Γηροκομείο – κολαστήριο Χανιά: Η πρώτη καταγγέλλουσα μιλά στην ΕΡΤ

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα έρχονται στο φως για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης στα Χανιά. Εδώ και 12 χρόνια δεν δίσταζε να οδηγεί στο θάνατο ηλικιωμένους, οι οποίοι ήταν σε μονάδα φροντίδας με σκοπό τα μέλη της να τους αρπάζουν την περιουσία. Μετά από εντολή του εισαγγελέα, οι αρχές ασφαλείας στην Κρήτη άρχισαν προκαταρκτική έρευνα και συνολικά 37 άτομα εξετάζονται. Επτά από τους συλληφθέντες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Οι καταγγελίες των εργαζομένων για την βάναυση συμπεριφορά προς τους ηλικιωμένους ξεπερνούν και την πλέον νοσηρή φαντασία.

H δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη που ήταν η πρώτη που έκανε τις σχετικές καταγγελίες μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Συνδέσεις». Όπως είπε με βάση τους ισχυρισμούς των οικογενειών που εκπροσωπώ παρόμοιες πράξεις τελούνταν από την έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας το 2009 οπότε και είχε υποβληθεί η πρώτη έγκληση. Υπήρξαν κι άλλες εγκλήσεις στο μεσοδιάστημα οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν. Κάποια τέθηκε στο αρχείο, κάποια άλλη δεν κρίθηκε ούτε καν με πράξη θέσης στο αρχείο και φέρεται να υπήρχαν και πολυάριθμες καταγγελίες προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας οι οποίες επίσης δεν αξιολογήθηκαν».

Όπως είπε η κ. Παπαδάκη οι καταγγελίες αφορούσαν προσβολή εννόμων αγαθών όπως η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εξήγησε ότι «στο παρόν στάδιο τύποις έχουν την ιδιότητα των κατηγορουμένων καθώς δεν έχει αποδειχτεί η κατηγορία και συμπλήρωσε «με βάση τις καταγγελίες φέρονται να προκάλεσαν τον θάνατο ανθρώπων και να υπέβαλαν σε βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης τη συντριπτική πλειοψηφία των περιθαλπομένων».

Τόνισε ότι :«Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι ότι αυτός ο τρόπος δράσης δεν αναιρεί την επιχειρηματικότητα. Πολλοί λένε τι όφελος είχαν να θανατώνουν τους πελάτες τους; Με βάση τα καταγγελόμενα και τα στοιχεία της δικογραφίας το κόστος για κάθε φιλοξενούμενο ήταν 0,55 λεπτά την ημέρα. Όταν λοιπόν εισπράττεις από έναν υπερήλικα από 700 έως 1.200 ευρώ τον μήνα και το κόστος φιλοξενίας και περίθαλψης του είναι 0,55 λεπτά αντιλαμβάνεστε ότι το κέρδος είναι τεράστιο και δεν υπάρχει κάποια απώλεια διότι στα Χανιά υπάρχει τεράστια ζήτηση σε κλίνες φροντίδας ηλικιωμένων, επομένως έξω από τη μονάδα υπήρχε τεράστια λίστα αναμονής. Πέθαινε ο ένας έμπαινε ο επόμενος, το κόστος διατηρείτο πολύ χαμηλό και ταυτόχρονα με τη συστηματική  αποτροπή διαμετακομιδών ασθενών στο νοσοκομείο δεν αποκαλύπτονταν οι συνθήκες διαβίωσής τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος