«Φωνές» αυστηροποίησης των μέτρων σε εστίαση – ψυχαγωγία μετά την έκρηξη των 4.694 κρουσμάτων

Kλειστοί χώροι και κρύο και ρυθμός εμβολιασμού, φαίνεται ότι αφήνουν αποτύπωμα, 20 ημέρες από το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων. Στις «κόκκινες» περιοχές και κατ΄ αρχήν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία αλλά πλέον και στην Αττική,  με 943 περιστατικά κορονοϊού, αλλά και στις 10 περιοχές με τριψήφιο αριθμό, εστιάζει η Επιτροπή των Ειδικών με «φωνές» για αυστηροποίηση των μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

  • Δηλαδή περαιτέρω περιορισμοί τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ
  • Για παράδειγμα οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θεωρούνται κλειστοί χώροι.
  • Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
  • Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητά τους.

Όλα αυτά είναι ακόμα σενάρια και η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει στην ολομέλειά της την Τετάρτη.

Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα στο επίκεντρο της «έκρηξης» με 4.694 κρούσματα – 404 διασωληνωμένους

Αυξημένος και ο αριθμός των διασωληνωμένων, του «σκληρού» δείκτη της πανδημίας. Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 344 ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 πλήρως εμβολιασμένοι.

Κίνητρα σε παθολόγους και πνευμονολόγους για εφημερίες σε άλλα νοσοκομεία – Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στα νοσοκομεία, δίνονται μεγαλύτερα κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ και αυξάνονται οι ειδικότητες που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία για την κάλυψη εφημεριών. Η αποζημίωση για κάθε επιπλέον εφημερία ανέρχεται σε 250 ευρώ.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 50% σε αρκετές περιοχές φαίνεται πως έχει παγιωθεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμα και αποστολής sms σε ανεμβολίαστους για την αξία του εμβολιασμού.

Χ. Γώγος (καθηγητής Λοιμωξιολογίας): Είμαστε 10% πιο κάτω από τα ποσοστά εμβολιασμού της Ευρώπης

Στη Λάρισα, η κατάσταση στα νοσοκομεία προκαλεί ασφυξία, με πληρότητα 100%.

Tην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητάει με ανάρτηση του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.

Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες. Και ας αναθέσουμε σε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής, να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος», επισημαίνει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Μέχρι πολύ πρόσφατα το κόμμα του υπονόμευσε τον εμβολιασμό. Σήμερα χωρίς ούτε μια πρόταση για τον εμβολιασμό, κατηγορεί την κυβέρνηση που αγωνίζεται μαζί με τους επιστήμονες για να επιστρέψει η ζωή στην πληρότητας της. Αναρωτιόμαστε ο κ Τσίπρας θέλει μια κοινωνία περίκλειστη; Με υποτυπώδη οικονομική δραστηριότητα; Με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά; Αυτή είναι η πρόταση του στους πάνω από 6.500.000 Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί».

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κι ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην κανονικότητα του διχασμού

«Στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για στοιχειώδη συνεννόηση μπροστά στην πανδημία που καλπάζει και τη συγκρότηση μιας επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής για τη συντονισμένη αντιμετώπιση της, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απάντησε με ένα παραλήρημα συκοφαντίας εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

«Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κι ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην κανονικότητα του διχασμού.

Σ’ αυτό το μακάβριο μικροκομματικό παιχνίδι, όμως, θα μείνει μόνος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη αντιμετώπισης της τραγωδίας, που δοκιμάζει τη χώρα, με όρους σοβαρότητας και υπευθυνότητας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ: Η αναζωπύρωση της πανδημίας έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής

«Η αναζωπύρωση της πανδημίας, με τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά, έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής που, από τη μια μετέτρεψε τον αναγκαίο εμβολιασμό σε μέσο εκβιασμού κι εμπέδωσης της αποκλειστικότητας της ατομικής ευθύνης, ενώ από την άλλη αρνείται πεισματικά να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής του λαού», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμες προσλήψεις, έκτακτη χρηματοδότηση και επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων» προσθέτει το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Όσον αφορά τα σχέδια της, για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας (νέο ΕΣΥ) και τις τροπολογίες που ανακυκλώνουν το ήδη μειωμένο υγειονομικό προσωπικό, άμεσα να μπουν στην άκρη, γιατί είναι η συνέχεια της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ και η εφαρμογή τους αποτελεί πλέον συνειδητό έγκλημα».

ΕΡΤ1 -Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Δήμητρα Σέκη, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος