Στην περιοδεία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε σήμερα με πρώτο σταθμό τη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις πολύπλοκες περιφερειακές ισορροπίες που αναδεικνύονται από τα θέματα της ατζέντα μιας μακράς σειράς προγραμματισμένων συναντήσεων, αναφέρθηκε ο επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας στην καθημερινή ειδησεογραφική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 του ραδιοφώνου της ΕΡΤ «Ναι μεν, αλλά» και στην δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Το ενδεχόμενο μίας «πυρηνικής» Σαουδικής Αραβίας
Η περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ στις χώρες του Κόλπου πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την έκβαση των πολλαπλών πολεμικών μετώπων της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «την τρέχουσα εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να την δούμε γραμμένη στα μελλοντικά βιβλία Ιστορίας», καθότι η ατζέντα των θεμάτων που τίθενται επί τάπητος ήδη από σήμερα, κατά την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου στο Ριάντ, όπου αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσον πράγματι ο Λευκός Οίκος θα δώσει το «πράσινο φως» για την θέσπιση ενός σαουδαραβικού πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς.. Πρόκειται για ένα αίτημα που ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, είχε θέσει για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον επί θητείας Μπάιντεν. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γαβριήλ Χαρίτος, το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το αντάλλαγμα της Σαουδικής Αραβίας προς την διακυβέρνηση Τραμπ έναντι ενός τέτοιου «δώρου» που αποτελεί στην ουσία το «πυρηνικό αντίβαρο» έναντι του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ριάντ θα κληθεί να προβάλει την δική του πρόταση για την διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος διακυβέρνησης της Γάζας «της επόμενης μέρας», που θα περιλαμβάνει μέχρι και την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, αλλά και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Παλαιστινιακής Αρχής επί της Λωρίδας της Γάζας, η οποία τελεί υπό την de facto επιβληθείσα διοίκηση της οργάνωσης Χαμάς από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι σήμερα. Ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την βασιμότητα της συγκεκριμένης εκτίμησης είναι ότι, σε αντίθεση με όσα είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες περί μετάβασης του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς αύριο στο Κατάρ, τελικά η μετάβασή του πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ριάντ για επίσημες κατ’ ιδίαν συναντήσεις.
Κρίσιμες οι αυριανές συναντήσεις στην Ντόχα
Εξίσου σημαντική είναι και η αυριανή ημέρα (14/5), όταν ο Πρόεδρος Τραμπ θα φτάσει στην Ντόχα του Κατάρ, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ – δηλαδή το «μεγάλο πορτοφόλι» του αραβικού κόσμου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χαρίτος, καταδεικνύοντας τον χρηματοδοτικό παράγοντα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας προκύψει είτε ως προς την κατάσταση στη Γάζα και στο παλαιστινιακό ζήτημα εν γένει, είτε όσον αφορά στην κατάσταση στη Συρία.
Σημαντικό στοιχείο της αυριανής, δεύτερης μέρας της περιοδείας Τραμπ είναι η επικείμενη πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του προσωρινού Προέδρου της Συρίας, Άχμαντ Αλ-Σάραα. Όπως ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ο Αλ-Σάραα αναμένεται να πραγματοποιήσει ‘επίθεση φιλίας’ όχι μόνο προς την αμερικανική πολιτική ηγεσία αλλά και στον επενδυτικό κόσμο των ΗΠΑ. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η βρετανική εφημερίδα Telegraph στο χθεσινό της φύλλο ανέφερε ότι ο Σύρος Πρόεδρος πιθανότατα να προτείνει την ανέγερση «Πύργου Τραμπ» στην Δαμασκό, που θα στεγάσει τα γραφεία των αμερικανών επενδυτών, ενώ το αντάλλαγμα που θα ήθελε να δει η συριακή διακυβέρνηση θα είναι η (εκκρεμούσα) πλήρης αναγνώρισή της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η άρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας, που ισχύουν ήδη από την εποχή του καθεστώτος Άσαντ.
Όπως τόνισε ο Γαβριήλ Χαρίτος, λίγες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει για τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας Τραμπ στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, Αμπού Ντάμπι, πιθανότατα επειδή είναι ενδεχόμενο να σημειωθούν αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταβάσεων του Αμερικανού Προέδρου (είτε στο Ισραήλ, είτε ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη ενόψει της ενδεχόμενης συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι για το Ουκρανικό). Ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση της έγκρισης των ΗΠΑ για παροχή σημαντικής ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αυξάνει κατακόρυφα το στρατιωτικό αποτύπωμα των Εμιράτων στην περιοχή.
Κλίμα ασυνεννοησίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ
Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο του Ισραήλ, ο Γαβριήλ Χαρίτος περιέγραψε το κλίμα αμηχανίας που επικρατεί στην κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία φαίνεται να παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός ή προσυνεννόηση. Η απόσταση μεταξύ Ισραήλ και διακυβέρνησης Τραμπ είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας με αποκορύφωμα την χθεσινή απελευθέρωση του αμερικανοϊσραηλινού ομήρου, Ιντάν Αλεξάντερ, που επετεύχθη ερήμην του ισραηλινού παράγοντα. Το ψυχρό κλίμα μεταξύ Ισραήλ και Ουάσιγκτον κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πρωτοτυπία που σημειώνεται από την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και μέχρι σήμερα, τόνισε ο Γαβριήλ Χαρίτος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος