Την πεποίθηση ότι η πειρατική επιδρομή σε δυο πετρελαιοφόρα πλοία τα οποία ήταν με ελληνική σημαία και Έλληνες πλοιοκτήτες, είναι «μια πολύ επικίνδυνη ενέργεια για τη διεθνή ναυσιπλοΐα γιατί μπορεί να τη μιμηθούν πολλά άλλα κράτη που έχουν τέτοιους είδους πειρατικές διαθέσεις», εξέφρασε ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Το ένα πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα και είναι τελείως απαράδεκτο να γίνεται ρεσάλτο στα διεθνή ύδατα, κατά παράβαση κάθε διεθνούς δικαίου και κάθε δικαίου θαλάσσης το οποίο το Ιράν το έχει υπογράψει. Το άλλο πλοίο ήταν στο όριο διεθνών και χωρικών υδάτων, αλλά εκτελούσε τη λεγόμενη αβλαβή διέλευση, δηλαδή είχε μια σταθερή πορεία και ταχύτητα. Και οι δυο περιπτώσεις είναι κατά παράβαση και κατάλυση κάθε διεθνούς νομικού πλαισίου», τόνισε.
Εξέφρασε την ανησυχία του ότι εάν οι Ιρανοί συνεχίσουν τέτοιες ενέργειες σε άλλα πλοία, αρχίζει πλέον η περιοχή του Κόλπου να γίνεται επικίνδυνη και ανεβαίνουν τρομερά τα ασφάλιστρα. «Φαντάζεστε αν πάνε και απαντλήσουν το ένα πλοίο το οποίο το έχουν σε ένα πολύ μεγάλο λιμάνι του Ιράν, το πετρέλαιο που θα ξεφορτώσουν έχει πληρωθεί από κάποιον, έχει αγοραστεί. Η ασφαλιστική εταιρεία που έχει ασφαλίσει το πλοίο, πρέπει να πληρώσει τον αγοραστή. Αν συμβεί αυτό ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα. Αν ανέβουν τα ασφάλιστρα, αρχίσουν και ανεβαίνουν όλα. Δημιουργείται ένα ντόμινο, υπάρχει θέμα», είπε χαρακτηριστικά.
Προκειμένου, λοιπόν, να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις, «πολύ σωστά η ελληνική κυβέρνηση, έδωσε εντολή σε όλα τα ελληνικά πλοία που πλέουν στην περιοχή του Κόλπου – γύρω στα 17 με 20 πλοία – να μην πηγαίνουν ούτε στα διεθνή ύδατα, αλλά να πλέουν στα ύδατα της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών της περιοχής για να μην μπορεί να μπει το Ιράν εκεί». Πρόσθεσε, δε, ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας έχουν επιδοθεί σε έναν τρομερό αγώνα για την απελευθέρωση των πληρωμάτων, «και η Ιρανική κυβέρνηση έχει δείξει σημάδια ότι δεν θέλει να δημιουργήσει θέμα και μάλλον θα τους διώξει ή θα απαντλήσει τα πλοία και θα τα αφήσει να αποπλεύσουν».
«Ανοίγει την όρεξη και πολλών άλλων χωρών να κάνουν τα ίδια ρεσάλτα στα διεθνή ύδατα, οπότε αρχίζουμε πλέον μια νέα μορφή πειρατείας εκεί που σχεδόν την είχαμε εξαλείψει στο Άντεν και στη Σομαλία. Αρχίζουμε πάλι από την αρχή. Αυτό σημαίνει αύξηση των ναύλων, μεγάλη επιτήρηση των εμπορικών πλοίων, αρχίζουν να ανεβαίνουν όλα προς τα πάνω σε μια περίοδο που όλα είναι αυξημένα», επισήμανε ο κύριος Εγκολφόπουλος.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην υπόθεση του πλοίου με ιρανική σημαία, από το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο, το πετρέλαιο που μετέφερε.Πρόκειται για το πλοίο Lana, με ιρανική σημαία, το οποίο κατέβαινε από τον Καφηρέα, και φτάνοντας στην Κάρυστο ζήτησε να μπει στον κόλπο της Καρύστου, στις 15 Απριλίου, γιατί είχε μια τεχνική βλάβη. «Με βάση το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες διεθνούς ναυσιπλοΐας δόθηκε αμέσως η άδεια αυτή, αγκυροβόλησε και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το λιμενικό ανέβηκε επάνω για να κάνει έλεγχο στα χαρτιά του πλοίου, που πάει, τι κάνει, τι μεταφέρει», εξήγησε ο ναύαρχος εν αποστρατεία, λέγοντας ότι διαπιστώθηκε πως «το πλοίο αυτό είχε ξεκινήσει από λιμάνι του Ιράν, ήταν υπό ρωσική σημαία, και ο ιδιοκτήτης του πλοίου ήταν μια ρωσική τράπεζα, η οποία ανήκε στις τράπεζες στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Όταν το πλοίο έφυγε από τον Κόλπο, πέρασε από το Αιγαίο, μπήκε στα Δαρδανέλια, πήγε στον Βόσπορο και κατέπλευσε σε κάποιο λιμάνι της Τουρκίας που δεν έγινε γνωστό, στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί παρέδωσε 30.000 τόνους από τις 108.000 συνολικά που είχε ως φορτίο, άλλαξε ιδιοκτήτη και το πήρε μια άλλη ρωσική τράπεζα η οποία δεν είναι μέσα στη λίστα των κυρώσεων», επισήμανε.
«Και παράλληλα άλλαξε σημαία και μπήκε με σημαία του Ιράν. Όταν λοιπόν έφυγε από εκεί για άγνωστο προορισμό για να πουλήσει το υπόλοιπο πετρέλαιο, του συνέβη η βλάβη και ζήτησε να μπει στον κόλπο της Καρύστου, όπως κάνουν πολλά εμπορικά πλοία γιατί ο συγκεκριμένος κόλπος προστατεύεται από τους βοριάδες», πρόσθεσε.
«Αμέσως ενημερώνονται η ΕΕ και οι αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής που έχει η χώρα μας. Παρεμβαίνει η Αμερική και λέει ότι “το πλοίο αυτό το ψάχναμε και το χάσαμε κάποια στιγμή”, καθώς είναι ένα πλοίο που κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, πηγαίνει και πουλάει πετρέλαιο», δήλωσε.
Όπως είπε ο κ. Εγκολφόπουλος, για να κατασχεθεί το πετρέλαιο, απαιτείτο απόφαση του δικαστηρίου η οποία βγήκε από το δικαστήριο της Χαλκίδας, το οποίο αποφάσισε ότι κατάσχεται το πλοίο και το φορτίο του», καθώς «στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ, έπρεπε να κατασχεθεί και το φορτίο του πετρελαίου» και επομένως οι Αμερικανοί έστειλαν πλοίο να πάρουν το φορτίο. «Έχουν το δικαίωμα να το κάνουν με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος