Θέμα ημερών τα έκτακτα μέτρα για ανεμβολίαστους και κλειστούς χώρους στις κόκκινες περιοχές.

Ξεκινά από αύριο Δευτέρα 1 Νοεμβρίου η «εκστρατεία sms» με καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων, ειδικά σε περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι το 95% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Μετά την επιδημιολογική έξαρση σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, καθίσταται απαραίτητη η δρομολόγηση έκτακτων μέτρων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα, σε σύσκεψη της Εθνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνεδριάσει στην ολομέλειά της την Τετάρτη.

Κλειστοί χώροι και κρύο και ρυθμός εμβολιασμού, φαίνεται ότι αφήνουν αποτύπωμα, 20 ημέρες από το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων. Στις «κόκκινες» περιοχές και κατ΄ αρχήν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία αλλά πλέον και στην Αττική, , αλλά και στις 10 περιοχές με τριψήφιο αριθμό, εστιάζει η Επιτροπή των Ειδικών με «φωνές» για αυστηροποίηση των μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο για την εστίαση αλλά και εισηγήσεις για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία να υποχρεούνται σε rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση, βρίσκονται στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Η εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

«Στα μέσα του Νοέμβρη αναμένουμε 5.000 κρούσματα σε έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο, αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600 χοντρικά», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών ως προς το ρυθμό εμβολιασμού και μίλησε για άπιαστο όνειρο ανοσίας καθώς η μετάλλαξη Δέλτα απαιτεί υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων.

Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι απαράδεκτα χαμηλά στη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας και αιτιολογώντας «γιατί δεν τα έχουμε καταφέρει», μίλησε για υψηλή μεταδοτικότητα, περιορισμένο εμβολιασμό αλλά και χαλάρωση των μέτρων προστασίας.

Βράζει και η Λάρισα με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά, που σημαίνει 100 προσελεύσεις στα νοσοκομεία εκ των οποίων το 1/5 εισαγωγές, είπε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ΜΕΘ, Απόστολος Κόμνος με προειδοποίηση ότι «τα κρεβάτια δεν φτάνουν» , ενώ άρχισαν διακομιδές στη νότια Ελλάδα, στην Πάτρα, στα Γιάννενα ακόμη και στην Αθήνα.

Με 200 κλίνες συνδράμει ο ιδιωτικός τομέας στη Θεσσαλονίκη.

Στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 123 κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα των Αθηνών 138, στη Δυτική Αττική 46 κρούσματα, στον Δυτικό Τομέα 139 και στον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών τα κρούσματα σκαρφάλωσαν στα 277.

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 4.694 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σε 404 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι και 38 είναι οι επιπλέον θάνατοι. Τα 943 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 872 στη Θεσσαλονίκη, 326 στη Λάρισα, 161 στην Αχαΐα, 102 στον Έβρο, 123 στην Ημαθία, 207 στη Μαγνησία, 107 στην Μεσσηνία, 121 στην Πέλλα, 125 στις Σέρρες.

ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, η Φρόσω Βαρβάρα, Βαγγέλης Μητρούσιας, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Δήμητρα Σέκη
Επιμέλεια βίντεο: Ρεγγίνα Σαβούρδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος