Ένθετο Οικονομία: Εξηλεκτρισμός των ελληνικών λιμανιών έως το 2030 – Οι προκλήσεις που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση των λιμανιών

Μέχρι το 2030 τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας πρέπει να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στα πλοία που αγκυροβολούν σε αυτά. Στο συνέδριο Shipping Finance συζητήθηκαν οι προκλήσεις που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση των λιμανιών, τόσο για τις υποδομές όσο και για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη χρηματοδότηση. Δείτε επιπλέον στο «Ένθετο Οικονομία» του Ertnews:

Σε λίγους μήνες από σήμερα όλες οι διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων εντός της Ε.Ε θα πραγματοποιούνται μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Αυτό προβλέπουν οι νέοι κανόνες που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο να μηδενιστεί, ουσιαστικά, ο χρόνος αναμονής για τους παραλήπτες των χρημάτων, χωρίς αύξηση των προμηθειών και με παράλληλη ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας απέναντι σε ηλεκτρονικές απάτες.

ΑΜΕΣΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. – ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

• αφορά τράπεζες & παρόχους υπηρεσιών πληρωμών
• μεταφορά χρημάτων σε 10 δευτερόλεπτα
• άμεση ενημέρωση αποστολέα & παραλήπτη
• αναβαθμισμένα συστήματα εντοπισμού διατραπεζικής απάτης
• δικαίωμα αποζημίωσης πελατών για απάτες
• καθορισμός ανώτατου ορίου πληρωμών (ανά πελάτη)
• καμία αλλαγή στις χρεώσεις
• εφαρμογή εντός 12 μηνών

Εκτοξεύτηκαν οι χρήστες συστημάτων άμεσης πληρωμής όπως η IRIS μετά και την υποχρεωτικότητα που επέβαλε ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα έχουν ήδη εγγραφεί στην υπηρεσία ενώ σταδιακά αυξάνεται και ο αριθμός των επαγγελματιών. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για συναλλαγές έως 500 ευρώ με εξαίρεση τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα καταβάλλουν προμήθειες στις τράπεζες για τα χρήματα που εισπράττουν μέσω IRIS.

Πρεμιέρα φέτος για το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τους δώσει το δικαίωμα αμφισβήτησης του εκκαθαριστικού και μάλιστα με αίτηση σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εισαγωγές και εξαγωγές κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά λόγω της γενικότερης διεθνούς οικονομικής κατάστασης, η οποία οδήγησε σε συγκράτηση το ρυθμό ανάπτυξης πολλών οικονομιών απόρροια του πληθωρισμού και της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή: Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 31 δισ. ευρώ το 2023 μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το 2022 οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 38,79 δισ. ευρώ.

Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε στο ποσό των 81,9 δισ. ευρώ έναντι 94,5 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2022, παρουσιάζοντας μείωση 13,3%. Η συνολική δε αξία των εξαγωγών κατά ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε στο ποσό των 50.9 δισ. ευρώ έναντι 55.7 δις. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας μείωση 8,7%.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος