Η Ευρώπη εκταμιεύει 193.000 εκατομμύρια ευρώ για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε κονδύλια ύψους 193.700 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα European Next Generation για τα 24 κράτη μέλη των οποίων τα εθνικά σχέδια έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά, διαβεβαίωσε η οικονομική σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία, Maria Canal.

Η Canal, η οποία συμμετείχε αυτήν την Πέμπτη στο φόρουμ «Πολιτικές για την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική: είναι δυνατή η συνεργασία;», που συνδιοργανώθηκε από την BBVA και το Elcano Royal Institute, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021 και 2027 καταρτίστηκε βάσει του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και ταυτόχρονα ενός προσωρινού μέσου, που επιδιώκει να προωθήσει την ανάκαμψη από την πανδημία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο κύριος άξονας αυτού του μέσου, είπε η Canal, είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που χρηματοδοτεί τα σχέδια και αυτό που κάνει είναι να διαθέτει 723 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων και επίσης μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων για την επίτευξη ορόσημων και στόχων, δηλαδή για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και για την ολοκλήρωση των επενδύσεων.

«Δεν πρόκειται απλώς για κάθε είδους επένδυση, αλλά για εκείνες που περιλαμβάνονται σε σχέδια ανάκαμψης που επιδιώκονταν να είναι έργα χώρας και συμφωνήθηκαν, τα οποία πρέπει να συνεισφέρουν το 37% της συνολικής κατανομής στον στόχο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής».

Η Canal έχει αναδείξει την Ισπανία ως «πρωτοπόρο σε ολόκληρο τον μηχανισμό», καθώς είναι το πρώτο μέλος της ΕΕ που ζήτησε τόσο την πρώτη πληρωμή όσο και τη δεύτερη μετά την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων.
Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη της ότι «αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή» και ζήτησε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την ανάγκη «εισαγωγής ενός επιπλέον δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως στην οικονομία».

Συνεργασία της ΕΕ με τον ιδιωτικό τομέα και τη Λ. Αμερική

Υπό αυτή την έννοια, ο Antoni Ballabriga, Παγκόσμιος Διευθυντής Υπεύθυνων Επιχειρήσεων στην BBVA, που συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, πρόσθεσε ότι οι στόχοι για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 «δεν θα επιτευχθούν μόνο με δημόσια χρηματοδότηση ή κίνητρα, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα» που θα είναι «θεμελιώδης για τη μεταμόρφωση του κόσμου».

Για την ευρωπαϊκή συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο, ο Ballabriga έχει επισημάνει τέσσερα κλειδιά: τον υψηλό συντονισμό εντός της Ευρώπης, έτσι ώστε ο χρηματοπιστωτικός τομέας να συνδέεται σωστά, η σύγκλιση μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών όπως η Ευρώπη και αναδυόμενων χωρών όπως η Λατινική Αμερική, και να κάνουμε τα πράγματα σταδιακά, βημα βήμα.

Από την πλευρά του, ο Rodolfo Lacy, διευθυντής Climate Action and the Environment για τη Λατινική Αμερική στον ΟΟΣΑ, ζήτησε μια «συνέργεια» μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής για «δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας και αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης» έτσι ώστε οι αμερικανικές χώρες “να εμπλακούν στο νέο μέλλον της ανάπτυξης”, όπου οι ενώσεις μπορούν να είναι “σε γενικές γραμμές επωφελής για τις χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής”.

Από την άποψη αυτή, ο Pedro Linares, καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής Οργάνωσης στην Τεχνική Σχολή Μηχανικών στο Comillas Pontifical University, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να λύσει μόνη της την κλιματική αλλαγή, χρειάζεται να συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο».

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση που προήλθε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Λινάρες υποστήριξε ότι «το θεμελιώδες στοιχείο είναι η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης» και ζήτησε «την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αν και έχει αναγνωρίσει ότι αυτή η επένδυση είναι « περίπλοκη από ένα τέτοιο «αστατικό περιβάλλον τιμών».

Πηγή: EFEgreen/EFEverde

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος