Διάθεση συναίνεσης από τους εταίρους για το χρέος “βλέπει” η Λαγκάρντ (video)

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στο Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο εντείνει τις προσπάθειες για λύση. Όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τις τελευταίες ώρες συζήτησε με επικεφαλής των θεσμών για το θέμα του χρέους και ενημέρωσε και το ΔΣ του Ταμείου, ότι διαπίστωσε πρόοδο και διάθεση συναίνεσης από τους εταίρους στο θέμα του χρέους, όχι όμως τελική απόφαση, και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Η απόσταση ΔΝΤ-Βερολίνου προς το παρόν παραμένει για τα πλεονάσματα και όχι μόνο για την περίοδο διατήρησης του 3,5% αλλά και για τον τρόπο που θα αποκλιμακωθεί, ενώ διάσταση υπάρχει και για το πάγωμα των επιτοκίων, που βρίσκει αντίθετο τον Γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ετοιμάζεται για το Eurogroup της Δευτέρας με κεντρικό επιχείρημα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα και στόχο να πετύχει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος. Παράλληλα, προετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα, να βγει δοκιμαστικά στις αγορές, μέσα στο καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το περιστύλιο του κοινοβουλίου τα ξημερώματα της Παρασκευής υπενθύμισε στους δανειστές τις δικές τους δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. «Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», είπε.

Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν την απόφαση της Βουλής και έκαναν λόγο για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε έκκληση προς τους εταίρους της Ελλάδας να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με μια «συνολική συμφωνία» ώστε «να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα» τονίζοντας ότι με την επικύρωση των μέτρων έγινε ένα μεγάλο βήμα και πως είναι σειρά των δανειστών να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία.

Ο γερμανικός τύπος πάντως δεν αποκλείει μετά από μια κοινή ρύθμιση του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας να φορέσει γραβάτα.

Στο μεταξύ η Αθήνα προετοιμάζεται για να βγει δοκιμαστικά στις αγορές το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Εconomist σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνουν συνέδριο στη Φρανκφούρτη την 31η Μαΐου 2017 με θέμα: «Μια ματιά στο οικονομικό τοπίο της Ευρώπης- Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».

Όπως σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς μιλώντας «Στο Κόκκινο», για την κυβέρνηση «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσο για να πετύχουμε οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση, να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση για να ασκήσουμε τις πολιτικές που έχει ανάγκη η κοινωνία … όχι σαν την κυβέρνηση Σαμαρά των δεκάδων δισ. λιτότητας για να πειστούν ακόμη και “στημένα” οι αγορές το 2014 ...».

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Γ. Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος