Γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά: Στην φυλακή 4 κατηγορούμενοι – Αγωνία για το μέλλον των ηλικιωμένων που παραμένουν (video)

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι 4 από τους 7 κατηγορουμένους για τον θάνατο τριάντα ηλικιωμένων στο ιδιωτικό γηροκομείο Χανίων. Πρόκειται για τις συνιδιοκτήτριες της Δομής, μητέρα και κόρη, και δύο γιατρούς ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τρεις νοσηλευτές.

Σύντομα αναμένονται αποφάσεις για το μέλλον της δομής και την τύχη των ηλικιωμένων τροφίμων, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες συλλήψεις, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Τις προηγούμενες ημέρες, σοκαριστικά ντοκουμέντα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούσαν στο “γηροκομείο του θανάτου”, τα οποία αποτυπώνουν τις άθλιες συνθήκες και την εξαθλίωση των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή.

Τους άφηναν νηστικούς, τους έδεναν και τους χορηγούσαν ισχυρά ψυχοφάρμακα οδηγώντας σε φρικιαστικό και βασανιστικό θάνατο δεκάδες ηλικιωμένους. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίστηκε από τις δικαστικές αρχές, επί 12 χρόνια στο γηροκομείο – κολαστήριο των Χανίων απέφερε παράνομο κέρδος εκατομμυρίων ευρώ.

Στη δικογραφία υπάρχει αναφορά των αστυνομικών, σύμφωνα με την οποία στη δομή φιλοξενούνταν μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων από εκείνον που αντιστοιχεί στη χωρητικότητα του γηροκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, από ομάδα ειδικών Καθηγητών – Ιατροδικαστών έχουν εκδοθεί πραγματογνωμοσύνες για τις συνθήκες θανάτου ηλικιωμένων.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί -εκτός από τον υποσιτισμό- είναι ότι τρόφιμοι έφταναν στα όρια του θανάτου -με 15 αιματοκρίτη- και η διοίκηση της ιδιωτικής δομής, δεν έκανε το αυτονόητο, να φροντίσει δηλαδή για τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο.

δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη που ήταν η πρώτη που έκανε τις σχετικές καταγγελίες μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Συνδέσεις». Όπως είπε, με βάση τους ισχυρισμούς των οικογενειών που εκπροσωπώ παρόμοιες πράξεις τελούνταν από την έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας το 2009 οπότε και είχε υποβληθεί η πρώτη έγκληση. Υπήρξαν κι άλλες εγκλήσεις στο μεσοδιάστημα οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν. Κάποια τέθηκε στο αρχείο, κάποια άλλη δεν κρίθηκε ούτε καν με πράξη θέσης στο αρχείο και φέρεται να υπήρχαν και πολυάριθμες καταγγελίες προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας οι οποίες επίσης δεν αξιολογήθηκαν».

Ρεπορτάζ: Σ. Θεοδωράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος