Γιώργος Παγουλάτος, ΕΛΙΑΜΕΠ: Η Ελλάδα βγαίνει με ένα πολύ ενισχυμένο κεφάλαιο από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (video)

Στον απόηχο της ιστορικής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Γιώργος Παγουλάτος, σχολιάζει το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε επικοινωνιακό και διπλωματικό επίπεδο.

«Η Ελλάδα βγαίνει με ένα πολύ ενισχυμένο κεφάλαιο μετά από αυτή την επίσκεψη και ειδικά μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Είναι ο πρώτος Έλληνας που μιλάει στο Κογκρέσο, επομένως έχει από μόνο του μία ιστορική σημασία», δήλωσε ο κ. Παγουλάτος στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε «αυτή είναι μία τιμή που δεν γίνεται συχνά σε ξένους ηγέτες. Και αυτό πρέπει να καταγραφεί». Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τη σημασία αυτής της ομιλίας ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας είπε: «Προφανώς η επίσκεψη γίνεται με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 + 1 ετών από το 1821. Δεν γίνεται σε ένα νεκρό χρόνο αλλά σε μία κρίσιμη συγκυρία της διεκδίκησης της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35 και την αποτροπή της αναβάθμισης των F-16 από την Τουρκία».

Κέρδισε το ακροατήριο

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Παγουλάτου «είναι μια επίσκεψη που έγινε σε μία κρίσιμη συγκυρία και κατέγραψε θετικά μηνύματα για την Ελλάδα».

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως τόνισε, δεν ήταν μια διάλεξη στα εθνικά ζητήματα και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, αλλά «να κερδίσει τη συμπάθεια και την υποστήριξη του ακροατηρίου που ξέρει πολύ λίγα πράγματα για την Ελλάδα. Να κερδίσει τη θετική στάση και συμπάθεια. Να κερδίσει θετικό αφήγημα για την Ελλάδα και πάνω σε αυτό να χτίσει μετά τις προσπάθειες θετικής μεταστροφής των αποφάσεων υπέρ της Ελλάδας».

O γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ συμπλήρωσε σχετικά: «Η στόχευση εξυπηρετήθηκε πλήρως από το περιεχόμενο αυτής της ομιλίας, από τη συναισθηματική σύνδεση που επιχείρησε να επιφέρει ο πρωθυπουργός μεταξύ της αμερικανικης δημοκρατίας και της σύγχρονης, ανεξάρτητης Ελλάδας. Έγινε μία επιτυχής σύνδεση του αγώνα της Ελλάδας με αυτόν τώρα της Ουκρανίας».

Ιστορικής σημασίας η ομιλία του πρωθυπουργού

Αναφορικά με την ηθελημένη παράλειψη της αναφοράς του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία ο κ. Παγουλάτος υποστήριξε ότι λανθασμένα επικρίθηκε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται. Μια χώρα με τέτοια ιστορία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με μια άλλη χώρα, όπως η Τουρκία».

Επιπρόσθετα τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την Κύπρο, για την τουρκική κατοχή. «Ζήτησε να μην υπάρχει λύση δύο κρατών και οποιαδήποτε λύση να είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο. Μίλησε με τον αναθεωρητισμό και ζήτησε να μην οπλίσουν την αποσταθεροποίηση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος