Ε. Λέκκας για Τέμπη: Δε θα μπορούσε να διαφύγει κάποιος από το ολοκαύτωμα που θα γινόταν μέσα στη σήραγγα

«Μέσα στο ολέθριο αυτό γεγονός κινηθήκαμε πάρα πολύ σωστά έτσι ώστε να μειώσουμε τον αριθμό των θυμάτων» δήλωσε ο κ. Λέκκας

Την άποψη ότι αποφύγαμε μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στις «Συνδέσεις» λέγοντας ότι το δυστύχημα έγινε λίγα μέτρα από τη σήραγγα.

«Το δυστύχημα έγινε λίγα μέτρα μόνο από την είσοδο της σήραγγας. Εκεί είναι αλλεπάλληλες σήραγγες. Εάν η σύγκρουση των τρένων γινόταν μέσα στη σήραγγα πολύ φοβάμαι ότι θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του σε αυτό το ενδεχόμενο, «δε θα υπήρχε δυνατότητα διαφυγής των επιβατών προς τον ελεύθερο χώρο. Η κινητική ενέργεια που αναπτύσσεται από μια τεράστια αθροισμένη ταχύτητα, δηλαδή μία ταχύτητα των 160 χλμ. από τη μία πλευρά και 120 χλμ. από την άλλη μάς κάνει 280 χλμ. Φανταστείτε αυτά τα 280 χλμ. να αποσβενόταν μόνο σε παραμόρφωση των ζημιών, όχι σε εκτροχιασμό».

Μέσα στη στοά θα είχαμε φωτιά και αποπνικτική ατμόσφαιρα

Εξηγώντας αυτό, το ακόμα πιο δυσμενές σενάριο, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι όλα τα βαγόνια θα ήταν παραμορφωμένα μέσα σε μια στοά στην οποία θα είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, φωτιά και αποπνικτική ατμόσφαιρα.

«Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα θα ήταν πολύ δύσκολο να διαφύγουν οι επιβάτες ειδικά όταν θα ήταν μεγάλο το μήκος της σήραγγας» είπε και πρόσθεσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να επιχειρήσουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ.

«Υπήρχε η πιθανότητα να έχουμε πολύ πιο πολλά θύματα. Δε νομίζω ότι θα μπορούσε να διαφύγει κάποιος από όλο αυτό το ολοκαύτωμα που θα γινόταν μέσα στη σήραγγα».

Ο καθηγητής Τεκτονικής έθεσε και ένα άλλο ζήτημα, αυτό της κατάρρευσης της σήραγγας από τις δυνάμεις που θα αναπτυσσόταν μέσα στη σήραγγα.

Μιλώντας για όλα όσα είδε στην σημείο της τραγωδίας ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος βλέποντας το χρονολόγιο των δράσεων. «Ως επιχείρηση εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά» είπε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Kώστα Aγοραστό, στην Πολιτική Προστασία, το ΕΚΑΒ, την ΕΜΑΚ, την αστυνονία και τους άλλους εμπλεκόμενους.

«Έγιναν πράγματα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων», σημείωσε ο κ. Λέκκας τονίζοντας ότι είναι σημαντικό το πώς επιχείρησαν οι διασώστες στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων.

«Μέσα στο ολέθριο αυτό γεγονός κινηθήκαμε πάρα πολύ σωστά έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των θυμάτων» δήλωσε ο κ. Λέκκας

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος