Δ. Θάνος στο Πρώτο: Μονόδρομος ο εμβολιασμός έναντι της βιολογικής απειλής – Σωστή η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 (audio)

«Είναι βιολογική απειλή ο κορονοϊός με τις μεταλλάξεις. Δεν  υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το πώς θα ξεφύγουμε, είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός, όχι μόνο σε εμάς στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά και στις λιγότερες αναπτυγμένες χώρες», τόνισε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην «Ραδιοεφημερίδα» με την Ντένια Σαρακίνη.

«Μόνο έτσι θα υπάρξει μια παγκόσμια συρρίκνωση του ιικού φορτίου, διαφορετικά θα πάμε σε έναν φαύλος κύκλο, με καινούργια στελέχη να δημιουργούνται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, να καταγράφεται τοπική αναζωπύρωση και στη συνέχεια να μεταφέρονται παντού», υπογράμμισε ζητώντας συντονισμός των χωρών, και ειδικά στην ΕΕ. Ο καθηγητής εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όσους είναι άνω των 60 ετών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι έπρεπε να γίνει, διότι θα καταρρεύσει το σύστημα Υγείας. «Το δίλημμα είναι είτε θα εξακολουθήσουμε να έχουμε 100-110 θανάτους κάθε ημέρα, είτε θα ληφθεί κάποιο μέτρο, το οποίο τουλάχιστον θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των θανάτων, μετά από αρκετές εβδομάδες», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την καινούργια  μετάλλαξη «Όμικρον», είπε ότι με βάση τις προηγούμενες γνώσεις, προκύπτει ότι αυτός ο ιός είναι υπερ-μεταλλαγμένος, φέρει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις, δηλαδή κατά μέσο όρο λίγο περισσότερες από τις διπλάσιες που έχει οποιοδήποτε άλλο από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. «Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι τα 3/5 των μεταλλάξεων αυτών βρίσκονται στην πρωτεΐνη –ακίδα, δηλαδή σε εκείνο το μέρος του ιού με το οποίο προσδένεται και έτσι μπαίνει μέσα στα κύτταρα. Αυτές οι μεταλλάξεις που φέρει, κάποιες από αυτές υπάρχουν και σε άλλες μεταλλάξεις του ιού, όπως είναι ο βρετανικός και έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Άρα δεν θα μας ξενίσει αν ο ιός αυτός έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», εξήγησε.

«Το δεύτερο σετ μεταλλάξεων είναι εκείνο που έχει συνδεθεί πάλι σε παλαιότερα στελέχη του κορονοϊού με μειωμένη αντίδραση στο ανοσολογικό σύστημα, είτε ανοσία που προκύπτει μετά από φυσική μόλυνση, είτε μετά από εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, για πρώτη φορά σε ένα στέλεχος έχουμε τόσες πολλές μεταλλάξεις. «Μπορεί αυτές όταν βρίσκονται σε συνδυασμούς των 3, 5 ή 6 να είναι δεκτικές στα αντισώματα, αλλά όταν είναι μαζί, είναι άγνωστη η αντίδρασή τους. Άρα μιλάμε για έναν μοναδικό συνδυασμό, του οποίου το αποτέλεσμα όσον αφορά τη μεταδοτικότητα ή την αντίδραση στο ανοσολογικό σύστημα, είναι ακόμη άγνωστη».

Αναφορικά με το εάν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη «Όμικρον», είπε ότι αυτό θα το ξέρουμε σε περίπου 1 με 2 μήνες, όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε μια πρώτη ένδειξη για το πόσο ισχυρά θα είναι τα αντισώματά μας τα οποία αλληλοεπιδρούν με τον ιό.

«Κυνηγάμε κάτι που βρίσκεται πιο μπροστά από εμάς. Πάντοτε, ο ιός βρίσκεται πιο μπροστά από εμάς. Όλοι οι ιοί, αλλά ειδικά αυτός που έχει μια φοβερά μεγάλη μεταδοτικότητα σε σχέση με άλλους, θα βρίσκει πάντα πρόσφορα έδαφος να πολλαπλασιάζεται, κυρίως σε ανεμβολίαστους, όπου εκεί είναι πλέον ελεύθερος. Σε εμβολιασμένους ναι μεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, αλλά βρίσκεται υπό επιτήρηση κατά κάποιο τρόπο, σε μικρότερο βαθμό και δεν είναι τόση μεγάλη η ελευθερία που έχει», διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιστημονικά ικανοποιητική απάντηση για το πώς ξεπετάχτηκε ένα τέτοια στέλεχος με 50 μεταλλάξεις. «Όταν πολλαπλασιάζονται οι ιοί, γίνονται πάρα πολλά λάθη. Να βρεθούν 50 λάθη στο ίδιο κομμάτι RNA, αυτό είναι απίθανο. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό που μπορεί να έχει γίνει είναι ανασυνδυασμός από διαφορετικά στελέχη. Κάτι σαν μωσαϊκό. Αν αυτό το κατασκεύασμα έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, τότε θα αρχίσει σιγά-σιγά να επικρατεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος