Επίθεση με βιτριόλι: Πότε θα καταθέσει η Ιωάννα – 39 μάρτυρες – Γιατί είναι ανδροκρατούμενη η σύνθεση του δικαστηρίου

Σε δύο εβδομάδες η Ιωάννα, θα βρεθεί ξανά στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Aναμένεται να καταθέσει απευθύνοντας «γιατί στην κατηγορούμενη», ακόμα κι αν εκείνη επιλέξει για δεύτερη φορά να είναι «αόρατο πρόσωπο» στη δίκη.

Μία άλλη πτυχή αφορά τους ενόρκους ή λαϊκούς δικαστές και το δικαίωμα που άσκησε η υπεράσπιση να εξαιρεθούν οι τρεις γυναίκες. Το επιχείρημα είναι ότι οι άντρες είναι πιο αποστασιοποιημένοι και ουδέτεροι σχετικά με το δράμα που βιώνει η Ιωάννα κι ενδεχομένως οι γυναίκες να έχαναν την ουδετερότητα. Ολόκληρο το Σώμα θα είναι λοιπόν άντρες ακολουθώντας την πάγια τακτική να ορίζονται λαϊκοί δικαστές του αντίθετου φύλου από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη δίκη.

O εισαγγελέας εξαίρεσε έναν άνδρα ένορκο. Ανδροκρατούμενη είναι και η σύνθεση του δικαστηρίου, με άνδρες πρόεδρο και εισαγγελέα και μόνο μία γυναίκα δικαστή στην έδρα του ορκωτού.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά σε δύο εβδομάδες με 39 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ αυτών 5 επιστήμονες που προστέθηκαν χθες. Η Ιωάννα θα ανέβει πρώτη στο βήμα του μάρτυρα και θα καταθέσει ενώπιον δικαστών και ενόρκων για εκείνο το πρωινό της 20ης Μαΐου 2020, όταν ανυποψίαστη για το τι θα ακολουθούσε πήγαινε στην εργασία της στην Καλλιθέα.

«Η Ιωάννα δεν δείλιασε και ενώ έχει δικαίωμα μετά την κατάθεσή της, στις 30 Σεπτεμβρίου να μην εμφανιστεί, θα είναι εκεί σε κάθε δικάσιμο και θα περιμένει την κατηγορούμενη», τόνισε ο δικηγόρος της, Νίκος Αλεξανδρής, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.

Το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό καθώς ήδη η 37χρονη σε τρεις μήνες συμπληρώνει το 18μηνο της προφυλάκισης και αν δεν υπάρξει ως τότε απόφαση ή καταδίκη μπορεί να αφεθεί ελεύθερη.

Η Ιωάννα συγκίνησε το πανελλήνιο με το παρών που έδωσε στην έναρξη της δίκης της γυναίκας που της επιτέθηκε.

«Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση», τόνισε η 34χρονη που εγκωμιάζεται για το θάρρος αλλά και την ευγένειά της.

«Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε. Για ακόμη μία φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι», δήλωσε χθες η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Η 37χρονη από την πλευρά της δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στη συνέχεια της διαδικασίας, ενώ αιτήθηκε μετατροπή της κατηγορίας που αντιμετωπίζει από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ο συνήγορός της 37χρονης κατηγορουμένης, Σάκης Κεχαγιόγλου, δήλωσε χθες ότι θαυμάζει το κουράγιο της Ιωάννας αλλά ότι λειτουργεί χωρίς λαϊκισμούς και σκοπιμότητες και χωρίς συμβιβασμούς στο υπεραπσιστικό του καθήκον.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος