Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ στις «Συνδέσεις» – Μία από τις πιο παράλογες επιθέσεις στην ιστορία (video)

«Αν υποθέσουμε ότι ο Πούτιν έχει σώας τας φρένας τότε βρισκόμαστε στον πιο παράλογο και στο πιο επικίνδυνο επιχείρημα που ένας ηγέτης προσπαθεί να επιβάλει σε όλο τον κόσμο. Το να αναθεωρήσει όχι μόνο παλιές συμφωνίες, αλλά παλιές καταστάσεις με σκοπό μόνο την επέκταση της δικής του ηγεμονίας και αλαζονείας, αυτό ίσως θα πρέπει να το αποτιμήσουμε ως μία από τις πιο παράλογες (στρατιωτικές) επιχειρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα», δήλωσε στην ΕΡΤ Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Η κορυφαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία δήλωσε πως «η αντίδραση για την παγκόσμια αλληλεγγύη εναντίον όχι απλώς ενός λαού, αλλά ενός ηγέτη, είναι ίσως το έναυσμα για να γίνει η αυριανή ημέρα καλύτερη από στη σημερινή».

Και όπως τόνισε, το γεγονός ότι για εννέα ημέρες (24/2 – 4/3) δεν κατάφερε η δύναμη της Ρωσίας να κάνει να λυγίσει ένας λαός και το ότι δεν κατάφερε ένας ηγέτης κράτους που λοιδορήθηκε ως ανάξιος (σ.σ. ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι) πρώτα να έχει γίνει τώρα μία μορφή ήρωα, δείχνουν την αποτυχία του Πούτιν».

Σύμφωνα με την κ. Αρβελέρ, «ο Πούτιν έχει ήδη νικηθεί γιατί απλούστατα νόμιζε ότι θα τον υποδεχθεί ο Ουκρανικός λαός σαν τον ελευθερωτή».

Ο Πούτιν πρέπει να απολογηθεί νομικά

Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα του Ρώσου προέδρου περί ναζισμού στην Ουκρανία η κορυφαία Ελληνίδα ιστορικός υπενθύμισε ότι οι Ουκρανοί δεν υπήρξαν ιδιαίτερα αντιναζιστές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ίσως σε αυτό πατάει ο Πούτιν για να πει το μεγαλύτερο ψέμα για ένα λαό ο οποίος είναι όχι μόνο δημοκρατικός, αλλά ότι απέκτησε τη δημοκρατία του χάρη στον ηρωισμό που έδειξαν κάποτε στην πλατεία του Μεϊντάν», επισήμανε.

Και όπως είπε, το να διαδίδει ο Πούτιν ότι οι Ουκρανοί είναι ναζιστές είναι «παραχάραξη της ιστορίας για την οποία ο Πούτιν κάποτε θα πρέπει να απολογηθεί και νομικά».

Συμπλήρωσε σχετικά: «Οι δυτικοί υποτίμησαν τον Πούτιν και ο ίδιος υπερτίμησε τις δικές του δυνάμεις».

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από την ηρωική στάση των Ουκρανών επισήμανε ότι «κατάφεραν να σταματήσουν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως. Αυτό δείχνει όχι μόνο αυταπάρνηση, αλλά και τη δύναμη της Δημοκρατίας».

Ο Ερντογάν μπορεί να μιμηθεί τον Πούτιν

Με αφορμή την αδικαιολόγητη επίθεση που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, η κ. Γλύκατζη – Αρβελέρ ανέφερε ότι μπορεί κάποτε ο Ερντογάν να κάνει ότι έκαναν οι Τούρκοι στην Κύπρο. «Οι Ρώσοι πήραν στη Συρία, στη Γεωργία, στην Ουκρανία αλλά δεν τόλμησαν, ακόμη, να πάνε εναντίον ενός κράτους που ανήκει στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πια τη μοίρα της ενωμένη με την Ευρώπη».

Και όπως είπε, «ανήκουμε στην Ευρώπη και η Ευρώπη, σήμερα όντας ενωμένη απέναντι στην τρέλα του Πούτιν δεν μπορεί να μην υπερασπιστεί τα οποιοδήποτε μέρη είναι δικά της. Ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να είναι πιο λογικός από τον Πούτιν, ο οποίος ως εξευτελισμένος πια ηγέτης θα βρεθεί απομονωμένος σε όλο το μεγαλείο του».

Αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, λόγω κυρίως της θρησκευτικής συγγένειας, είπε ότι έχει δημιουργήσει ένα λαϊκό ρεύμα υπέρ της Ρωσίας, το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται στα ιστορικά γεγονότα. Πρόσθεσε μάλιστα για όλους όσους έσπευσαν να συγχαρούν τη Ρωσία για όσα κάνει στην Ουκρανία ότι «δημοκρατία έχουμε, αλλά μυαλό δεν έχουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος