Τι αλλάζει στις λέσχες φιλάθλων – Ο Γ. Μαυρωτάς στην ΕΡΤ για όσα προβλέπονται (video)

Για τη λειτουργία ενός αυστηρού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων που δρομολογείται με συντονισμένες κινήσεις, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επτά», με αφορμή τα φαινόμενα οπαδικής βίας και στη σκιά της υπόθεσης της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, που σόκαρε το πανελλήνιο.

Ο ίδιος μίλησε για έναν συνδυασμό νομοθετικού έργου με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του μηχανισμού που διαθέτει η Αστυνομία, ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς κύρωση Διεθνείς Συνθήκες που δεν είχαν κυρωθεί στο παρελθόν, όπως η Σύμβαση Μακολέν για τους χειραγωγημένους αγώνες και η Σύμβαση Σεντ Ντενί για την ασφάλεια στα γήπεδα, που έρχεται προς κύρωση επίσης», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Η διαδικασία

Όπως εξήγησε, με τις διατάξεις του Ν. 4809, τον περασμένο Ιούνιο, «μπήκε μία τάξη στις Λέσχες φιλάθλων». Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. η λέσχη αιτείται βεβαίωση υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
  2. με αυτή τη βεβαίωση σπεύδει στην Αστυνομία, απ’ όπου λαμβάνεται τη νόμιμη άδεια λειτουργίας
  3. η Αστυνομία αποκτά τη δυνατότητα να «χαρτογραφήσει» τις νόμιμες λέσχες

Ο Γιώργος Μαυρωτάς υπογράμμισε ακόμα:

«Η αυστηροποίηση του πλαισίου έχει να κάνει με την διαφάνεια λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας υγιής φίλαθλος που να φοβάται κάτι από αυτό. Εκείνοι που παίζουν και άλλους “ρόλους”, που περιλαμβάνουν πρακτικές επιβολής, τρομοκράτησης, προστασίας και λοιπά, αυτοί πρέπει να κοπούν και όχι οι υγιείς φίλαθλοι που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο να υποστηρίζουν την ομάδα τους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση επειδή “πονάει το κεφάλι να κόψουμε το κεφάλι”, δηλαδή δεν είναι στόχος μας επειδή υπάρχουν παράνομες Λέσχες να τις κλείσουμε όλες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε όσους δεν ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες. Να τους κλείνουμε αυτούς όλους οριστικά χωρίς να αφήνουμε παραφυάδες».

Γιατί δεν κλείνουν τις λέσχες

Στο ερώτημα γιατί δεν εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να κλείσουν οι λέσχες αφού υπάρχουν ήδη τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, ο κ. Μαυρωτάς απάντησε:

«Δεν μπορούμε να είμαστε με το “πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι”. Επειδή έχουμε τις λέσχες που είναι παράνομες, δεν μπορούμε να τις κλείσουμε όλες. Να κλείσουμε αυτούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος