EastMed: «Συμφωνία συμβολής στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο» (video)

Ένα νέο κεφάλαιο στον ενεργειακό χάρτη της της Ανατολικής Μεσογείου  άνοιξε η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό Eastmed. Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας στην περιοχή.

EastMed: «Συμφωνία συμβολής στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο» (video)

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπένζαμιν Νετανιάχου τόνισαν ότι πρόκειται για συμφωνία ειρήνης που δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας και απηύθυναν πρόσκληση συμμετοχής στο έργο σε όποιον το επιθυμεί υπό την αυστηρή προϋπόθεση να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

“Αποστέλλεται και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία, η οποία αμφισβήτησε την ικανότητα των τριών χωρών να προχωρήσουν μπροστά. Ο κόσμος αλλάζει και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε στο 2020 και όχι στο 19ο και 18ο αιώνα”, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, η αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η αρχή έγινε με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed, ενός έργου σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας, που φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά που προετοιμάστηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια.

«Παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

«Επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής, εταιρικής σχέσης των τριών κρατών που οικοδομείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνοντας έναν νέο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο», χαρακτήρισε το έργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε θα είναι πολλαπλά επωφελές από τα έσοδα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά.

Για «ιστορικό ορόσημο» μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας τη στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, o πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμήνυσε πως είναι πολύ σημαντική και προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Παράλληλα προσκάλεσε Ιταλία, Αίγυπτο και οποιονδήποτε άλλο το επιθυμεί, να συνδράμουν στην προσπάθεια.

Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed είναι μια ιστορική στιγμή για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δένδιας.

Μερικούς από τους πολυτιμότερους θησαυρούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του από το Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από την διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη, συνοδεία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Οι δύο ηγέτες αρχικά επισκέφτηκαν τις εκθέσεις για την Μυκηναϊκή και την Κυκλαδική εποχή. Περιηγήθηκαν στις αίθουσες με επιτύμβιες στήλες και αγάλματα κούρων, ενώ ο κ. Νετανιάχου επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον χώρο όπου εκτίθενται τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας. Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη βρισκόταν ο γιος του Κωνσταντίνος, ενώ ο κ. Νετανιάχου συνοδευόταν από την σύζυγό του Σάρα και τον γιο του Αβνέρ.

Στη συνέχεια ο κύριος Νετανιάχου, αναχώρησε εκτάκτως για το Ισραήλ, καθώς ακυρώθηκε η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο , λόγω των εξελίξεων στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

EastMed: «Συμφωνία συμβολής στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο» (video)
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θετικά αποτίμησαν τη Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Ως «να πολύ σημαντικό έργο από πάρα πολλές πλευρές» χαρακτήρισε τον αγωγό EastMed, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο ρ/σ “Στο Κόκκινο”. Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «και η ΝΔ αναγνωρίζει ότι όχι απλά υλοποιήθηκε δηλαδή προχώρησε πάρα πολύ σημαντικά, αλλά θεμελιώθηκε επί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως αυτούς τους μήνες έγιναν και όλες οι υπόλοιπες ενέργειες που οδήγησαν στη χθεσινή υπογραφή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η λειτουργία αυτού του αγωγού αφορά και πλευρές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής άμεσες, όπως είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις ΗΠΑ και άρα, όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης, «τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας η οποία ήδη έχει περάσει και θα δρομολογηθεί και από πλευράς της χώρας». «Mια τέτοια μείζονα συμφωνία δεν μπορεί παρά να έχει ρητές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για την ασφάλεια και του αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για εμπλοκή του ελληνικού λαού σε νέες περιπέτειες, μίλησε το ΚΚΕ.

«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ “μαλώνουν” για το ποιος έφτιαξε τον αγωγό Eastmed. Πρόκειται για τα ίδια κόμματα που λοιδορούσαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης όταν χρόνια πριν τους μιλούσε για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτοί δεν ήξεραν καν τι σημαίνουν οι αγωγοί. Μια φορά ψεύτες για πάντα ψεύτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Στηριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία για ενεργειακή συνεργασία

Την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, εξέφρασε με δύο αναρτήσεις στο Twitter το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην πρώτη ανάρτηση το αρμόδιο γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την ικανοποίησή του που βλέπει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωρούν την ενεργειακή τους συνεργασία στην περιοχή -συνεχίζοντας τη δουλειά από την τριμερή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ του Αυγούστου-, με την υπογραφή  της τριμερούς συμφωνίας για τον ενεργειακό διάδρομο EastMed.

Σε δεύτερη ανάρτηση, παραθέτοντας τα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατά τις χθεσινές δηλώσεις του στην Αθήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, ότι προσθέτει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και ότι δεν στρέφεται εναντίον κανενός, το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρντμεντ επικροτεί τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, το ίδιο είχε αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας την πολιτική και διπλωματική σημασία της νέας συμφωνίας.

Τη στήριξή της εξέφρασε και η Ιταλία. «H Ιταλία στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed», που εγείρει «μια πρόκληση για την Τουρκία, η οποία απαιτεί κυριαρχία επί των υδάτων που διασχίζει»  σημειώνει σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι με επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε “τις θερμότερες ευχές του για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος”», προσθέτει.

Στον αντίποδα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι “κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Άγκυρας για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει”.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος