Επιστροφή Ζελένσκι στην Ουκρανία με τους υπερασπιστές του Αζόφσταλ – Παραβίαση της συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων κατήγγειλε η Μόσχα

Δύο ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίνιους, συνεχίζονται οι αντιδράσεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθεύσει το Κίεβο με τις αμφιλεγόμενες βόμβες διασποράς. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα παρέδιδε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους πέντε στρατιωτικούς που είχαν ηγηθεί της αντίστασης κατά την πολιορκία της Μαριούπολης, οι οποίοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζούσαν στην Τουρκία, όπως ορίζει ρωσοουκρανική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, που έχει επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

Κάτω από παρατεταμένα χειροκροτήματα, οι πέντε πρώην στρατιωτικοί διοικητές της ουκρανικής φρουράς στη Μαριούπολη αγκαλιάστηκαν με συγγενείς και φίλους. Νωρίτερα, οι κάτοικοι της Λβιβ τους υποδέχονταν ως ήρωες. Ήταν επικεφαλής της τρίμηνης αντίστασης κατά την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Είναι όμως μισητοί στη Ρωσία, που τους κατηγορεί για σχέσεις με ουκρανικούς υπερεθνικιστικούς κύκλους. Συμφωνία για την ανταλλαγή δεκάδων κρατουμένων που επετεύχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο όριζε ότι οι πέντε διοικητές θα παρέμεναν στην Τουρκία υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και άνεσης» μέχρι «το τέλος του πολέμου». Για άγνωστους λόγους παραδόθηκαν στον Ουκρανό Πρόεδρο λίγο πριν την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη.

«Πολέμησαν για την Ουκρανία. Επέζησαν από τη ρωσική αιχμαλωσία, πέρασαν πάνω από 300 ημέρες στην Τουρκία. Ήρθε η ώρα να ζήσουν στα σπίτια τους» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για παραβίαση των όρων της ανταλλαγής έκανε λόγο η Μόσχα, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να αποδίδει την απελευθέρωση των πέντε πρώην διοικητών στην επιθυμία της Άγκυρας να δείξει την «αλληλεγγύη» της πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην απόφαση της Ουάσιγκτον να ενισχύσεις τις ουκρανικές δυνάμεις με τις αμφιλεγόμενες βόμβες διασποράς.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει μια σύμβαση, που απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και αποθαρρύνει τη χρήση τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ. «Η θέση της Ισπανίας είναι σαφής και ηχηρή: Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας» υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Δύο 24ωρα πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τα μέτρα ασφαλείας στο Βίλνιους είναι δρακόντεια. Η Λιθουανία έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των συνοριοφυλάκων της. Παράλληλα, η Πολωνία ενισχύει τα σύνορά της με την Λευκορωσία με περισσότερους από 1000 στρατιώτες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η φερόμενη μετεγκατάσταση του Πριγκόζιν στο Μινσκ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή.

Άγις Μενούτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος