Δ. Τζανακόπουλος για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Μικροπολιτικά, αμήχανα και με δικαιολογίες αντιμετώπισαν την πρότασή μας τα κόμματα

Δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και στο EΡΤΝews μίλησε για το θέμα που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής του κόμματος «Νέα Αριστερά», ο οποίος σχολιάζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε το κόμμα του προς τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα δήλωσε ότι «ποτέ δεν κάνεις μια πρόταση αν δεν επιδιώκεις πραγματικά να γίνει να γίνει πράξη αυτό».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα παραβιάζει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά κάνει και κάτι περισσότερο. Αντιστρέφει πλήρως τη συνταγματική περιωπής διάταξη, η οποία λέει ότι ίδρυση η σύσταση ανώτατων ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Και όπως είπε «η δυναμική ερμηνεία του Συντάγματος κατ’ ευφημισμόν μεταλλάσσει τους συνταγματικούς περιορισμούς και οδηγεί σε μια πλήρη κατάργηση του συνταγματικού κειμένου». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πλέον στη χώρα όλα επιτρέπονται».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής «Νewsroom», Στέλλα Παπαμιχαήλ και Μάκη Προβατά, για την στάση που τήρησαν τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσε ότι την αντιμετώπισαν «μικροπολιτικά, αμήχανα, με δικαιολογίες».

Εστιάζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στους λόγους για τους οποίους την απέρριψε έκανε λόγο για αστείες δικαιολογίες. «Θα εξαντλήσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα για να οδηγήσουμε την κυβέρνηση σε μια πολιτική απολογία και να αναδείξουμε το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα».

Σχολιάζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση σε ότι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νομοσχέδιο. «Είδαμε και τις εσωτερικές του εμπλοκές, είδαμε και τις εσωτερικές του διαφωνίες. Έχω την εκτίμηση ότι δεν θέλησε, επ αφορμή της παραβίασης του άρθρου 16 του Συντάγματος από την μεριά της κυβέρνησης, να αναδείξει αυτό ως κορυφαίο ζήτημα, διότι αυτό θα αναδεικνύει και τις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις».

Συμπλήρωσε δε ότι «με μικροπολιτικές δικαιολογίες, επέλεξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην συνυπογράψουν αυτή την πρόταση δυσπιστίας, δείχνοντας στην πραγματικότητα την συναινετική, αν θέλετε, στάση που έχουν απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Κόμμα πολιτικά απροσδιόριστο ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για το πρώην κόμμα του υποστήριξε ότι «βρίσκεται σε μία κατεύθυνση πολιτικής μετάλλαξης και διαρκούς μετατόπισης σε πιο κεντρώες πολιτικές, μετατρέποντας αυτό το χώρο σε ένα κόμμα πολιτικά απροσδιόριστο».

Επιπλέον, όπως τόνισε, «το κέντρο με την έννοια που ενδιαφέρει τα κόμματα αυτά, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. νομίζω ότι δεν υφίσταται πολιτικά. Αντιθέτως, αυτό το οποίο υφίσταται είναι μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της τάξης του 70%, η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση τόσο στα ζητήματα της οικονομίας όσο και στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους, όπως και στα ζητήματα που αφορούν την μετάλλαξη της ελληνικής δημοκρατίας σε μία αυταρχική, ανελεύθερη δημοκρατία». Μιλώντας επικριτικά για την αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι «βρίσκεται σε μια περιδίνηση εσωκομματικών συγκρούσεων που αφορούν πρόσωπα» αφήνοντας αιχμές για την αξιοπιστία του.

Ερωτηθείς σε τι αποσκοπεί το νέο κόμμα στο οποίο είναι μέλος απάντησε: «Θέλουμε να καλύψουμε το κενό πολιτικής εκπροσώπησης κοινωνικών καταρχήν δυνάμεων, δηλαδή των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας, των δυνάμεων εκείνων των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, των δυνάμεων που αγωνίζονται για δημοκρατία, των οικολογικών κινήσεων, των δυνάμεων των κοινωνικών, που αγωνιούν για το μέλλον της Ελληνικής Δημοκρατίας». Κοινωνικές ομάδες τις οποίες χαρακτήρισε ακόμα πολιτικά άστεγες και απογοητευμένες.

«Το σύνθημά μας είναι “η πολιτική επιστρέφει”. Να μιλήσουμε δηλαδή για τα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να ασκήσουμε επιτέλους μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν διάθεση να κάνουν», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προβλέψεις του για τις ευρωεκλογές, την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία η «Νέα Αριστερα» θα συμμετέχει απάντησε ότι «τα ποσοστά μας θα είναι τέτοια που θα μπορέσουμε και να εκπροσωπήσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την καλύτερη δυνατή ομάδα και από κει και πέρα ευρωπαϊκά».

Πηγή: Newsroom

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος