Είναι καλό να κοιμόμαστε με το σκυλάκι μας; Και τι «λέει» το κατοικίδιό μας γι΄ αυτό….

Η ερώτηση, σύμφωνα με έρευνα του CNN, είναι:   «Είναι καλό να κοιμόμαστε με το κατοικίδιό μας; Πως μπορεί να επηρεάσει εμάς και πως το ζώο;».

Τα στοιχεία που προέκυψαν, δείχνουν, ότι πάνω από τους μισούς ιδιοκτήτες κατοικιδίων που συμμετείχαν στην έρευνα άφηναν το ζώο τους να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα ή στο κρεβάτι τους χωρίς να τους ενοχλεί. Ωστόσο το 20% πίστευε ότι οι «μικροί τους φίλοι» έκαναν τον ύπνο τους χειρότερο.

Τι συμβαίνει με τα παιδιά που κοιμούνται με τα κατοικίδια

Ερευνητές ζήτησαν το 2021 από εφήβους ηλικίας 13 έως 17 ετών να φορέσουν συσκευές παρακολούθησης ύπνου για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να υποβληθούν σε τέστ ύπνου. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο των παιδιών που κοιμόταν με κάποιο κατοικίδιο είχε καλή ποιότητα ύπνου. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι το προφίλ του ύπνου των παιδιών που κοιμούνται με τα ζώα τους είναι το ίδιο με το προφίλ των παιδιών που δεν κοιμούνταν ποτέ με κατοικίδιο. Συμπέρασμα; Υπάρχει εμπιστοσύνη αλλά όχι απαραίτητα κάποια επίδραση στον ύπνο.

Είναι καλό να κοιμόμαστε με το σκυλάκι μας;  Και τι «λέει» το κατοικίδιό μας γι΄ αυτό….

Τι συμβαίνει με τους ενήλικες που κοιμούνται με κατοικίδια

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ποιοτικός ύπνος όταν οι ενήλικες κοιμούνται με τα ζώα τους, αφού εκείνα μπορεί να σηκώνονται, να αλλάζουν θέσεις,  οπότε αυτές οι δραστηριότητες τους   οδηγούν σε ξύπνημα και  κατακερματισμένο ύπνο. Τα σκυλιά και ειδικά οι γάτες, αναφέρει ο διευθυντής έρευνας ύπνου και καθηγητής στο τμήμα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Vsevolod Polotsky, δεν έχουν συνεχή ύπνο, μπορεί να γαυγίσουν, να νιαουρίσουν, να πατήσουν πάνω στους ανθρώπους που κοιμούνται δίπλα τους. «Είναι ιδιαίτερα επιβλαβές σε άτομα με αϋπνία ή σε άτομα με διαταραχές ϋπνου να κοιμούνται με τα ζώα τους» πρόσθεσε.

Αυτά τα μικροξυπνήματα τα οποία μπορεί να συμβούν, σας βγάζουν από βαθύ ύπνο, λέει η Kristen Knutson, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας και προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική σχολή Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern. «Έχουν συσχετισθεί με την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να χειροτερέψει τον ύπνο.»

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν είναι καλό να κοιμάστε με τα κατοικίδια σας, είναι εάν πάσχετε από άσθμα, αλλεργίες ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Όμως για κάποιους ο ύπνος με τα κατοικίδια μπορεί να είναι ευεργετικός. Τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος μπορεί να ωφεληθούν εάν έχουν το ζωάκι τους στο κρεβάτι, δήλωσε ο ειδικός ύπνου Raj Dasgupta, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Keck School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνιας.

Έως και το 30% των Αμερικανών υποφέρει από αυπνίες και τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, σύμφωνα με την Αμερικανικής Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Είναι καλό να κοιμόμαστε με το σκυλάκι μας;  Και τι «λέει» το κατοικίδιό μας γι΄ αυτό….

Όμως τι συμβαίνει στα κατοικίδια που κοιμούνται μαζί μας;

«Μου αρέσει που αντιστρέφουμε την ερώτηση», δηλώνει η Δρ Ντάνα Βάρμπλ, επικεφαλής κτηνίατρος της Βορειοαμερικανικής Κτηνιατρικής Κοινότητας. «Γενικά είναι πολύ καλό να κοιμούνται τα ζώα με τους ιδιοκτήτες τοους.Τα κατοικίδια που μοιράζονται το κρεβάτι τους με τους ανθρώπους τους, τείνουν να έχουν υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης και στενότερους δεσμούς με τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή τους. Είναι μια μεγάλη ένδειξη εμπιστοσύνης από την πλευρά τους», λέει η Βάρμπλ.

«Οι σκύλοι και οι γάτες που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους τους έχουν πρόσθετα οφέλη στην υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ωφέλιμων νευροδιαβιβαστών όπως η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη, οι ορμόνες της χαράς», προσθέτει.

ΠΗΓΗ CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος