Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου είναι σε διαβούλευση μέχρι απόψε το βράδυ, στις 10 η ώρα, κι έχουν διατυπωθεί περισσότερες από χίλιες προτάσεις που δίνουν ένα στίγμα για το τι πρέπει να αλλάξει, είπε στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.

Αλλάζοντας όμως το σχέδιο νόμου ως προς κάποια επαγγέλματα ή κάποιες κατηγορίες δραστηριοτήτων, κατά την άποψή μου θα αλλάξει η μορφή και η υφή του νομοθετήματος με τις εξαιρέσεις ή απαλλαγές που θα έρθουν για διάφορους κλάδους και νομίζω ότι δεν θα μπορέσουν να συλλέξουν εκείνα τα χρήματα τα οποία έχουν προσδιορίσει ότι θα συλλέγουν από αυτή τη διαδικασία.

Θυμίζω ότι είναι 874 εκατομμύρια που πρέπει να συλλεγούν και αν αφαιρέσουμε το τέλος επιτηδεύματος θα πάμε στα 606 εκατ. Κατά την άποψή μου θα φτάσουμε σε ένα σημείο που εκείνους τους οποίους θα αφορά εντέλει το νομοσχέδιο θα είναι πολύ λίγοι. Άρα λοιπόν, αυτό δείχνει ότι μάλλον γίνεται ένα βήμα προς τα πίσω από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να ικανοποιήσει διάφορα αιτήματα από διάφορους κλάδους.

Δεν είναι δυνατόν το 2023 να νομοθετείς τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος. Όταν το 2023 έχεις στη φαρέτρα σου πολλαπλά εργαλεία σε σχέση με το παρελθόν για να διαπιστώσεις τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, να εξακολουθείς να νομοθετείς επιλογές που είχαν κάνει προγενέστεροι υπουργοί τριάντα χρόνια πίσω.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να φτιάξει ένα οικονομικό φορολογικό προφίλ για τον καθένα, ξέρει για την ακίνητη περιουσία, ξέρει για την κινητή περιουσία, ξέρει για τις μετοχές τις οποίες κατέχει, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ξέρει τα πάντα.
Μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών έχει στη διάθεσή του και στοιχεία για τους λογαριασμούς μας στο εξωτερικό. Ξέρει τα πάντα.

  • Τεχνικά ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση που η φορολογική διοίκηση έχει, είτε στοιχεία από το φορολογούμενο επειδή τα έχει δηλώσει αυτός, είτε έχει όποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή της, μπορεί να εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα, μπορεί να φτιάξει πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, μπορεί να επιβάλει φόρο.
  • Έχει γίνει αυτό για παράδειγμα με τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού. Αντίστοιχα θα μπορούσε να γίνει και εδώ.

Εδώ στην Ελλάδα ότι έχουμε νομοθετήσει δυο φορές το περιουσιολόγιο. Νομοθετήσαμε το 2010 με τον νόμο 3842 την κατάρτιση περιουσιολογίου και στη συνέχεια με τον νόμο 4336 νομοθετήσαμε ξανά το περιουσιολόγιο και περιουσιολόγιο δεν έχει έρθει.

  • Μια λύση θα ήταν να γενικευθεί για όλους τους πολίτες το Πόθεν Έσχες, είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος