Γ. Πρεβελάκης στο Πρώτο: “Διάλογος με την Κίνα ή νέος Ψυχρός Πόλεμος” το δίλημμα μετά την AUKUS – Αλλάζει η παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή (audio)

Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ- Μ. Βρετανίας- Αυστραλίας (AUKUS) για την αντιμετώπιση της Κίνας, «αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή» και δεν ήταν τόσο αιφνιδιαστική, καθώς «προετοιμαζόταν τουλάχιστον επί ένα χρόνο», τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γιώργος Πρεβελάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Γεώπολις» με τη Μαρία Κονταξή και τον Δημήτρη Φαναριώτη.

«Η ουσία της νέας συμμαχίας είναι ότι δεν θεωρείται πλέον το ΝΑΤΟ ως αξιόπιστος παράγοντας αποτροπής έναντι της Κίνας, και επομένως θα έπρεπε να βρεθεί ένα άλλο σχήμα που να είναι πειστικό και το οποίο να δείχνει στους Κινέζους ότι αν κάνουν κάποια απόπειρα στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή τους στη θάλασσα της Κίνας, θα υπάρχει απάντηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Πρεβελάκης σημείωσε ότι το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πλέον εάν «είναι καλύτερη στρατηγική είναι να ελέγξουμε τον επεκτατισμό της Κίνας με μια στρατηγική πειστικής αποτροπής, ή είναι προτιμότερο να είμαστε σε διάλογο να μην σκληρύνουν οι σχέσεις και να μην πάμε σε ένα είδος νέου Ψυχρού Πολέμου». Υπενθύμισε, δε, ότι ανάλογο δίλημμα αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ και μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εάν δηλαδή θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον «σοβιετικό επεκτατισμό σε μια ήπια ή με μια στρατιωτική αντίδραση». Όπως εξήγησε, πολλοί ειδικοί αναλυτές, αναρωτιούνται εάν μια πιο ήπια στάση τότε, θα είχε αποτρέψει τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Είναι ένα ερώτημα. Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι πεδίο που μπορεί κανείς να κάνει πειράματα για να διαπιστώσει ποια είναι η καλύτερη λύση. Αν ακολουθήσεις τη λάθος λύση, όπως πχ έκαναν οι Άγγλοι απέναντι στον Χίτλερ, οι συνέπειες είναι καταστροφικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζούμε σε μια ψευδαίσθηση. Νομίζουμε ότι ζούμε σε έναν αγγελικό κόσμο. Πρέπει όμως να έχουμε συναίσθηση ότι ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο, και πως όλα τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν και να αλλάξουν. Γι’ αυτό πρέπει να βγούμε από την ανεμελιά μας και να σοβαρευτούμε», υπογράμμισε

«Δεν είναι περίεργα αυτά που συμβαίνουν, έχει αλλάξει η οικονομική δυναμική παγκόσμια με την άνοδο μιας νέας δύναμης. Αυτό συνέβαινε από την αρχαιότητα με τις ανακατατάξεις των δυνάμεων και τις φιλοδοξίες των ανερχόμενων δυνάμεων να κυριαρχήσουν. Είναι μια αιώνια, παλιά ιστορία που την ξαναζούμε, καθώς βρισκόμαστε σε νέες ανακατατάξεις που ανατρέπουν», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την όξυνση μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ, ο κ. Περβελάκης είπε οι σχέσεις των δυο χωρών δεν ήταν πάντα αρμονικές, υπενθυμίζοντας την ένταση που επικράτησε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αμερική από τη μια συμμετέχει σε ένα σύστημα πειστικής αποτροπής, αλλά από την άλλη – για να προωθήσει την πολιτική ελέγχου της Κίνας – έχει ανάγκη να ενισχύσει τη συμμαχία της με τις ευρωπαϊκές χώρες. «Άρα θα είναι ”μια στο καρφί και μια στο πέταλο” με την Ευρώπη», εκτίμησε. Πρόσθεσε ότι μετά την όξυνση, «τώρα, οι δυο πλευρές θα προσπαθήσουν να χαμηλώσουν τους τόνους, μέσω μις διαδικασίας επαναπροσέγγισης», λέγοντας πως έχει ενδιαφέρον «να δούμε πώς η Γαλλία θα επαναφέρει τους πρέσβεις που απέσυρε»/

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο πρέσβης επισήμανε ότι είναι μια στρατιωτική δύναμη και πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά «δεν προκαλεί φόβο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος