Βουλή: Στην ολομέλεια το ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Στην ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ψήφισή του. Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του μέρους που αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την έναρξη της συζήτησης, ακολουθώντας με αντίστοιχες ενστάσεις λίγο αργότερα το ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση και η Ελληνική Λύση, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης απηύθυνε στην αντιπολίτευση κάλεσμα για από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Τζάκρη, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ, τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ. Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Λευτέρης Κτιστάκης είπε χαρακτηριστικά ότι κινείται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και είναι αυτό το νομοσχέδιο το οποίο θα πάει τη χώρα μπροστά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιος Καλαματιανός κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα αυτό το νομοσχέδιο.

Ο Στέφανος Παραστατίδης από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν αναβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση και πώς άλλοι είναι οι σκοποί της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί καμία διαφοροποίηση στην καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Η Αφροδίτη Κτενά από το Κομμουνιστικό Κόμμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και ζήτησε την απόσυρσή του.

Ο Κωνσταντίνος Μπούμπας από την Ελληνική Λύση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει να τα αλλάξει όλα σε μία νυκτί.

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλ. Τσακαλώτος, πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και την Πλεύση Ελευθερίας, «να καταθέσουμε, από κοινού, πρόταση δυσπιστίας». Σημειώνεται πως για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 50 υπογραφές, όποτε μένει να φανεί εάν θα σηκώσουν το γάντι τα υπόλοιπα κόμματας της αντιπολίτευσης. Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ του ΕΡΤNews, Λάμπρος Παναγιώτου, o Καλαματιανός ερωτηθείς σχετικά αρκέστηκε να απαντήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εχει ήδη καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα διαρκέσει τρεις μέρες και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Παρακολουθήστε τις εργασίες απευθείας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος