Η Ελλάδα υπό τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων – Μ. Σιούτας, μετεωρολόγος: Ανάγκη για άμεσα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κίνδυνο «καταβύθισης» σημαντικών τμημάτων της ακτογραμμής σε διάφορες περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Κρήτη, Δωδεκάνησα, κ.α.) μέσα στις επόμενες δεκαετίες αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις στην Παράκτια Ζώνη – Αντιπλημμυρική θωράκιση Θεσσαλονίκης».

Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας μιλώντας στην εκπομπή Newsroom αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι «αν διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες, με βάση το πιθανότερο σενάριο προβλέπεται να εμφανισθούν από πέντε έως οκτώ πλημμυρικά επεισόδια ανά έτος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης την προσεχή δεκαετία, 2023-33».

θα διανύσουμε ένα διάστημα με έντονα φαινόμενα

Μιλώντας στην αστάθεια του καιρού που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας ο κ. Σιούτας τόνισε ότι η ασυνήθιστα παρατεταμένη αστάθεια φαίνεται να επανέρχεται πάλι με έντονα χαρακτηριστικά. «Από την Κυριακή, φαίνεται ότι θα διανύσουμε πάλι ένα διάστημα με έντονα φαινόμενα. Βέβαια, ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικά για την εποχή τον Μάιο και τον Ιούνιο, ωστόσο έχουν παρατεταμένη διάρκεια φέτος μέχρι χαλαζοπτώσεις, συχνές υπερβολικές βροχοπτώσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα» επισημαίνοντας ότι τα φαινόμενα αυτά είναι επαναλαμβανόμενα και συχνά.

Αναφερόμενος στις για μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ιδίως στη Μακεδονία ο κ. Σιούτας τόνισε ότι τέτοια φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα και οφείλονται και σε παράγοντες ανθρωπογενείς, όπως είναι η πίεση που έχει ασκηθεί στο περιβάλλον, οι ξεπερασμένοι πλέον αγωγοί όμβριων υδάτων και αποχετεύσεων.

Προβλήματα με τις πλημμύρες μπορεί να αντιμετωπίσει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης στο άμεσο μέλλον και κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη, σε περιοχές του κέντρου και σε τμήματα της πόλης με χαμηλότερο υψόμετρο.

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι υποδομές αυτές δεν επαρκούν γιατί έρχεται και η κλιματική αλλαγή, η οποία επιδεινώνει τα φαινόμενα ραγδαία. Ο όγκος της βροχής είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το παρελθόν» πρόσθεσε ο μετεωρολόγος καλώντας τους αρμοδίους να μην εφησυχάζουν.

Τι έδειξε η έκθεση για το κλίμα σε παράκτιες περιοχές

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή τα τελευταία 50 χρόνια, στοίχισαν τη ζωή σε δύο εκατομ. ανθρώπους κι έχουν προξενήσει ζημιές 4,3 τρισ. δολ. την περίοδο 1976-21. Στην περίοδο 1976-21 σημειώθηκαν 11.778 μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στη διετία 2020-21 οι θάνατοι που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν 22.607 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά θα ήταν γύρω στις 50.000 αν δεν υπήρχαν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις, που σώζουν ζωές» είναι ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας ο κ. Σιούτας τα συμπεράσματα αυτά, ως ομιλητής στην εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις στην Παράκτια Ζώνη επεσήμανε ότι, «οι υποδομές όπως οι αγωγοί απορροής των όμβριων υδάτων ήταν σχεδιασμένες για μικρότερες ποσότητες νερού αλλά και πληθυσμού με αποτέλεσμα πλέον να είναι ανεπαρκείς. Πρέπει άμεσα να γίνουν τα απαραίτητα έργα αλλά και να χρησιμοποιηθούν νέα τεχνολογικά μέσα και έγκαιρες προειδοποιήσεις που σώζουν ζωές ώστε να αποτρέπονται οι κίνδυνοι να χάσουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.

Πηγή: Νewsroom | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος