Διπλωματικές Πηγές: Επιστολή Μπορέλ σε Δένδια – Καταδικάζει εκ νέου το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Array

Επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε την Τρίτη ο ΥΕ της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και Μεταβατικής Κυβέρνησης της Λιβύης, αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ στην επιστολή του αναφέρει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως σαφής.

Κατά τις ίδιες πηγές κατόπιν κάνει αναφορά στη δήλωση του Εκπροσώπου της ΕΕ, όπου επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση της ΕΕ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επισημαίνει ο ΥΕ/ΕΕ, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ, η δήλωση του Εκπροσώπου, έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί και ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα Κράτη Μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

Η θέση της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019, συμπεριλήφθηκε στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Τα συμπεράσματα αναφέρουν: “… Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας”.

Η επιστολή του Ζοζέπ Μπορέλ ήταν η απάντηση σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη (17.11.2022)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος