Χανιά: Εκτεταμένη δικαστική & αστυνομική έρευνα για το ιδιωτικό γηροκομείο – Συγκλονίζουν τα ευρήματα (video)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δικαστικές και αστυνομικές έρευνες αλλά και η διαδικασία έκδοσης πορισμάτων για τις συνθήκες διαβίωσης και θανάτου φιλοξενούμενων στην ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Τσικαλαριά Χανίων.

Χανιά: Εκτεταμένη δικαστική & αστυνομική έρευνα για το ιδιωτικό γηροκομείο – Συγκλονίζουν τα ευρήματα (video)

Πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκες, εκτεταμένες και πολυσέλιδες έρευνες στις οποίες προΐσταται η Εισαγγελέας Χανίων, σε στενή συνεργασία με την Ασφάλεια.


Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην τεκμηρίωση και περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης έχει η εξουσιοδοτημένη για την εποπτεία και τον συντονισμός της υπόθεσης Εισαγγελέας και οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, που κατάφεραν -και συνεχίζουν με αμείωτη αποφασιστικότητα- να ξετυλίξουν το κουβάρι αυτής της υπόθεσης.

Γηροκομείο – κολαστήριο Χανιά: Η πρώτη καταγγέλουσα μιλά στην ΕΡΤ – ertnews.gr

Οι πραγματογνωμοσύνες

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, από ομάδα ειδικών Καθηγητών – Ιατροδικαστών έχουν ήδη εκδοθεί οι 4 από τις 30 πραγματογνωμοσύνες για τις συνθήκες θανάτου ηλικιωμένων, με την πέμπτη να εκδίδεται εντός της ημέρας.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί -εκτός από τον υποσιτισμό- είναι ότι τρόφιμοι έφταναν στα όρια του θανάτου -με 15 αιματοκρίτη- και η διοίκηση της ιδιωτικής δομής, δεν έκανε το αυτονόητο, να φροντίσει δηλαδή για τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο.

Γηροκομείο Χανίων: Βαριές κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία αντιμετωπίζουν οι 7 συλληφθέντες – ertnews.gr


Παράνομες μεταγγίσεις αίματος – Ασθενείς που κατέρρεαν δεν μεταφέρονταν στο Νοσκομείο

Αντιθέτως έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παράνομες μεταγγίσεις αίματος εντός της δομής, με υπογραφή -επίσης παράτυπα- γιατρού του Νοσοκομείου Χανίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή δεν είναι συνδεδεμένη με το Κέντρο Αιμοδοσίας, όπως προβλέπεται και δεν έχει άδεια παροχής τέτοιων εξειδικευμένων αγωγών.

Επίσης, εκτός από τον υποσιτισμό και την πλήρη κατάπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων, κοινό χαρακτηριστικό σε πλείστες όσες υποθέσεις είναι οι κατακλίσεις σε βαθμό σηπτικού σοκ.

Χορήγηση ισχυρών ψυχοφαρμάκων, σε μη ψυχιατρικούς ασθενείς

Επίσης έχει διαπιστωθεί η καταστολή φιλοξενούμενων, με ισχυρά ψυχοφάρμακα, χωρίς οι άνθρωποι να είχαν ιστορικό ψυχιατρικών νοσημάτων.

«Οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν σχιζοφρένεια ξαφνικά όταν γεράσουν και μετά την εισαγωγή τους στη δομή», μας είπε χαρακτηριστικά ένας από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την έρευνα.
Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί παράνομες συνταγογραφήσεις, το ύψος των οποίων «αγγίζει» τα 3.000.000.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πρώην εργαζόμενοι, συγγενείς τροφίμων που κατέληξαν ή και άνθρωποι που κατάφεραν έγκαιρα να απομακρύνουν τους δικούς τους από τη δομή που λειτουργούσε ως «κολαστήριο», καταθέτουν ότι οι άνθρωποι έφεραν τραύματα σε χέρια και πόδια από τη μόνιμη ακινητοποίησή τους και μώλωπες σε όλο τους το σώμα.

Ο οικονομικός έλεγχος

Παράλληλα, συνεχίζεται ο οικονομικός έλεγχος, που εμφανίζει κάθε χρόνο ελλειμματικά έσοδα και ζημίες.

Το ποσό που -σύμφωνα με τα τιμολόγια- δίνονταν από την επιχείρηση για τη σίτιση των τροφίμων ήταν 10.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι εμπλεκόμενοι έχουν αποκομίσει εκατομμύρια κέρδη, ως αποτέλεσμα ενεργειών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη των επτά εμπλεκομένων, στο σπίτι του ενός γιατρού βρέθηκε και κατασχέθηκε το ποσό των 75.000 ευρώ, στο σπίτι της ιδιοκτήτριας 16.000 ευρώ και 9 βέρες ηλικιωμένων και στο σπίτι της συνιδιοκτήτριας, 15.000.

Τα ακίνητα και η κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά της ιδιοκτήτριας

Η πρώτη περίπτωση

Δύο συμβολαιογράφοι φέρονται να εμπλέκονται σε παράνομες παραχωρήσεις / πωλήσεις δύο ακινήτων.
Η πρώτη είναι ήδη γνωστή, αφού αφορά στο ακίνητο που παραχώρησε ηλικιωμένη με άνοια  στην ιδιοκτήτρια της δομής, για να πωληθεί στη συνέχεια σε ευτελή τιμή.

Η δεύτερη περίπτωση

Η ιδιοκτήτρια της Ιδιωτικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων αφέθηκε ελεύθερη, μετά την απολογία της ενώπιον του Ανακριτή και της Εισαγγελέως στις 26 Ιανουαρίου 2022, για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα αρπαγής ηλικιωμένης. Συγκατηγορούμενή της στην υπόθεση είναι και 55χρονη ιδιοκτήτρια γραφείου συνοικεσίων, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων. Πρόκειται για υπόθεση 82χρονης η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταφέρθηκε παρά τη θέλησή της από το σπίτι της στη μονάδα φροντίδας από την ιδιοκτήτρια της Αγίας Σκέπης για να φιλοξενηθεί στη δομή.

Όλα ξεκίνησαν όταν συγγενείς της ηλικιωμένης, που δεν έχει παιδιά, ανακάλυψαν πως το σπίτι που έμενε σε οικόπεδο φιλέτο σε τουριστική περιοχή του νομού Χανίων, είχε πωληθεί χωρίς η 82χρονη να το γνωρίζει.
Μάλιστα στην αγοραπωλησία συμμετείχε Χανιώτισσα προφυλακισμένη για άλλες απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, η οποία φέρεται να έπεισε την ηλικιωμένη να της κάνει πληρεξούσιο για να πάρει δάνειο για λογαριασμό της γιαγιάς, προκειμένου να επισκευάσει η ηλικιωμένη το σπίτι της. Με αυτό το πληρεξούσιο η 55χρονη φαίνεται να πούλησε το σπίτι της γιαγιάς σε άλλο συμβολαιογραφείο. Μάλιστα στο συμβόλαιο υπήρχε ο όρος η πωλήτρια, δηλαδή η ηλικιωμένη, να μένει στο σπίτι, κάτι που όπως είπαν νομικοί στην ΕΡΤ Χανίων, έγινε εκ του πονηρού, καθώς έτσι η γιαγιά δεν θα μάθαινε ότι το σπίτι της έχει πωληθεί.

Όταν οι συγγενείς της ανακάλυψαν τι έχει συμβεί ενημέρωσαν το ΑΤ Κισάμου το οποίο ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση. Μόλις η 55χρονη φυλακισμένη πληροφορήθηκε τις ενέργειες της Αστυνομίας, ως “δια μαγείας” εμφανίστηκε στο σπίτι της 82χρονης η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου μαζί με γιατρό της μονάδας και προσπάθησαν να την πείσουν να τους ακολουθήσει στη δομή, με το πρόσχημα ότι θα κάνει πολύ κρύο τις επόμενες ημέρες. Η γιαγιά αρνήθηκε, πήρε μάλιστα τηλέφωνο και έναν ανιψιό της να πάει στο σπίτι. Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου όμως, που λειτουργούσε κατ’ εντολή της προφυλακισμένης για απάτη, προσπάθησε να παραπείσει τη γιαγιά με το πρόσχημα πως όσο έλειπε στο γηροκομείο θα της επισκεύαζαν το σπίτι. Η γιαγιά εν τέλει οδηγήθηκε στην παραπάνω Μονάδα. Όταν άνδρες της αστυνομίας πήγαν στο γηροκομείο βρήκαν τη γιαγιά η οποία τους ζήτησε να την πάρουν από εκεί, όπως και έγινε.

Και τα Χριστούγεννα στο αυτόφωρο η συνιδιοκτήτρια -κόρη

Παράλληλα, τα Χριστούγεννα υπεβλήθη σε συγγενικό της πρόσωπο, διαχειριστή και ιδιοκτήτη ομοίως της μονάδας, μηνυτήρια αναφορά από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων, αφού είχε μεταφέρει μία γυναίκα 64 περίπου ετών που έχει διαγνωστεί με άνοια και ήταν τρόφιμος, ως εμπύρετη, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι η γυναίκα δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, ούτε ήταν εμπύρετη. Όταν το νοσοκομείο ζήτησε από την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου να παραλάβει την γερόντισσα, εκείνη αρνήθηκε. Τελικά και μετά από αυτόφωρη διαδικασία η ηλικιωμένη επέστρεψε στη μονάδα.

Η αίσθηση του «ακαταδίωκτου»

Είναι γεγονός, ότι εύλογη και διάχυτη είναι η απορία για ποιο λόγο, οι υπεύθυνοι της δομής εξακολουθούν να απασχολούν τις αρχές με έναν τρόπο που αγγίζει τα όρια της προκλητικότητας. Αστυνομικοί κύκλοι σχολιάζουν το γεγονός ως το φαινόμενο των δραστών με το «λευκό κολλάρο» ή αλλιώς, ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν το αίσθημα του «ακαταδίωκτου».

Επτά συλλήψεις εμπλεκομένων στην υπόθεση της Ιδιωτικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά – ertnews.gr

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος