Παγοδρόμιο η Αττική – Πού εντοπίζονται τα προβλήματα – Οδοιπορικό της ΕΡΤ

Σοβαρά προβλήματα αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Ελπίδα», που σάρωσε την Αττική και πολλές περιοχές της χώρας. Εκατοντάδες είναι τα αυτοκίνητα που παραμένουν ακινητοποιημένα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, στις οποίς σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία.

Στην Αττική Οδό, αποδόθηκαν το απόγευμα στην κυκλοφορία:

  • το τμήμα από είσοδο Ελευσίνας έως Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι
  • το τμήμα από Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι έως είσοδο Ελευσίνας
  • το τμήμα της Περιφερειακής Υμηττού από τα Διόδια Κατεχάκη με κατεύθυνση τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Δεκάδες είναι τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα που είναι κολλημένα σε παχύ στρώμα πάγου, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο κομμάτι προς Δουκίσσης Πλακεντίας.

Παγοδρόμιο η Αττική – Πού εντοπίζονται τα προβλήματα – Οδοιπορικό της ΕΡΤ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Η επιχείρηση στην Αττική Οδό εξελίσσεται σε δύο επίπεδα. Γίνεται αποχιονισμός των οχημάτων κυρίως στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και μεταφορά των οχημάτων που βρίσκονται στο μέσο της Αττικής Οδού. Οχήματα της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται στο «δαχτυλίδι» της Λ. Κηφισίας και στην έξοδο 15 στην Παλλήνη, μεταφέρουν οδηγούς για να παραλάβουν τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητά τους. Δεκάδες οχήματα βρίσκονται μέσα στη σήραγγα των Βριλησσίων. Σύμφωνα με πηγές, πολλοί οδηγοί έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους προκειμένου να προσφύγουν κατά της Αττικής Οδού Α.Ε. για την ταλαιπωρία τους.

Με φτυάρια στα χέρια πολίτες προσπαθούν να απομακρύνουν το χιόνι που έχει μετατραπεί σε πάγο από τα παρατημένα αυτοκίνητά τους σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας.

Κάποια εκχιονιστικά μηχανήματα και μπουλντόζες σε σημεία των Λεωφόρων Μεσογείων, Μαραθώνος και Κατεχάκη μεταφέρουν όγκους πάγου ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν οχήματα, ενώ συνεργεία κάνουν κοπές δέντρων. Η Περιφέρεια απευθύνει έκκληση να τα μεταφέρουν οι ιδιοκτήτες τους διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος ωστόσο η πρόσβαση στα σημεία δεν είναι εύκολη καθώς ακόμα και οι κάθετες οδοί στις κεντρικές αρτηρίες δεν είναι αποχιονισμένες.

Στη Λεωφόρο Μαραθώνος, η κατάσταση παραμένει δραματική με εκατοντάδες εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, ενώ ο παγετός δυσκολεύει την κίνηση των πεζών. Στην κάθοδο της Λ. Μαραθώνος προς Ραφήνα, στο ύψος του Γέρακα, βρίσκεται από τη Δευτέρα ένα «διπλωμένο» λεωφορείο και σε κοντινή απόσταση ένα πεσμένο μεγάλο σκέπαστρο.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην περιφερειακή Υμηττού, από την Κατεχάκη μέχρι την Ηλιούπολη. Ωστόσο, δεκάδες οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα παραπλεύρως του δρόμου, όπου ο δρόμος από το χιόνι που έχει παγώσει, θυμίζει παγοδρόμιο.

Δύσκολη και σήμερα η κατάσταση στη Λεωφόρο Μεσογείων, με αρκετά οχήματα να παραμένουν παρατημένα, παραπλεύρως του δρόμου. Οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ενώ έχουν δοθεί πλέον στην κυκλοφορία δύο λωρίδες ανά ρεύμα.

Δεκάδες οχήματα είναι ακινητοποιημένα, κυρίως στο τμήμα της Λ. Μεσογείων από τον Χολαργό έως την Αγ. Παρασκευή, ενώ το παχύ χιόνι έχει μετατραπεί σε πάγο και δυσχεραίνει την προσπάθεια για την απομάκρυνσή τους.

Απροσπέλαστοι είναι πολλοί δρόμοι στην Αγία Παρασκευή, λόγω χιονιού και πτώσης δέντρων.

Πίστες σκι θυμίζουν οι γειτονιές της Αθήνας

Ομαλοποιείται η κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς:

Λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν από το πρωί δρομολόγια, για τα οποία έχει διαπιστωθεί η δυνατότητα (ολικής ή μερικής) εκτέλεσης τους. Προς το παρόν, σε λειτουργία βρίσκονται 155 λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τρόλεϊ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΟΑΣΑ.

Κανονικά λειτουργούν οι γραμμές 2 και 3 του μετρό. Πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο χωρίς ενδιάμεση στάση στον σταθμό Παλλήνης. Κανονικά μέχρι την Κηφισιά πλέον και τα δρομολόγια στη γραμμή 1.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 7 του ΤΡΑΜ, «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος», ενώ στη γραμμή 6 «Σύνταγμα – Πικροδάφνη» παραμένει τερματικός σταθμός η στάση Λ. Βουλιαγμένης.

Επίσης, με λεωφορεία απο Οινόη προς Λιανοκλάδι και αντίστροφα εξυπηρετούνται οι επιβάτες στις αμαξοστοιχίες 52 και 53 από και προς Θεσσαλονίκη λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση.

Κλειστοί δρόμοι 

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορία και απαγορεύσεις, λόγω καιρικών φαινομένων, στο οδικό δίκτυο της Αττικής, παρέχει η Αστυνομία.

Δείτε αναλυτικά:

α) Διακοπή της κυκλοφορίας:

1) Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

2) Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.

3) Επί της οδού Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο (Πεντέλη).

4) Επί της συνέχειας της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.

5) Επί της Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.

6) Επί της ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.

7) Επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας « Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

8) Επί της Ε.Ο. Οινόης – Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.

09) Επί της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος

10) Επί της Επαρχιακής Οδού Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων

β) Κίνηση των οχημάτων μόνο σε όσα φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες:

1) Επί της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας άπαντα οχήματα.

2) Επί της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, από ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

ΔΕΔΔΗΕ: Xωρίς ρεύμα 3.000 νοικοκυριά 

«Οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης επηρεάζουν αυτήν την ώρα 3.000 νοικοκυριά, έναντι 200.000 περίπου που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα τη Δευτέρα, εξαιτίας της κακοκαιρίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζονται οι εργασίες σε 4 γραμμές στις περιοχές Κάτω Σούλι, Γραμματικό, Σχοινιά και Πικέρμι ενώ ταυτόχρονα τα συνεργεία συνεχίζουν εργασίες αποκατάστασης σε πλήθος μεμονωμένων βλαβών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επαναλαμβάνει τη σύσταση σε όσους καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΔΕΔΔΗΕ τηλεφωνικά στο 800 400 4000, 11500 ή 2111900500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στην Online Δήλωση Βλάβης.

Μητσοτάκης: Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Σημείωσε ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες και θα διορθωθούν. Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει να στηρίζει την επιλογή της δημιουργίας του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στην παραχωρησιούχο εταιρεία της Αττικής Οδού και προανήγγειλε ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό με αφορμή και τις δηλώσεις του, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα της κακοκαιρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος