Ιράν – Θρίλερ με ελληνόκτητα τάνκερ: Έδεσε το ένα στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς – Σύσταση του υπ. Ναυτιλίας προς τα πλοία στον Περσικό

Συνεχίζονται οι διπλωματικές ενέργειες για την πλήρη απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ και των πληρωμάτων τους, μετά την κατάληψή τους από τις δυνάμεις του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια το «Prudent Warrior»ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση που είναι τις τελευταίες ώρες.

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Στα πλοία παραμένουν ομάδες ένοπλης περιφρούρησης των ιρανικών δυνάμεων.

Επικοινωνία με τους ναυτικούς

Οι Έλληνες ναυτικοί (64 Έλληνες και ένας Κύπριος, μαζί τους και 7 Φιλιππινέζοι) είναι καλά – όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι, που μίλησαν μαζί τους αφότου οι Ιρανοί τούς επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους.

Καταφέραμε και μιλήσαμε χθες το απόγευμα (του Σαββάτου) με το γιο μου. Μας είπε ότι είναι καλά, τους αφήνουν ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα, να κάνουν τις εργασίες τους. Περιμένουν κάποια ενημέρωση από οπουδήποτε” τόνισε στην ΕΡΤ η μητέρα του 28χρονου ναυτικού.

Ελέγχουν το πλοίο, δεν το αφήνουν να φύγει και περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς θα γίνει αν θα φύγει το βαπόρι ή θα μείνει για να πάρουν το φορτίο. Από το υπουργείο μέσω ενός φίλου που μίλησε με τον κ. Πλακιωτάκη μας είπαν ότι έχουν κάνει τα απαραίτητα διαβήματα” δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των Ελλήνων ναυτικών.

Επικοινωνία με την σύζυγο του Κύπριου ναυτικού είχε ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου: “Υπάρχει επικοινωνία της οικογένειας μαζί του και φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του. Τα διαβήματα από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είναι έντονα & συνεχή“.

Τα δυο πλοία μεταφέρουν 1.8 βαρέλια πετρέλαιο. Επίσημα οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δηλώσει το λόγο για την ομηρεία των πλοίων παρά το ότι κρατούνται για τον έλεγχο εγγράφων ωστόσο εκτιμάται πως γίνεται σε αντίποινα για το περιστατικό με την δέσμευση ρωσικού δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα ανοιχτά της Καρύστου.

Ρεπορτάζ Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος