EastMed: Νέο κεφάλαιο συνεργασίας στη Μεσόγειο-Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού (video)

Νέα εποχή στην ενεργειακή θέση της χώρας και συνολικά την συνεργασία και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Ευρώπη σηματοδοτεί η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη στήριξη της Ιταλίας που θα ακολουθήσει, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed το απόγευμα στο Ζάππειο. Τη σημασία του έργου τόνισαν στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αργά το μεσημέρι υπογράφηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ τριών επικεφαλής της ΔΕΠΑ και της ελληνικής εταιρείας Energean, εμπορική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EastMed

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη διαδοχικές συναντήσεις στο Μαξίμου με τον Ισραηλινό ομόλογό του και με τον Κύπριο Πρόεδρο. Μίλησε για σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Για ιστορική ημέρα και ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέση Ανατολής, έκανε λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης, για συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στη συνάντηση τους, επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζητήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες στην έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρότεινε να δημιουργηθεί μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για μια τέτοια πρωτοβουλία τονίζοντας «μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες με την πάροδο του χρόνου».

Η Συμφωνία θα υπογραφεί το απόγευμα παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπένζαμιν Νετανιάχου, του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο ενώ πραγματοποιήθηκε και τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών καθώς και σε επίπεδο υπουργών ενέργειας.

Κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, μετά την ανταλλαγή ευχών για τη νέα χρονιά, οι δύο ηγέτες δήλωσαν:

Κ. Μητσοτάκης: Ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μία τόσο σημαντική μέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Οπότε, Πρόεδρέ μου, και πάλι καλώς ήρθες για ακόμα μία φορά στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ν. Αναστασιάδης: Ευχαριστώ φίλε Κυριάκο. Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται, ιδιαίτερα τα νησιά, και από την ανομβρία. Συνεπώς, η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός -όπως πολύ ορθά έχεις σημειώσει- την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας, που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες: Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής. Έτσι, πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου καθώς επιμερίζει τις πηγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ματαιώνει στην πράξη τα Τουρκο-λιβυκά μνημόνια.

Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού στη διακυβερνητική συμφωνία

Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό.

Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:

-Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.

-Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και

-Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος: Υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό EastMed (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος