ertnews.gr

ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης-Έκδοση κορονο-ομόλογου ζητούν 9 χώρες

26/03 11:30
ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης-Έκδοση κορονο-ομόλογου ζητούν 9 χώρες

(Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την με αντικείμενο αντιμετώπιση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που έχει αναγκάσει τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους να κλειστούν σπίτια τους. Με επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, ζητούν την έκδοση ευρω-“ομολόγου Corona” για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων.

Πρόκειται για μία επιστολή την οποία συνυπογράφουν, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη , ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και του Λουξεμβούργου.

Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι: “Eίναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona», το οποίο θα εκδοθεί από ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των κρατών-μελών”.

Αυτό το ομόλογα θα πρέπει
* να έχουν επαρκές μέγεθος, δηλαδή το ύψος του ποσού που θα αντληθεί και
* μεγάλη διάρκεια, για χρηματοδότηση επενδύσεων στο σύστημα υγείας των κρατών αλλά και ανάληψη πολιτικών θωράκισης των οικονομιών κάθε κράτους-μέλους.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εργαλεία όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Ε.Ε. για τις δαπάνες λόγω κορονοϊού για το 2020-2021, πέρα από όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Στο τραπέζι και ο ΕSM με δυνατότητα άμεσης χορήγησης ποσών ίσων με το 2% του ΑΕΠ της χώρας μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής και όρους που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ποιοι θα είναι ακριβώς.

Αν η πρόταση τεθεί τελικά σε εφαρμογή, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει ποσό ίσο με 4 δισ. ευρώ προκειμένου είτε να καλύψει το κόστος των μέτρων που ήδη εφαρμόζει, είτε να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, είτε να διατεθούν στην κάλυψη των αναγκών για την «επόμενη μέρα» από τον κορονοϊό.

Η επίπτωση στην ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό αναμένεται να είναι ηπιότερη από άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά οι προβλέψεις επηρεάζονται από το πόσο θα διαρκέσει η πανδημική κρίση, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπό τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 1%- 3% λόγω του κορoνοϊού, επισημαίνοντας ότι αναμένεται έντονη ανάκαμψη το 2021.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής με τις υπογραφές των Ευρωπαίων ηγετών.

[iframe_pdf src=”https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/03/Επιστολή-ΕΕ.pdf” width=”100%” height=”500″][/iframe_pdf]

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ: Ρ. Αλεξοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version