H Πρωτομαγιά, οι 200 της Καισαριανής και το ποδόσφαιρο

Υπάρχουν επιλογές που ο χρόνος είναι ανίκανος να τις σβήσει, είτε είναι οι θυσίες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, είτε σε άλλα παραπλήσια γεγονότα. Επίσης δεν σβήνεται η αθλητική διάσταση που συνδέθηκε με το διαρκή αγώνα για διατήρηση και μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας μεταφερθούμε στο 1983.

Ήταν Γενάρης του 1983 και πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) δια του εκπροσώπου του Ν. Μάλλιαρη με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο πρώτος σαν γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Καισαριανής, έθεσε το θέμα της αξιοποίησης του Σκοπευτηρίου σαν χώρο για Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, χώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ιδέα άρεσε στον τότε πρωθυπουργό.H Πρωτομαγιά, οι 200 της Καισαριανής και το ποδόσφαιρο

Το νερό μπήκε στο αυλάκι και ο Δήμος Καισαριανής, ανακοίνωσε ότι στις 25 Απριλίου 1983 στο γήπεδο της ΝΗΑΡ ΗΣΤ θα γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας με τη μία ομάδα να στελεχώνεται από ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ (είχε εξελιχθεί η διαδικασία επαναπατρισμού και των οικογενειών τους) και την άλλη να στελεχώνεται με παίκτες από τις ομάδες Εθνικός Αστέρας, Φωστήρας, Πανιώνιος και Γ.Σ. Καισαριανής, αλλά και Καισαριανιώτες που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες.

H Πρωτομαγιά, οι 200 της Καισαριανής και το ποδόσφαιροΟ αγώνας ήταν ενταγμένος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944. Στον αγώνα οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες κέρδισαν με 5-3. Δήμαρχος Καισαριανής ήταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Μακρής.

H Πρωτομαγιά, οι 200 της Καισαριανής και το ποδόσφαιροΤα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο 2019, όπου ο Δήμος Καισαριανής έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση: “Ο Δήμος Καισαριανής ενέταξε στους 4ήμερους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς, που φέτος θα γίνουν 3, 4, 5 & 6/5, την πρωτοβουλία των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα για να αναδειχτεί η άγνωστη μέχρι σήμερα δράση των αθλητών και των σωματείων τους, ιδιαίτερα των ποδοσφαιρικών, στην Αντίσταση.

H Πρωτομαγιά, οι 200 της Καισαριανής και το ποδόσφαιροΓια τον λόγο αυτό σας καλούμε όλες και όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας:
την Κυριακή 5/5 και ώρα 7:30μ.μ., στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ με ομιλητές τους:
-Φιλιώ Τόλια, Ιστορικό, υπ/νη Μουσείου ΕΕΑ, για την αθλητική δράση της ΕΠΟΝ.
-Νάσο Μπράτσο, Δημοσιογράφο, για τις πολιτικές στον αθλητισμό από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την Κατοχή.
-Γιάννη Γεωργάκη, Δημοσιογράφο, η διεθνής εμπειρία.

H Πρωτομαγιά, οι 200 της Καισαριανής και το ποδόσφαιροΣυντονίζει ο Νίκος Μάλλιαρης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα.
Τη Δευτέρα 6/5 και ώρα 5:00μμ., στο Δημοτικό Στάδιο Μ. Κρητικόπουλος θα γίνει ονομασία 5 θυρών προς τιμή των 5 ποδοσφαιριστών, παραγόντων του Εθνικού Αστέρα που έδωσαν τη ζωή τους ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΟ ΜΑΝΩΛΗ, ΚΕΧΑΓΙΑ ΝΙΚΟ, ΜΟΥΣΤΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟ, ΜΕΣΑΔΟ ΜΙΧΑΛΗ, ΨΟΥΝΗ ΜΑΝΩΛΗ για τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές από το 1940-1948. Θα χαιρετίσουν οι:
-Ηλίας Σταμέλος, Δήμαρχος Καισαριανής
-Γιάννης Γεωργαράς, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα,

Θα ακολουθήσει ποδοσφαιρικός αγώνας ενάντια στον φασισμό μεταξύ των παλαιμάχων ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ”.

H Πρωτομαγιά, οι 200 της Καισαριανής και το ποδόσφαιροΗ ονοματοδοσία

Μετά την εκδήλωση – συζήτηση της Κυριακής 5 Μαΐου 2019 τη Δευτέρα 6/5/2019 Δήμος Καισαριανής και παλαίμαχοι του Εθνικού Αστέρα συνεργάστηκαν για να αναδείξουν τη συμβολή του αθλητισμού στους κοινωνικούς αγώνες και να τιμήσουν τέσσερις ποδοσφαιριστές και έναν διοικητικό παράγοντα που εκείνες τις δύσκολες εποχές, έχασαν τις ζωές τους συμμετέχοντας στους αγώνες ενάντια στους κατακτητές.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου, που αναφέρθηκε τόσο στο γενικό πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, όσο και συγκεκριμένα στον αθλητισμό στην περίοδο της κατοχής και τα μηνύματά του που παραμένουν επίκαιρο και στη σημερινή περίοδο, ειδικά στο θέμα της καταπολέμησης των φασιστικών ομάδων που επιχειρούν να συγκροτηθούν μέσα από τα γήπεδα και διάφορες κινήσεις οπαδών. Τόνισε επίσης τη σημασία εκδηλώσεων όπως η συζήτηση της Κυριακής 5/5 για την Εθνική Αντίσταση και τον αθλητισμό στα χρόνια της κατοχής, που φωτίζουν σημαντικές ιστορικές πτυχές.

H Πρωτομαγιά, οι 200 της Καισαριανής και το ποδόσφαιροΣτη συνέχεια εκ μέρους των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα, μίλησε ο Γιάννης Γεωργαράς, που έκανε ειδική αναφορά στους αθλητές για τους οποίους θα ακολουθούσε η τελετή ονοματοδοσίας στις θύρες του γηπέδου, ενώ ευχαρίστησε και την ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης για τη συμμετοχή της, τονίζοντας τις κοινές ρίζες που έχουν Εθνικός Αστέρας και Απόλλωνας, αφού προέρχονται από το Μικρασιατικό στοιχείο.

Στη συνέχεια έγινε η τελετή ονοματοδοσίας με την αποκάλυψη της σχετικής επιγραφής σε κάθε θύρα, ενώ έγινε προσκλητήριο των πεσόντων αθλητών, με τον κόσμο να φωνάζει «παρών».

Ακολούθως έγινε ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων ενάντια στο φασισμό. Εκείνο το βράδυ έγινε αναλυτική αναφορά από την ΕΡΑ Σπορ στο σύνολο των εκδηλώσεων.

Σε χώρους όπως οι αθλητικοί που κατά καιρούς φυτρώνουν “ζιζάνια” που δεν αποτελούν στοιχεία θετικής εξέλιξης της κοινωνικής ζωής, έρχονται να φυτρώσουν και λουλούδια, αρκεί να μπορούμε να τα δούμε.

Σχετικές ειδήσεις

Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώνα

Τιμήθηκαν τα “γελαστά παιδιά” των γηπέδων που έδωσαν τη ζωή τους στα κατοχικά χρόνια

Έρευνα & φωτο τελετής ονοματοδοσίας: Νάσος Μπράτσος

Αρχειακό υλικό: Νίκος Μάλλιαρης

φωτο εκδήλωσης 5/5/209: Δήμος Καισαριανής & Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος