Διασώστης της ΕΟΔ στην ΕΡΤ: Πόλη – ερείπιο η Αντιγιαμάν, μάς χειροκροτούσαν πριν καν φτάσουμε στα χαλάσματα

«Από την στιγμή που πήγαμε εκεί η υποδοχή ήταν απίστευτη. Ο κόσμος μας χειροκροτούσε πριν καν φτάσουμε τα χαλάσματα» δήλωσε ο Γιώργος Λάκιας.

Επέστρεψε η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Ελλάδα και στην ΕΡΤ μίλησε το μέλος της εθελοντικής αποστολής, Γιώργος Λάκιας, για όσα βίωσε ο ίδιος και οι συναδελφοί του στον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας.

«Να επικεντρωθούμε πλέον στην ελπίδα από εδώ και πέρα και να ξέρουμε ότι όσο υπάρχουν παιδιά υπάρχει και ελπίδα» δήλωσε ο Έλληνας διασώστης περιγράφοντας μια φωτογραφία που τράβηξε και απεικονίζει ένα παιδί να παίζει πλάι στα χαλάσματα των σπιτιών.

«Η πιο σοκαριστική στιγμή του ταξιδιού μας ήταν όταν φτάσαμε στην πόλη Αντιγιαμάν όπου αυτό που αντικρίσαμε ήταν κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Ήταν πέραν φαντασίας. Στην τελευταία ημέρα που επιχειρήσαμε υπήρχαν πάρα πολλά σωστικά συνεργεία, υπήρχαν τρεις πεσμένες οικοδομές», ανέφερε στις «Συνδέσεις».

Όπως είπε, την ώρα της έρευνας και διάσωσης, ένα παιδάκι ήρθε στο χώρο της παιδικής χαράς όπου είχε η ΕΟΔ τα σύνεργά της και έκανε τσουλήθρα. «Αυτό δεν είναι ελπίδα. Πρέπει να επικεντρωθούμε πάνω σε αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα έχουν ανάγκη».

Δεν μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της καταστροφής

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για όλα όσα έζησε στις ισοπεδωμένες πόλεις όπου επιχείρησε η Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επανέλαβε ότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε για το μέγεθος της καταστροφής που μιλάμε. Μπήκαμε σε μια πόλη ερείπιο. Μπορεί να είχε εκατοντάδες φαγάνες και να καθαρίζουν τα μπάζα. Ο κόσμος που είχε πληγεί προσπαθούσε να ζεσταθεί με φωτιές και ταυτόχρονα να μαγειρεύει για τους εθελοντές».

Μιλώντας για το έργο της οργάνωσης, τόνισε ότι επιχειρούν όπου χρειαστεί. «Είχαμε και σκύλο μαζί μας, ο οποίος έψαξε τουλάχιστον 13 κτήρια. Σε κάποια από αυτά επιχειρήσαμε κιόλας. Επικεντρωθήκαμε στο να προσπαθήσουμε να βρούμε ζωντανούς», δήλωσε ο κ. Λάκιας.

Η υποδοχή στο αεροδρόμιο ήταν απίστευτη

Σχολιάζοντας την επιχείρηση στην Τουρκία που επλήγει από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ δήλωσε ότι «από την στιγμή που πήγαμε εκεί η υποδοχή ήταν απίστευτη. Ο κόσμος σηκωνόταν και μας χειροκροτούσε πριν καν φτάσουμε τα χαλάσματα».

Αναφερόμενος στη δράση των 27 μελών της οργάνωσης που είναι εθελοντική σημείωσε ότι «ο εθελοντισμός είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος στην καθημερινότητά του και σε οτιδήποτε. Αυτό είναι κουλτούρα. Το αγαπάμε απίστευτα. Αφήσαμε τις δουλειές μας για να πάμε εκεί και θα το ξανακάναμε».

Περιγράφοντας τις στιγμές που ξαναείδε την οικογένειά του, μετά από μια εβδομάδα παραμονής στην Τουρκία είπε συγκινημένος ότι έπεσε στην αγκαλιά τους γιατί «χωρίς να το θέλεις ταυτίζεσαι» με τα όσα βλέπεις και βιώνεις.

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα | Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος