Γ. Πρεβελάκης στο Πρώτο: Στο νέο κόσμο, το “εκκρεμές” κινείται ξανά προς τη σταθερότητα, με λιγότερη ελευθερία και περισσότερο σκοτάδι (audio)

Την πεποίθηση ότι το εκκρεμές των γεωπολιτικών, ιστορικών και κοινωνικών εξελίξεων, το οποίο «είχε κινηθεί από τη σταθερότητα στην ελευθερία στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών», τώρα θα κινηθεί ξανά προς τη «σταθερότητα», κάτι που σημαίνει «λιγότερη ελευθερία και περισσότερο σκοτάδι», εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργος Πρεβελάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, με φόντο την παγκόσμια ανησυχία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Που θα σταματήσει το εκκρεμές; Θα σταματήσει στη μέση; Θα πάει σε έναν κόσμο διαχωρισμένο όπου τα διάφορα συγκροτήματα θα είναι πάρα πολύ εχθρικά το ένα προς το άλλο; Ή αντιθέτως θα παραμείνουν οι διασυνδέσεις; Όλα αυτά θα καθοριστούν τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τις στρατιωτικές εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «έχουμε μπροστά μας έναν καινούργιο κόσμο ο οποίος ανατέλλει» και επομένως «ορθώς ελέχθη ότι η ουκρανική κρίση μοιάζει με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», αφού «όπως και τότε, είναι ένας καταλύτης για έναν μετασχηματισμό των παγκόσμιων ισορροπιών». Υπενθύμισε ότι ο «Ψυχρός Πόλεμος» ήταν μια «σκοτεινή περίοδος, μια περίοδος ανελευθερίας, πολύ επώδυνη για πολλούς λαούς», αν και για τους «”τυχερούς” της δυτικής Ευρώπης, δεν ήταν τόσο βαριά». «Ήταν μια περίοδος κατά την οποία η σταθερότητα είχε περισσότερη σημασία από ότι η ελευθερία. Από τότε ζήσαμε μια μακρά περίοδο κατά την οποία γευθήκαμε την ελευθερία, με τα καλά και τα άσχημά της, με όλα τα προβλήματα που συζητάμε από τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν μέχρι και την υγειονομική κρίση, σχετίζονται με αυτή την ελευθερία στην κίνηση που σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορείς να ελέγξεις. Αν εμφανιστεί κάτι σε ένα σημείο της Γης, δεν μπορείς να το εμποδίσεις να διαδοθεί παντού», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς, εάν έρχεται νέος χειρότερος Ψυχρός Πόλεμος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ απάντησε πως «αν πάρουμε την ιστορική αναλογία, αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε στο 1949 στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά βρισκόμαστε λίγο πριν».

Όπως είπε, η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον σε μια εποχή ανάλογη με το 1945 ή το 1946, όταν «όλοι αναρωτιόντουσαν προς τα πού πάει ο κόσμος» και υπήρχαν διάφορα ενδεχόμενα και ερωτήματα, καθώς «δεν είχε ξεκαθαρίσει ότι ο αντίπαλος της Δύσης θα είναι η Σοβιετική Ένωση», ενώ «υπήρχε ακόμη ο φόβος ότι η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει ξανά απειλητική δύναμη». «Κατόπιν, λίγο-λίγο τα πράγματα πήραν μια συγκεκριμένη μορφή η οποία σταθεροποιήθηκε, εμπεδώθηκε και κράτησε για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα είμαστε στην αρχή μιας καινούργιας εποχής και το περίγραμμά της είναι ακόμη αόριστο», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί για πώς θα εξελιχθεί η ρωσική επίθεση, διότι «είναι μια κατάσταση η οποία δεν έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του Πούτιν και σε επίπεδο στρατιωτικό στην Ουκρανία, αλλά κυρίως ως προς την γενικευμένη κατακραυγή». «Επομένως, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και είναι πάρα πολύ δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Μπορεί να ανατραπεί εσωτερικά ο Πούτιν, δεν ξέρουμε πόσο ισχυρός είναι. Μπορεί με την απειλή της ανατροπής του να προχωρήσει σε ακραίες κινήσεις εξαιρετικά καταστροφικές, έχει ήδη απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό δείχνει ότι είναι πολύ στριμωγμένοι», ανέφερε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη συνέχεια, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε θετικό σενάριο, το οποίο θα ήταν να αποσυρθούν οι Ρώσοι και να αποδεχθούν την ήττα τους, αλλά αυτό αποκλείεται».

«Άρα, το καλύτερο σενάριο είναι δυστυχώς, αυτό ενός “βρώμικου συμβιβασμού”.  Από εκεί και πέρα, αυτές οι εξελίξεις θα έχουν καταλυτικές συνέπειες στη συνολική γεωπολιτική του κόσμου. Δηλαδή πηγαίνουμε πια σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία θα γίνει “παρίας”, θα οργανώσει τα δικά της δίκτυα θα αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά δίκτυα», δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Περβελάκης εκτίμησε ότι  η Δύση θα προσπαθήσει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, ενώ θα υπάρξει ώθηση προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση και θα γίνει «πολύ πιο πειστική η προοπτική να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή ασφάλεια και εξωτερική πολιτική».

Για τα ελληνοτουρκικά, τέλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, είπε ότι θα υπάρξουν συνέπειες. «Νομίζω ότι μπορούμε να αισθανόμαστε κάπως πιο ασφαλείς με την έννοια ότι οποιαδήποτε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου θα αντιμετωπίζεται πολύ πιο αυστηρά από τη Δύση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος