Κομισιόν: “Η Όμικρον πιθανόν κυρίαρχη στην ΕΕ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου” – Στο τραπέζι των 27 η υποχρεωτικότητα

Array

Η νέα παραλλαγή Ομικρον ενδέχεται να κυριαρχήσει στα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια για την κάλυψη όλων των Ευρωπαίων.

Με δεδομένη την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, «η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η Ομικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η ίδια είπε ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για να το αντιμετωπίσει και πως το 66% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα τεθεί σαν θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο συλλογικής προμήθειας φαρμάκων για τον κορονοϊό είπε πως υπάρχει κοινή βούληση από τους ηγέτες της ΕΕ να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα και ο ΠΟΥ με ανακοινώσεις του ήρθε να κρούσει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου ανακοινώνοντας ότι προκαταρκτικά στοιχεία από τις έρευνες υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είναι πιθανότατα αρκετά χαμηλότερη από ό,τι έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, όμως τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης, ιδίως εφόσον κάποιος κάνει τρίτη δόση. Σύμφωνα με την οποία αν δεν γίνουν μαζικά ενισχυτικές δόσεις, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν στο μέλλον τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα για την επιτάχυνση των εμβολιασμών ενώ στη μάχη της αύξησης ανοσία μπαίνουν και τα παιδιά.

Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία συγκαταλέγονται από σήμερα στις χώρες που επεκτείνουν την εμβολιαστική τους εκστρατεία σε μικρότερα παιδιά, με τους γιατρούς να αναφέρουν μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των γονέων. Η Δανία, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων που αποδίδεται στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Όμικρον, και ορισμένες περιοχές της Αυστρίας έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό μικρότερων παιδιών ήδη από τον Νοέμβριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος