περισσότερο στη λιανική θα έλεγα. Αυτά τα αποτελέσματα βέβαια πρέπει να επιβεβαιωθούν. Σε ποιον οφείλεται είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσει συγκεκριμένη κανονιστική έρευνα. Γι αυτό το λόγο κιόλας προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη έναρξη της κανονιστικής, η οποία μας δίνει και τις δυνατότητες να επιβάλουμε και μέτρα, εφόσον χρειάζεται” είπε ο κ. Λιανός.

Οι τιμές ανεβαίνουν παγκοσμίως στο συγκεκριμένο κλάδο, όπως επίσης και τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων δεν έχουν ανέβει μόνο στην Ελλάδα. Έχουν ανέβει πανευρωπαϊκά. Αυτό το οποίο κοιτάμε εμείς είναι αν σε ένα σημείο οι αυξήσεις οι οποίες γίνονται, περνάνε πάρα πολύ πιο γρήγορα, ενώ οι μειώσεις των τιμών περνάνε πολύ πιο αργά στον τελικό καταναλωτή. Όταν ανεβαίνουν οι τιμές ανεβαίνουν σαν πύραυλος και όταν πέφτουν οι τιμές πέφτουν σαν φτερό. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι κάτι το οποίο ισχύει και σε άλλες αγορές. Όχι σε όλες βέβαια. Αυτό το οποίο κοιτάμε αυτή τη στιγμή είναι την έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα. Και αν αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού ή σε άλλους παράγοντες που μπορεί να αφορούν τη ζήτηση παρά την προσφορά. Άρα λοιπόν, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διαλευκάνουμε μέσω αυτής της συγκεκριμένης κανονιστικής έρευνας“.

Ο κ. Λιανός εξήγησε ότι οι πρώτες απόψεις σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει θα ολοκληρωθούν σε περίπου τρεις μήνες. “Θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση όπου θα συμμετάσχουν και οι εταιρείες για να μας αναφέρουν τις δικές τους απόψεις. Θα υπάρξει μια δεύτερη περίοδος στην οποία θα καταλήξουμε σε μέτρα και μια δεύτερη δημόσια διαβούλευση και στο τέλος θα ολοκληρωθεί με τις αποφάσεις της Επιτροπής. Είναι σίγουρα μια διαδικασία που θα πάρει κάποιους μήνες, αλλά θεωρώ ότι συγχρόνως, όπως ανέφερα, υπάρχει αυτεπάγγελτη έρευνα, η οποία συνεχίζεται“.

Ο κ. Λιανός σημείωσε ακόμα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι σοβαρά υποστελεχωμένη. “Έχουμε 87 ανθρώπους οι οποίοι χειρίζονται όλη την ελληνική αγορά πλην των τηλεπικοινωνιών. Οι οργανικές μας θέσεις είναι 230, οπότε καλύπτεται περίπου το 35% των οργανικών θέσεων. Έχει υπάρξει προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια προσέλκυσης προσωπικού, αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες πρόσληψης είναι αρκετά αργές και συνεπώς τα αποτελέσματα ελπίζω να τα δούμε τον επόμενο χρόνο σχετικά με το προσωπικό“.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, ο κ. Λιανός τόνισε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε διάφορα προϊόντα. “Βάσει αυτής της έρευνας, προχωρήσαμε και σε επιτόπιους ελέγχους ήδη το Σεπτέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο 2022 σε προϊόντα πρωινού, δηλαδή το γάλα, τη μαρμελάδα, τον καφέ, όπως επίσης και στα ζυμαρικά. Υπάρχει μία πλατφόρμα την οποία έχουμε δημιουργήσει το 2020, η οποία παρακολουθεί καθημερινά τις τιμές πλέον των 2.000 κωδικών στα σούπερ μάρκετ, αλλά επίσης και νωπά και με βάση αυτή την πληροφόρηση προχωρούμε σε έρευνες σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα“.

Στον τομέα των τραπεζών ο κ. Λιανός σημείωσε: “Κοιτάμε διάφορες προμήθειες των συγκεκριμένων τραπεζών. Υπάρχει μια αυτεπάγγελτη έρευνα και επίσης υπάρχει και μια έρευνα μέσω μιας καταγγελίας, που συνδυάζονται με μια κλαδική έρευνα για τον τομέα της ηεκτρονικής τραπεζικής, κάτι το οποίο ενδεχομένως να φέρει την καινοτομία, η οποία είναι απαραίτητη για να ανοίξει ο ανταγωνισμός στον κλάδο και η συγκεκριμένη έρευνα θα δημοσιευτεί μέχρι το τέλος του έτους”.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ένα σοβαρό πλαίσιο στην Ελλάδα για τους προστατευόμενους μάρτυρες απάντησε: “Είμαστε η πρώτη θα έλεγα Ανεξάρτητη Αρχή στην Ελλάδα που δημιούργησε ένα πρόγραμμα ανώνυμης πληροφόρησης. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανώνυμων πληροφοριών, ιδιαίτερα μετά τον Ιανουάριο του 2022 που μας έχουν βοηθήσει σε έρευνές μας και ήταν τόσο πετυχημένο που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα για τις αναθέτουσες αρχές, κυρίως για ζητήματα δημοσίων συμβάσεων. Οπότε τα δύο αυτά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας. Είναι απόλυτα ανώνυμα. Είναι οι ίδιες πλατφόρμες που χρησιμοποιεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οπότε είναι απόλυτα ασφαλείς“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος