Ε. Πιτέλου στο Πρώτο: Μάλλον πρέπει να μας ανησυχεί η Όμικρον (audio)

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, η αντιπρόεδρος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιας Υγείας Ελένη Πιτέλου, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη πως «όλοι όσοι είμαστε στον χώρο, είχαμε τα ραντάρ μας σηκωμένα για κάτι τέτοιο. Σε προσωπικό επίπεδο με ανησυχεί η Δέλτα που θερίζει και δεν την έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά».

Όσο αφορά στην μετάλλαξη Όμικρον, για τις επόμενες δύο εβδομάδες ό,τι και να πούμε είναι κρυστάλλινη σφαίρα, σημείωσε η κ. Πιτέλου. «Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι διασπείρεται γρήγορα και βλέπουμε κάποια χαρακτηριστικά που φέρει τα οποία μας προκαλούν πράγματι ανησυχία ως προς το αν τα εμβόλια μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Σε πιο τεχνικό επίπεδο, έχει πολλαπλές αλλαγές που σχετίζονται με αντίσταση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, έχουμε σύνολο μεταλλάξεων που σχετίζονται με το πώς ανοίγει το κύτταρο για να μπει ο ιός και έχουμε χαρακτηριστικά που σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Αν θα έπρεπε κάποιος να μαντέψει, εγώ θα έλεγα μάλλον ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί ως προς την αποτελεσματικότητα των όπλων που έχουμε. Αυτό όμως που ακούμε από συναδέλφους στην Αφρική είναι ότι έχει μάλλον ήπια συμπτωματολογία, αλλά θα το δούμε πιο καθαρά σε 1-2 εβδομάδες. Είναι σαφώς δυνατό να έχεις ένα νέο εμβόλιο σε 3 μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσεις να εμβολιάσεις τότε. Για να μιλάμε για αποτελεσματικό εμβολιασμό με νέο εμβόλιο πάμε στους 6 μήνες».

Είναι ανάγκη να δούμε πώς θα εμβολιαστούν οι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπου υπάρχουν μονοψήφια ποσοστά εμβολιασμένων, όπως στην Αφρική, επεσήμανε η κ. Πιτέλου, καθώς εκεί παράγονται οι μεταλλάξεις, ενώ δημιουργούνται και ανθρωπιστικά ζητήματα, αφού οι υγειονομικοί εκεί είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 80%-90%.

«Είναι ένα χρόνιο θέμα το πώς μπορεί να είναι αυτόνομη μια περιοχή για παραγωγή φαρμάκων και εμβόλια. Η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένα σημαντικό θέμα και ο μηχανισμός για να γίνει υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες, απλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί. Σήμερα περιμένουμε όλες τις χώρες να ψηφίσουν στον ΠΟΥ για το αν θα χρειαστεί συνθήκη για την πανδημία. Η πρώτη και μόνη συνθήκη έγινε το 2003 και ήταν για το κάπνισμα. Περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και για την συνθήκη των πανδημιών» είπε η κ. Πιτέλου.

Δεν αρκεί ωστόσο η άρση στην πατέντα για να καλυφθούν χώρες όπως η Αφρική, σημείωσε, καθώς χρειάζεται μηχανισμός τεχνογνωσίας και υποδομές, οι οποίες θέλουν περίπου 1-2 χρόνια να γίνουν αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή.

«Οι επιστήμονες στην Νότια Αφρική κινήθηκαν πολύ γρήγορα, έντιμα και φιλότιμα, με το να τους κλείσεις τα σύνορα και να τους αποκλείσεις εμπορικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπει κάποιος με την συγκεκριμένη παραλλαγή. Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνεις είναι να ελέγξεις αυτόν που μπαίνει στην χώρα με pcr test και αυτό είναι μια υποδομή που δεν χτίστηκε όσο μπορούσε» υπογράμμισε η κ. Πιτέλου και τόνισε πως σίγουρα αυτό το στέλεχος έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, από την στιγμή που υπάρχει στο «ραντάρ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος