Γ. Κώτσηρας: Θετικός αναβρασμός στην ομογένεια για το δικαίωμα ψήφου τους – Καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά

Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων που συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την στάση της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα ως φοβική. Παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου, στα ελληνοτουρκικά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δασικές φωτιές και στα όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μη μετράμε μετράμε καμμένες εκτάσεις κάθε καλοκαίρι.

Ιστορική ημέρα για τους ομογενείς

«Θα κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καλή εικόνα που έχει η χώρα και με το διεθνές κεφάλαιο που έχει χτίσει ο πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορέσουμε – με μορφές ήπιας διπλωματίας (πχ. πολιτιστική διπλωματία)- να προσεγγίσουμε ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι εκτός Ελλάδας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας για τον τρόπο προσέγγισης των Ελλήνων και των ξένων ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ξεκινήσει ένα νέο, πιο σύγχρονο και πιο ψηφιακό μοντέλο, προκειμένου να φτάσουν οι πραγματικά καλές ειδήσεις στη χώρα μας σε όσο μεγαλύτερο εύρος πολιτών.

Αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως «ιστορική» καθώς ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου.

«Είναι ένα νομοσχέδιο βάσης υποδομής και αξιοπρέπειας για τους Έλληνες ομογενείς που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Τους δίνουμε το δικαίωμα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ανεξαρτητα από τον τόπο που διαμένουν. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα της ομογένειας» ανέφερε. Ειδικότερα τόνισε ότι «υπάρχει ένας θετικός αναβρασμός στην ομογένεια για το δικαίωμα ψήφου τους». Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ως «μη αιφνιδιαστική» καθώς είναι συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019.

«Η κυβέρνηση επανέφερε το ίδιο πλαίσιο που υπήρχε αίροντας τους περιορισμούς» είπε αναφέροντας η κυβέρνηση, με νέα εντολή, ξαναφέρνει το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας το ως ωραίο συμβολισμός το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης να έχει να κάνει με τους ομογενείς.

Στο νομοσχέδιο για τους αποδήμους όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους

«Βλέπω ότι υπάρχει μια φοβικότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε να προτείνει βελτιώσεις για το μέλλον ώστε να κάνουμε ακόμα καλύτερο το νόμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα κόμμα που αποδοκιμάστηκε γι’ αυτού του είδους αντιπολίτευση σε ένα τόσο κομβικό νομοσχέδιο, εθνικών χαρακτηριστικών, που δίνει το δικαίωμα σε όλους τους συμπολίτες μας να ψηφίζουν, μπαίνει σε αυτή διαδικασία», είπε.

«Στο θέμα του νομοσχεδίου των αποδήμων όλοι θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και όλοι θα κληθούν να ψηφίσουν. Τώρα τι λόγους βρίσκει το κάθε κόμμα για να επιχειρηματολογήσει, θέλω να πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα θα αντιληφθούν όλοι ότι είναι ένα μείζον θέμα εθνικής σημασίας και πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα, ανεξαρτήτως των όποιων διαφορών υπάρχουν σε άλλα πεδία πολιτικής με το οποιοδήποτε κόμμα, να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν», πρόσθεσε.

Καλύτερος δίαυλος στα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι πλέον υπάρχει ένας καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας που θα βοηθήσει.

«Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια υπάρχουν κλιμακούμενες συζητήσεις -σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο θετικής διπλωματίας, σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας- προφανώς για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης που έλειψε τα τελευταία χρόνια και η οποία προφανώς θέλει και χρόνο για να εμπεδωθεί» υποστήριξε ο κ. Κώτσηρας.

Γ. Κώτσηρας: Θετικός αναβρασμός στην ομογένεια για το δικαίωμα ψήφου τους – Καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά

«Ο πρωθυπουργός είπε αυτό που είναι εθνική θέση της Ελλάδας από το 1975 και μετά. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη. Είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τώρα αν κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν κάποια ακροατήρια τα οποία νομίζω δεν έχουν πλέον την αντανάκλαση και την ανταπόκριση που θεωρούν οι συγκεκριμένοι ότι έχουν, δεν εισφέρουν κάτι στον πολιτικό διάλογο αλλά στην ουσία φωνάζουν για να φωνάζουν», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας είναι ενισχυμένος και είναι προς τη θετική κατεύθυνση για την πατρίδα μας, για την κοινωνία και την οικονομία.

Όσον αφορά τι περιμένουμε στα ελληνοτουρκικά ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι χτίζεται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ένα περιβάλλον διαφορετικών διαύλων επικοινωνίας.

«Όλα αυτά κρίνονται στην πράξη. Θα δούμε και η Τουρκία πώς θα αποδείξει αυτή τη στροφή που φαίνεται να γίνεται στην εξωτερική της πολιτική», είπε σχετικά. «Αυτή την ώρα, προφανώς με βάση το διεθνές δίκαιο και με πολύ μεγάλη ασφάλεια της χώρας μας λόγω του ότι έχουμε πολύ ενισχυμένη διεθνή διπλωματική θέση, προχωράμε στην επόμενη μέρα προσεκτικά, με διάλογο» συμπλήρωσε.

Υπάρχει πάντα ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση

Μιλώντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική, όπου είναι η εκλογική του περιφέρεια, ο κ. Κώτσηρας δήλωσε ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και από τους εθελοντές. Ο ίδιος έκανε λόγο για δύσβατες περιοχές που είναι δύσκολες στη διαχείρισή του.

«Παρά την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών και των μέσων, υπάρχει πάντα ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη πρόληψη, για ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης των φαινομένων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Κώτσηρας.

Κάνοντας λόγο για την κλιματική αλλαγή που είναι εδώ τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση) θα πρέπει να βρίσκουν τους πιο σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των δεδομένων. Ωστόσο, όπως τόνισε «δόθηκε ένας πολύ μεγάλος αγώνας. Ευελπιστούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος