Γρ. Τσάλτας – Θ. Τσακίρης: Ακραίο σενάριο η απόπειρα της ‘Αγκυρας για νέο ψευδοκράτος στη Λιβύη

Array

Το ακραίο σενάριο να μετατραπεί η Λιβύη σε νέο ψευδοκράτος εξαιτίας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και την προοπτική έναρξης δοκιμαστικών γεωτρήσεων από το 2024 νότια της Κρήτης  και της Πελοποννήσου, εξετάζουν ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Γρηγόρης Τσάλτας και ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής, Θεόδωρος Τσακίρης.

Δικαστήριο της Λιβύης, με χθεσινή του απόφαση, ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία,  υπενθυμίζει ο δημοσιογράφος Πιέρρος Τζανετάκος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση μη αρμόδια για θέματα που αφορούν τα θαλάσσια σύνορα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της χώρας. «Το τουρκικό λιβυκό μνημόνιο, είναι το πρώτο έμπρακτο βήμα για την εφαρμογή του τουρκικού θεωρήματος της Γαλάζιας Πατρίδας για τα 6 ναυτικά μίλια», επισημάνθηκε.

Η λιβυκή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να λειτουργεί  ως δορυφόρος της Τουρκίας κρύβει στο εσωτερικό της φωνές φιλότουρκων  που αντιτίθενται προς τη μετατροπή της Λιβύης σε ένα νέο ψευδοκράτος, τόνισε εξάλλου,  ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής, Θεόδωρος Τσακίρης.

Ωστόσο, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο σενάριο η λιβυκή κυβέρνηση  να παραβιάσει τα όρια και να εκχωρήσει το δικαίωμα στην Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων εντός των περιοχών που ήδη έχουν οριοθετηθεί από την Ελλάδα από το 2014.  «Κάτι δηλαδή που έχει κάνει ήδη η Τουρκία με το ψευδοκράτος στην περιοχή της Κύπρου από το 2011, ενώ ακόμα πιο ακραίο θα ήταν το σενάριο που θυμίζει καλοκαίρι του 2020 και να προχωρήσει εντός οριοθετημένης ΑΟΖ», είπε , ο κ. Τσακίρης. Παράλληλα μίλησε για ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, εάν τελικά στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης  και της Πελοποννήσου, πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, σε  «τεχνολογικά δύσκολα βάθη ως 3.000 μέτρων».

Γρ. Τσάλτας: Η Ελλάδα ορθώς προσδιορίζει υποθαλάσσια οικόπεδα

Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο αφορά σε χώρο τον οποίο παραχωρεί ουσιαστικά η κυβέρνηση της Λιβύης για υποβοήθηση στον τομέα της εξερεύνησης της υποθαλάσσιας περιοχής, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας,  επισημαίνει από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και προσθέτει:

«Η Ελλάδα, ορθώς και στη βάση του διεθνούς δικαίου, έχει αποφασίσει να προσδιορίσει αυτά τα συγκεκριμένα υποθαλάσσια οικόπεδα για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη βάση της σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 (Montego Bay), δηλαδή σε περιοχές οι οποίες δεν υπερβαίνουν τη γεωγραφική μέση γραμμή στις απέναντι χώρες».

ΕΡΤ- Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος