Ε. Συρμαλή, εγκληματολόγος, για οπαδική βία: Αν δεν υπάρξει εξυγίανση σε όλους τους συνδέσμους, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα

Για τις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη δικηγόρου Νταβόριν Κάρασιτς εναντίον φιλάθλων της ΑΕΚ, ο οποίος εκπροσωπεί ορισμένα μέλη των φανατικών χούλιγκαν Bad Blue Boys που προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς και για τα αίτια της οπαδικής βίας μίλησαν στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός και η εγκληματολόγος Έλενα Συρμαλή.

Επαίσχυντη η δήλωση του Κροάτη δικηγόρου

«Ο συγκεκριμένος δικηγόρος έκανε μια δήλωση επαίσχυντη για να δικαιολογήσει αυτούς τους ανθρώπους. Μίλησε με υποτιμητικά, νεοναζιστικά και άκρως προσβλητικά, απάνθρωπα σχόλια για τους οπαδούς της ΑΕΚ», ανέφερε ο κ. Βερβεσός.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων στην εκπομπή «Συνδέσεις», ζήτησε όχι απλά την πειθαρχική δίωξη του μόνο, αλλά να πάρει θέση ο Ευρωπαϊκός Δικηγορικός Σύλλογος απαιτώντας από τον Κροατικό Δικηγορικό Σύλλογο να πάρει θέση για τις δηλώσεις του».

Σχετικά με το περιεχόμενο των λόγων του δήλωσε ότι «πρόκειται για μια ωμή δήλωση η οποία δημιουργεί ρατσισμό και είναι πέρα από κάθε δεοντολογικό πλαίσιο δικηγορικών συλλόγων».

Από την πλευρά της η εγκληματολόγος Έλενα Συρμαλή πρόσθεσε ότι «με αυτές τις συμπεριφορές ρίχνουμε νερό στο μύλο της βίας. Προφανώς υπάρχει και μια σκοπιμότητα. Είναι ένας λανθασμένος τρόπος για να υπερασπιστεί τον πελάτη του».

Ε. Συρμαλή, εγκληματολόγος, για οπαδική βία: Αν δεν υπάρξει εξυγίανση σε όλους τους συνδέσμους, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα
Φίλαθλοι της ΆΕΚ έξω από το γήπεδο της ομάδας τους όπου σημειώθηκε η δολοφονική επίθεση στον 29χρονο Μιχάλη. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Το ψυχογράφημα των χούλιγκαν

Σχολιάζοντας τα όσα έχουμε παρακολουθήσει μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ καθώς και τις δηλώσεις τόσο της ομάδας όσο και του Κροάτη δικηγόρου η εγκληματολόγος εξέφρασε την άποψη ότι «δεν περιορίζεται η οπαδική βία στα επεισόδια που γίνονται κατά καιρούς έξω από τα γήπεδα ή σε ραντεβού θανάτου. Υπάρχει και λεκτική βία. Υπάρχει μια σύγκρουση άνευ λόγου και αιτίας. Έχουμε συμπεριφορές οι οποίες δεν σχετίζονται ούτε με το αθλητικό πνεύμα, ούτε με τον αθλητισμό, αλλά ούτε με το ποδόσφαιρο».

Όπως είπε οι νέοι που εμπλέκονται σε περιστατικά οπαδικής βίας έχει παρατηρηθεί ότι περνάνε από μια κρίση ταυτότητας. «Πολλές φορές στην αναζήτηση ταυτότητας η υιοθέτηση μιας αρνητικής ταυτότητας, ακόμα και παραβατικής, είναι ασφαλέστερη για το νέο από την απουσία ταυτότητας. Επομένως, από τη στιγμή που κατηγοριοποιείται το άτομο σε μια ομάδα παύει να βλέπει τα μέλη της ομάδας και τον εαυτό του σαν ατομικές προσωπικότητες. Κρίνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής του ομάδας»

Μιλώντας για την υποκουλτούρα της βίας και τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ που αποτελούν παράγοντες επικινδυνότητας, όχι πάλι παράγοντες γέννησης του φαινομένου, σημείωσε ότι «έχουμε πραγματικά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες συμπεριφορές και σε εγκλήματα».

Σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα των οπαδών

«Tα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε την οπαδική βία της δεκαετίας του ’80. Σήμερα πια βλέπουμε σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα με υιοθέτηση ακραίων πολιτικών απόψεων, που πάλι δεν είναι η αιτία του φαινομένου, αλλά είναι παράγοντας επικινδυνότητας. Αν δεν κάνουμε κάτι να τα αντιμετωπίσουμε, θα έχουμε κι άλλους θανάτους φυσικά» εκτίμησε η κα Συρμαλή.

Η δημοκρατία είναι θέμα είναι ασφάλειας

Όσον αφορά το γεγονός ότι έχουν παρεισφρήσει σε πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ευρώπη στοιχεία τα οποία ταυτίζονται με τον φασισμό και τον ναζισμό ο κ. Βερβεσός δήλωσε ότι εκτός από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ υπάρχουν τέτοιοι πυρήνες και σε άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. «η άνοδος του ακροδεξιού, νεοναζιστικού φαινομένου στην Ευρώπη, το οποίο το έχουμε δει σε πολλά πολιτικά σχήματα, να υπάρχει ως μια διέξοδος απέναντι στην οικονομική κρίση ή στην κατάσταση στην οποία έχει η ευρωπαϊκή σήμερα πολιτική σκηνή, όλο αυτό ευνοεί την άνοδο των ακροδεξιών και νεοναζιστικών φαινομένων που βρίσκουν μία διέξοδο μέσα από ποδοσφαιρικές ομάδες».

Σχολιάζοντας τις ποινές για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα η κα Συρμαλή επισήμανε ότι η αυστηροποίηση τους δεν είναι αυτό που θα βοηθήσει. «Η άμεση εφαρμογή της ποινής ίσως θα έχει ίσως ένα αποτέλεσμα» σημείωσε εστίαζοντας στην αντεγκληματική πολιτικής πρόληψης.

«Αν δεν υπάρξει εξυγίανση σε όλους τους συνδέσμους, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Ή αποφασίσουν οι σύνδεσμοι να αποβάλουν μόνοι τους τα παραβατικά στοιχεία ή θα αποφασίσει το κράτος να το κάνει. Η ασφάλεια αποτελεί ατομικό δικαίωμα. Τίθεται θέμα δημοκρατίας και ελευθερίας των πολιτών. Οφείλει να το κάνει το κράτος» υποστήριξε η κα Συρμαλή.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος