Σ. Σέρμπος στο Πρώτο: Θα δούμε τον Ινδικό και τον Ειρηνικό να γίνονται θέατρο ψυχροπολεμικών επιχειρήσεων (audio)

«Επιβεβαιώνεται ότι η στρατηγική προτεραιότητα των ΗΠΑ αφορά πλέον την περιοχή του Ειρηνικού- Ινδικού ωκεανού και το πώς η Ουάσιγκτον θα κρατήσει μια ευνοϊκή για την ίδια ισορροπία δυνάμεων απέναντι στην Κίνα», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, σχολιάζοντας τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας (AUKUS) εναντίον της Κίνας.

«Αυτό ξεκίνησε επί προεδρίας Ομπάμα, όπου ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος και είχε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση από τότε. Η προσέγγιση Ομπάμα και ενός μεγάλου μέρους του κατεστημένου της Ουάσιγκτον – μια δεκαετία πίσω την περίοδο της ειρηνικής ανόδου της Κίνας -ήταν μια μεγαλύτερη δέσμευση της Κίνας να προχωρήσει σιγά-σιγά. Ο Μπάιντεν είχε μια προσέγγιση ότι θέλουμε να κινηθούμε με το βλέμμα στην ανάσχεση της Κίνας», εξήγησε ο κ. Σέρμπος.

«Θα δούμε τον Ινδικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό αργότερα, σιγά-σιγά να γίνονται ό,τι ήταν η Ευρώπη ως θέατρο επιχειρήσεων κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε ο ίδιος. Εκτίμησε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει, καθώς «δεν μπορείς να κρατάς μόνο τα τεράστια οικονομικά οφέλη από την αγορά της Κίνας και την ίδια στιγμή στα γεωπολιτικά ζητήματα να αφήνεις τον “μουτζούρη” στις ΗΠΑ». Πρόσθεσε, δε, ότι οι Αμερικανοί έχουν αρκετές ενστάσεις στο πώς αντιλαμβάνεται η Ευρώπη το ρόλο και τη θέση της απέναντι στην Κίνα. Είπε, μάλιστα, ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει μια συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος