Φ. Δωρής στο Πρώτο: Οι πολίτες μπορούν να κερδίσουν σημαντική αποζημίωση από Αττική Οδό, Περιφέρεια και Δημόσιο (audio)

Την πεποίθηση ότι οι πολίτες που υπέστησαν ζημία και ηθική βλάβη από την κακοκαιρία «Ελπίδα» μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της εταιρείας που διαχειρίζεται την  Αττική Οδό, εναντίον της Περιφέρειας ή κάποιου Δήμου, ακόμα και κατά του Δημοσίου, εάν αποδειχθούν παραλείψεις και από την πλευρά του, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φίλιππος Δωρής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Ερωτηθείς για το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης που μπορεί να επιδικαστεί σε κάποιον, τόνισε ότι η σχετική διάταξη της νομολογίας είναι ηθελημένα αόριστη και επομένως θα πρέπει το δικαστήριο να κρίνει κατά τις περιστάσεις και το μέγεθος της βλάβης, που είναι η ταλαιπωρία σε επίπεδο ηθικό, η ψυχική ταλαιπωρία που επήλθε στον πολίτη, στον αιτούντα χρηματική αποζημίωση για ηθικό βλάβη.

«Παλαιότερα ήταν συμβολική η αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά σήμερα δεν είναι πια. Δεν θέλω να ρισκάρω με απόλυτα μεγέθη διότι θα ήταν ανεύθυνο. Αλλά μπορώ να πω ότι τα ποσά είναι πλέον σημαντικά, τα δικαστήρια έχουν πλέον ευαισθητοποιηθεί και σε ό,τι αφορά ευθύνη του Δημοσίου. Για παράδειγμα δήμοι έχουν καταδικαστεί διότι δεν πρόσεξαν να κλείσουν λακκούβες και εμπόδια σε δρόμο και έγινε ατύχημα το οποίο προκάλεσε και ζημία περιουσιακή αλλά και ταλαιπωρία ψυχική η οποία οδήγησε σε σημαντικά κονδύλια», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θεσμικά, δεν υπάρχει συλλογική αγωγή, αλλά είναι αναφαίρετο δικαίωμα να εκπροσωπηθούν κάποιοι από κοινού από κάποιους δικαστικούς παραστάτες οι οποίοι να προβάλλουν τις συγκεκριμένες αξιώσεις. «Είναι κοινός τόπος ότι θα στραφούν εναντίον όλων όσοι ευθύνονται για τη βλάβη», τόνισε.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και ποινικό αδίκημα, λέγοντας ότι η έκθεση σε κίνδυνο της ζωής και της υγείας, έχει και ποινική διάσταση, δηλαδή είναι και ποινικά αδικήματα.

Όπως είπε ο κ. Δωρής, στην προκειμένη περίπτωση, προκλήθηκε ζημία η οποία έχει μια διάσταση περιουσιακή και μια διάσταση ψυχικής ταλαιπωρίας την οποία αποκαλούμε στα νομικά ηθικά βλάβη. Υποδηλώνει την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη πέρα από την όποια περιουσιακή ζημία και η οποία πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως σε όλη της την έκταση. Και η μια και η άλλη αποκαθίστανται και είναι παμπάλαιες οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που προβλέπουν για τα ζητήματα αυτά.

«Πρόκειται για αστικό αδίκημα χωρίς να αποκλείονται παραλλήλως, ευθύνες που έχουν σχέση τόσο με το ζήτημα της ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης η οποία υπάρχει περιορισμένα όταν αποδεικνύεται ότι εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία κάποιου ανθρώπου από παραλείψεις. Αυτό το αστικό αδίκημα έχει τη συνέπεια κατά κύριο λόγο της αποζημίωσης, αλλά σε επίπεδο ηθικό είναι και η ηθική βλάβη. Δηλαδή και χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη», διευκρίνισε.

«Και τα δυο αυτά δικαιώματα, ο κάθε πολίτης έχει την ελευθερία, την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, να αποκαταστήσει προσφεύγοντας όπου πρέπει, ενδεχομένως και στο δικαστήριο για την απονομή Δικαιοσύνης. Είναι ένα ατομικό δικαίωμα που το προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 20, το οποίο προβλέπει ρητά την παροχή έννομης προστασίας ως αναφαίρετο δικαίωμα κατακτημένο ήδη από την Γαλλική Επανάσταση. Αυτή η έννομη προστασία προβάλλεται με ένα αίτημα αποζημιωτικό και ένα αίτημα παροχής χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη», συμπλήρωσε.

«Υπόχρεος είναι οποιοσδήποτε προκάλεσε τη βλάβη αυτή, τη μια ή την άλλη ή σωρευτικά και τις δυο», δήλωσε.

Επισήμανε, δε, ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι η βλάβη συνδέεται αιτιωδώς με παραλείψεις ή ενέργειες οι οποίες προκάλεσαν κίνδυνο και επήλθε ζημία, δηλαδή ότι προκλήθηκε ζημία και υπήρχε μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ κάποιων υποκειμένων που μπορεί να είναι ιδιώτες όπως η Αττική Οδός, είτε και το Δημόσιο ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση είναι πασιφανές ότι πράγματι υπήρξε αυτή η ταλαιπωρία. «Είναι δεδομένη η αξίωση εφόσον συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις οι οποίες πληρούν το πραγματικό του αστικού αδικήματος», πρόσθεσε ο κ. Δωρής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος