Συμφωνία για τον EastMed με τις υπογραφές Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (video)

Νέα εποχή στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και συνολικά της ανατολικής Μεσογείου εγκαινιάζει η υπογραφή στο Ζάππειο, της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, παρουσία των πρωθυπουργών Κ. Μητσοτάκη και Μπ. Νετανιάχου και του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, οι οποίοι νωρίτερα είχαν τριμερή συνάντηση. Στις κοινές δηλώσεις τους μετά την τελετή υπογραφής, τόνισαν πως ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και πως ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Κ. Μητσοτάκης: Ο αγωγός ειρήνης και επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ο αγωγός EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική, καθώς “θα αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και καθιστά τη χώρα μας κρίσιμο παίκτη στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής”, αλλά μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη της περιφερειακής συνεργασίας και αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, ενώ αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των τριών κρατών να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, και γι’ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και δεν είναι απειλή για κανέναν, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ν. Αναστασιάδης: Ιστορική η συμφωνία

Η συμφωνία «πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα.

Παράλληλα, σημείωσε πως η σημερινή συμφωνία εντάσσεται «στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας τη στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή».

Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας είπε και προσέθεσε: «Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών».

Τέλος, είπε πως οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Νετανιάχου: Ιστορική ημέρα για το Ισραήλ

Για ιστορική ημέρα για το Ισραήλ έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι η χώρα αναβαθμίζεται ενεργειακά σημαντικά καθώς άνοιξε πρόσφατα και το κοίτασμα του Λεβιάθαν αποκαλύπτοντας μεγάλη ποσότητα, που μεταφράζεται σε πολύ μεγάλες οικονομικές απολαβές, και σε εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από το Ισραήλ με αραβικές χώρες, χαιρετίζοντας παράλληλα και τη συνεργασία με την Κύπρο, ενώ επανέλαβε: «δεν πηγαίνουμε εναντίον κανενός, παρά δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», είπε και απηύθυνε πρόσκληση για συμβολή στην προσπάθεια. «Εμείς ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε πως η σημερινή συνάντηση που ήταν η έβδομη, αναβαθμίζει τη συνεργασία των τριών χωρών σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο με στόχο την προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Συμφωνία για τον EastMed με τις υπογραφές Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (video)
(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η πρόβλεψη για τη λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης της λειτουργίας του EastMed, η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της συμφωνίας.

Η συμφωνία αναφέρεται ακόμη:

-Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.

-Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και

-Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

Τριμερής υπουργική συνάντηση

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα έλαβε χώρα η τριμερής συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ, όπου επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα των τριών χωρών για την προώθηση του φυσικού αερίου East med, ενώ συζητήθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.

Οι τρεις χώρες, ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τάσσονται υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και όχι εναντίον οποιουδήποτε και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν το έργο ανεξάρτητα από τις ό,ποιες αντιδράσεις.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης την οποία υποστηρίζει και η χώρα μας προκειμένου να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, σημειώνεται, στηρίζει το έργο για το οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι ενώ το τεχνικό ζήτημα της διαλειτουργικότητας με το δίκτυο μεταφοράς της Ελλάδας θεωρείται ότι μπορεί να επιλυθεί.

Τέλος στην τριμερή συζητήθηκε και η επικείμενη συνεδρίαση του EastMed Gas Forum στο οποίο συμμετέχουν επτά χώρες της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

Πάιατ: Πολιτικής και διπλωματικής σημασίας η υπογραφή για τον EastMed

Τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed, μέσω της συμμετοχής της στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, επανέλαβε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας την πολιτική και διπλωματική σημασία αυτής της νέας συμφωνίας.

Η τοποθέτηση του Τζέφρι Πάιατ αποτελεί μια έμμεση απάντηση στις σημερινές ανακοινώσεις της Τουρκίας για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα στο Μαξίμου με τον Ισραηλινό ομόλογό του και με τον Κύπριο Πρόεδρο. Μίλησε για σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Για ιστορική ημέρα και ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέση Ανατολής, έκανε λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης, για συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πριν την τελετή υπογραφής στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο της υπογραφής της Συμφωνίας για τον EastMed.

Συμφωνία για τον EastMed με τις υπογραφές Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (video)
(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεσογειακής λεκάνης, θέτει, τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και διασφαλίζει την παροχή αερίου σε περιοχές της χώρας μας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο.

Η συνεργασία για τον EastMed δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, και συνάδει επίσης με τις στρατηγικές ενεργειακές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανοίγει έναν νέο διάδρομο προμήθειας αερίου και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων.

Στο οικονομικό επίπεδο, η χώρα μας θα επωφεληθεί από την παραγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου, ενώ και οι καταναλωτές θα κερδίσουν από τη μείωση του κόστους της ενέργειας, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Κέρδη, όπως προστίθεται, θα υπάρξουν και στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς ο EastMed θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Κ. Γράβου, Ν. Σταυρουλάκης, Βίντεο-επιμέλεια: Κ. Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος