Δρ Λαγγίδης για τουρκικές εκλογές: Πιθανό το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου – Με όποιο νικητή τίποτε δεν προδικάζει αλλαγή στάσης έναντι της Ελλάδας

Πιθανό το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου στις τουρκικές εκλογές βλέπει ο Αφεντούλης Λαγγίδης, δόκτωρ διεθνών σχέσεων στο Πάντειο με τα φαινόμενα βίας να επιτείνονται και την αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικητών της εξουσίας να φτάνει στα άκρα. Ωστόσο επισήμανε πως ακόμη και σε περίπτωση νίκης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου «η Συμμαχία των Έξι είναι μια παράταξη η οποία είναι ένα κράμα όλων των πολιτικών δυνάμεων (Κεμαλικοί, Γκρίζοι Λύκοι, Ισλαμιστές), κάτι το οποίο μας οδηγεί ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει την υψηλή στρατηγική της Τουρκίας, η οποία βεβαίως είναι διεκδικητική έναντι της χώρας μας».

Την ίδια ώρα, κλίμα ακραίας πόλωσης επικρατεί στην Τουρκία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής, με τα βίαια επεισόδια μικρά ή μεγάλα να είναι πλέον καθημερινά. Για την επίθεση με πέτρες σε προεκλογική συγκέντρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ συνελήφθη ένας εν ενεργεία στρατιωτικός, ο οποίος μάλιστα υπηρετεί και στις υπηρεσίες πληροφοριών και το γεγονός δίνει τροφή σε σενάρια ανωμαλίας.

Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο νοθείας στις τουρκικές εκλογές υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αφεντούλης Λαγγίδης, γιατί όπως εξήγησε «ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο στις εκλογές στην Τουρκία». Όσον αφορά αυτά τα φαινόμενα βίας τα οποία καθημερινά σημειώνονται, σημείωσε ότι «ο μέσος μελετητής της τουρκικής ιστορίας, θα έλεγε ότι αυτά σε σύγκριση με περιστατικά του παρελθόντος είναι μάλλον πολύ ήπιες εκφράσεις της πολιτικής αντιπαράθεσης. Τη δεκαετία του 1970 είχαμε ανθρώπινα θύματα καθημερινά, μέχρι να φτάσουμε στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 80. Όλα αυτά είναι ιστορικού ενδιαφέροντος

Χθες σημειώθηκαν πυροβολισμοί στην επαρχία Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο ίδιος o Κιλιτσντάρογλου και η αντιπολίτευση μονίμως εφιστά την προσοχή στο ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας τη βραδιά των εκλογών.

Συνιστά στους ψηφοφόρους του να μην βγουν εκείνο το βράδυ έξω να πανηγυρίσουν και την ίδια ώρα υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες όπως η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να δημιουργήσει έναν παράλληλο μηχανισμό καταγραφής των ψήφων, γεγονός που δημιουργεί διάφορες υποψίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστηρίζει ότι αυτό είναι κάτι καλό και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν πιο γρήγορα και ούτως η άλλως η καταμέτρηση γίνεται από τις εφορευτικές επιτροπές.

Η αντιπολίτευση όμως το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) λέει ότι «αυτό είναι παράνομο. Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται και είναι ευθύνη της ανώτατης εκλογικής επιτροπής».

Με τον φόβο της νοθείας και για την ασφάλεια των εκλογών, έχουν κινητοποιηθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάθε εκλογικό τμήμα να έχουν οπωσδήποτε εκλογικούς αντιπροσώπους. Και ήταν και ένα από τα θέματα που ετέθη όταν έγινε συμφωνία να στηρίξει το φιλοκουρδικό κόμμα την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, γιατί στις περιοχές της ανατολικής Τουρκίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης των έξι δεν έχουν παντού εκλογικούς αντιπροσώπους και το κενό αυτό προσφέρθηκε να το καλύψει το φιλοκουρδικό HDP.

Όπως αναλύει διεξοδικά ο Δρ Λαγγίδης

«Την Κυριακή έχουμε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, γιατί πολύ πιθανά θα πάμε σε δεύτερο, καθώς στιγμής δεν υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο ο κύριος Κιλιτσντάρογλου, η «συμμαχία των έξι» να εξασφαλίσει το 50 + , έτσι ώστε να καταστεί αυτός ο νικητής.

Άρα θα έχουμε δύο επιπλέον εβδομάδες στις οποίες θα επιταθούν όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία προαναφέραμε και επιπλέον θα έχουμε ακόμα μια προπαγανδιστική εκστρατεία από πλευράς καθεστώτος, έτσι ώστε να φτάσουμε με ακόμα περισσότερες, τουλάχιστον διαχειριστικά επιτυχίες, ενώπιον της 28ης Μαΐου, οπότε θα έχουμε και τον τελικό νικητή.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι ποιος θα είναι ο νικητής. Αλλά νομίζω σε αυτό έχει δοθεί απάντηση και από την ίδια την ιστορία. Δηλαδή αν θυμηθούμε τις απαρχές του καθεστώτος Ερντογάν, δηλαδή τις υποσχέσεις τις οποίες μοίραζε στη Δύση αφειδώς ως ισλαμο δημοκράτης μέχρι και σήμερα υπάρχει αρκετή διαδρομή που έχουμε διανύσει και μέσα σε αυτήν έχει μεταμορφωθεί πλήρως το καθεστώς. Και από την άλλη τώρα πλέον έχουμε τη Συμμαχία των Έξι, η οποία εμφανίζεται ως η έκφραση της δημοκρατίας, το περιεχόμενο όμως της οποίας είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενο αυτή τη στιγμή., καθώς έχουμε μέσα τους Κεμαλικούς, οι οποίοι απεδείχθησαν στην πολιτική τους μέχρι και το 2002, αλλά έχουμε και γκρίζους λύκους, έχουμε και ισλαμιστές.

Είναι μια παράταξη η οποία είναι ένα κράμα όλων των πολιτικών δυνάμεων, κάτι το οποίο μας οδηγεί ασφαλώς θα έλεγα στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει την υψηλή στρατηγική της Τουρκίας, η οποία βεβαίως είναι διεκδικητική έναντι της χώρας μας.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να προωθήσει την υποψηφιότητα, αλλά αυτό δεν προδικάζει την αλλαγή στάσης της Τουρκίας έναντι ημών».

Όσον αφορά στη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ανέφερε πως εάν γίνει Πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου «θα ρίξει τους τόνους διακηρυκτικά» Ωστόσο επισήμανε πως « παραμένουν ανοικτά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις όπως είναι οι S-400, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, βεβαίως η επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται πολλάκις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και πάνω απ΄όλα οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία»

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος