Γιατί αποπροσανατολίζονται τα ψάρια και οι θαλάσσιοι οργανισμοί και βγαίνουν στην στεριά – Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας μιλά στην ΕΡΤ

Για τους «διαφορετικούς τουρίστες» που εμφανίζονται στις ελληνικές θάλασσες αυτή την περίοδο μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Newsroom» ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας και πρόεδρος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών της Σχολής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή τα χταπόδια,τα καλαμάρια και τις σαρδέλες που βγήκαν στην στεριά.

«Η Μεσόγειος είναι ένας μικρός ωκεανός που η έκτασή της είναι λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων ωκεανών. Παρά ταύτα φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών. Έχει πολύ υψηλή βιοποικιλότητα» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος μίλησε για τον «καύσωνα των ωκεανών».

Αυτό, όπως είπε είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα-10 με 15ημέρες- έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες να επικρατούν στο θαλάσσιο περιβάλλον» πρόσθεσε. Και όπως πρόσθεσε η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ υψηλών θερμοκρασιών οδηγεί στο θάνατό τους ή στη μερική νέκρωσή τους.

«Είχαμε και τέτοια φαινόμενα και στον ελληνικό χώρο. Πέθαναν οργανισμοί επειδή ακριβώς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε υψηλές θερμοκρασίες» εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας.

Γιατί αποπροσανατολίζονται τα ψάρια και οι θαλάσσιοι οργανισμοί και βγαίνουν στην στεριά – Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας μιλά στην ΕΡΤ
Εκατοντάδες σαρδέλες βγήκαν στην στεριά σε Κουφονήσια και Άνδρο για να γλιτώσουν από τους θηρευτές τους.

Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τροπική θάλασσα

Μιλώντας για την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό που παρατηρείται στις θάλασσες παραδέχθηκε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και στη Μεσόγειο η οποία, όπως είπε, μετατρέπεται σε μια τροπική θάλασσα.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από τα Κουφονήσια που δείχνουν καλαμάρια, θράψαλα και σαρδέλες να έχουν βγει στην στεριά ο ίδιος θέλησε εξηγήσει ότι οι λόγοι δεν είναι πάντοτε οι ίδιοι.

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου, είχε εμφανιστεί το φαινόμενο (σ.σ. με τις σαρδέλες) και στη Χαλκίδα. Είχε παλιότερα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη. Η πιο πιθανή εξήγηση που βγαίνουν τα ψάρια στην στεριά είναι ότι τα κυνηγάνε οι θηρευτές τους και αποπροσανατολίζονται» δήλωσε. Ερωτηθείς εαν συσχετίζεται αυτό το φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή απάντησε αρνητικά.

Επιπτώσεις και στις παραλίες από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Η εμφάνιση φαλαινών και δελφινιών στα ρηχά επίσης μπορεί να αποδοθεί στις περισσότερες περιπτώσεις είτε σε κάποιο ατύχημα είτε στους υποβρύχιους θορύβους (σ.σ. από πλοία ή εξορύξεις) τα οποία τα «τρελαίνουν». Επιπλέον, όπως εξήγησε στα θράψαλα και στα καλαμάρια, μετά την αναπαραγωγική περίοδο, εξασθενούν τα θηλυκά τα οποία παρασέροντονται από τα ρεύματα.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι όντως το θέμα με τις με τις ελληνικές ακτογραμμές είναι πολύ σημαντικό.

«Παλεύουμε να μην αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία γιατί θα έχουμε λιώσιμο των πάγων και ακριβώς ανυψώσεις στάθμης της θάλασσας, με αποτέλεσμα να έχουμε διάβρωση στις παραλίες» σημείωσε. Καταλήγοντας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος της ιχθυοπανίδας σε χώρες όπως το Ισραήλ δεν είναι πλέον τα γνωστά είδη που ζούσαν στη Μεσόγειο τόσα χιλιάδες χρόνια, αλλά είναι καινούργια είδη που έχουν έρθει από τις θερμές θάλασσες.

Πηγή: Newsroom

Διαβάστε επίσης:

Σαρδέλες βγήκαν στη στεριά σε Κουφονήσια και Άνδρο για να γλυτώσουν από τους… θηρευτές τους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος